2023.12.20 14:25
Olvasási idő 0:53
Szécsi Krisztián

Először sikerült tudósoknak a saját nyelvén kommunikálniuk egy bálnával

TECH-TUDOMÁNY ÁLLAT ÁLLATFAJ ÁLLATVÉDELEM ÁLLATVILÁG TERMÉSZET TERMÉSZETVÉDELEM

Twain, a hosszúszárnyú bálna igen beszédesnek tűnt. A sikeres információcsere a földön kívüli intelligencia felkutatásának is löketet adhat.

Nemrég sikerült bálnakutatóknak és földönkívüli intelligencia keresésével foglalkozó szakembereknek (SETI) kapcsolatot teremteniük egy bálnával. Twain, a hosszúszárnyú bálna körülbelül húsz percen keresztül beszélgetett a tudósokkal, mégpedig bálnanyelven.

@oldhistoricalphotos The Humpback Whale Jumping Sounds.Amazing Real Terrific Sound of Whale.#humpbackwhale#humpbackwhales#whalejump#whalesound#animals4kwildlife♬ ANİMALS 4K WİLDLİFE - orijinal ses - Old Historical Photos

Az alapvető koncepció az volt, hogy a fajra jellemző köszönő bálnahangot sugározzák a vízbe, amit egy nappal korábban egyébként a térségben vettek fel. A hangnak köszönhetően egy hosszúszárnyú bálna, Twain úszott a kutatóhajóhoz, és megközelítőleg húsz percen keresztül „beszélgetett“ az emberekkel. Sajnos a bálnafilozófia világmegváltó gondolatai még váratnak magukra, de a hímbálna igen aktívan reagált erre az audiojelre. Sőt, szándékos információcserére utal, hogy a bálna gyakran ugyanannyit várt az üzenetek között, mint a tudósok a válasszal.

Úgy gondoljuk, hogy ez lehet az első hasonló kommunikációs csere emberek és hosszúszárnyú bálnák között a hosszúszárnyú bálnák nyelvén

– nyilatkozta Brenda McCowan, a Davisi Kaliforniai Egyetem munkatársa és a csapat tagja.

Azon túl, hogy ember és állat képes volt kommunikációs kapcsolatot teremteni egymással, Twain szándékos információcseréje rávilágított arra, hogy talán ez a megfelelő út a földönkívüli intelligencia felkutatásában. Hiszen hipotetikusan azt feltételezhetjük, hogy az idegenek érdekeltek lennének a kapcsolatfelvételben – akárcsak Twain –, ezért az emberiségnek nyitott szemmel és füllel kell járnia, hogy bármikor észlelhesse a jelet.

A szakértők azt remélik, idővel más állatokkal is sor kerülhet hasonló kísérletekre.