A cikk a Good Calories megbízásából készült.
2023.12.21 15:10
Olvasási idő 1:35

Imádsz nassolni, de tudod, hogy egy tábla csokit befalni egy ültő helyedben állati egészségtelen? Ezt a kaját neked találták ki!

Imádsz nassolni, de tudod, hogy egy tábla csokit befalni egy ültő helyedben állati egészségtelen? Ezt a kaját neked találták ki!
Forrás REFRESHER
GASZTRO EGÉSZSÉG TÁPLÁLKOZÁS

Ha minden héten elhatározod, hogy jövő hétfőtől egészségesebben élsz vagy diétázol, de nem tudsz lemondani a nassolás rituáléjáról, a cikk elolvasása után sajnos nem lesz több kifogásod.

Kivel ne történt volna meg, hogy az ebéd és a vacsora között rájött az ehetnék, és bekapott valami nagyon vajas, nagyon egészségtelen pogácsát vagy egy csomag ropit, amitől tíz perc múlva ismét megéhezett? Ahogy a különféle reformdiéták az elmúlt egy-két évtizedben teret hódítottak, a piac is reagált erre olyan egészségesebb termékekkel, ahol tényleg nem érzi az ember, hogy kompromisszumokat kéne kötnie, és áldozni az íz és minőség oltárán.

Jó kalóriák

Nemcsak az számít, mennyi kalóriát viszel be egy-egy étkezéssel, hanem az is, hogy ezek milyen minőségűek. De mi is az a jó kalória? Az élelmiszerek csomagolásán kötelező feltüntetni, hogy annak mekkora a kalóriatartalma (kcal), de a kényszeres kalóriaszámolgatás nem feltétlenül – vagy általában soha – vezet egészséges táplálkozáshoz. A jó kalóriák nem feltétlenül alacsony kalóriatartalmú ételekből nyerhetők ki, sőt ezek gyakran magas kalóriatartalmú, magas zsírtartalmú ételekből származnak; a kulcs a kalóriaszám és a tápérték aránya. 

Nem mindegy, jó vagy rossz kalóriát viszünk be.
Forrás GettyImages / wildpixel

Jó kalóriákat azokból a teljes értékű ételekből és jó minőségű táplálékkiegészítőkből tudunk magunkhoz venni, amik sovány fehérjét, egészséges zsírokat és összetett szénhidrátokat tartalmaznak. Szemben a rossz kalóriákkal, ezeknek az élelmiszereknek nincs, vagy nagyon alacsony a tápértéke, a szervezet számára pedig egy részük teljesen felesleges. Ezek származhatnak feldolgozott élelmiszerekből, de a cukor, finomított liszt, egészségtelen zsírok és mesterséges összetevők is idesorolhatók, amik egyébként mindenféle következmény nélkül elhagyhatók az étrendünkből.

Az egészséges étrend főleg az alábbiakat tartalmazza: 
- sok gyümölcs és zöldség, 
- mérsékelt mennyiségű keményítőtartalmú étel, például teljes kiőrlésű kenyér,   -  tészta és rizs,
- némi fehérje (például húsból, halból, tejtermékből vagy hüvelyesekből) és 
- mérsékelt mennyiségű zsír. 

Ezeket érdemes csökkentened: 
- cukros szénsavas italok,
- alkoholos italok,
- cukros reggeli gabonapelyhek,
- sütemények, péksütemények,
- keksz,
- gyorskaják.

A Good Calories az elsők között, 20 évvel ezelőtt alakult, azóta pedig a piac megkerülhetetlen szereplőjévé vált. Hisznek abban, hogy a „jó kalóriákat” tartalmazó termékek is lehetnek pont ugyanolyan finomak, mint a felfújt, egészségtelen nasik (és így még az agyunkat is becsaphatjuk kicsit.) Termékeik nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, és azokat vegák és vegánok is fogyaszthatják. 

  • A tápanyagban gazdag kínálatban helyet kaptak a növényalapú, egész datolyából készült energiaszeletek almás-fahéjas, mogyorós, kesudiós-kókuszos ízben, illetve a borsó proteinből készült fehérjeszeletek is.
    good calories
    Forrás good calories
  • A nyers datolyagolyó lényegében egy kakaóba forgatott gyümölcsös praliné, ami datolyából, mogyoróval és kesudióval készült, narancsos, lime-os és meggyes változatban. 
  • A zab-és kukoricapehelyből készült ropogós snack golyók egy buliban is remekül megállják a helyüket, míg a sajttortára hasonlító mini szeletek étkezések közötti gyorssegélyként szolgálhatnak egy rohanó napon, lelkiismeretfurdalást nem hagyva maguk után, de ebéd utáni desszertnek vagy délutáni nasinak is tökéletesek.