2023.12.13 12:30
Olvasási idő 1:04
Szöllősi Anna

Búcsút inthetünk az éves pisitesztnek, de milyen áron? Eltörlik a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálatot

KÖZÉLET EGÉSZSÉG MUNKA MUNKAHELY TÖRVÉNY

Bizonyos munkakörökben továbbra is előírás lesz a munkahelyi orvosi vizsgálat.

November óta tervezik, és kedden el is fogadta a parlament azt a salátatörvénybe rejtett javaslatot, ami megszünteti a munkaköri alkalmasság vizsgálatánál a kötelező orvosi vizsgálatot – számolt be róla a Telex.

Az eltörlés nem minden munkakörre vonatkozik majd, a kormány továbbra is meghatározhat foglalkozásokat és munkaköröket, ahol előírás lesz a kötelező vizsgálat. A törvény emellett meghagyja a lehetőséget, hogy a munkáltató saját döntésével kötelezővé tegye a vizsgálatot. A közalkalmazottaknál az adott ágazatért felelős miniszter dönti majd el, hogy milyen munkakörnél kell a vizsgálat.

A „hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” cím mögé több fontos módosítást is elrejtettek, például, bevezetik az úgynevezett iparbiztonsági adót is.

A kormány arra hivatkozva törölné el a kötelező orvosi vizsgálatok jelentős részét, hogy csökkentsék a bürokratikus terhet, ami emiatt a munkáltatók vállát nyomja – az elfogadott javaslat megspórol az életünkből kábé évente egy órát, viszont elég aggályos lehet népegészségügyi szempontból. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint a döntés markáns visszalépés a munkavállalók jogai szempontjából. A testület attól tart, hogy a betegek így sok olyan egészségügyi problémáról nem fognak időben értesülni, amik amúgy egy ilyen vizsgálaton nagy valószínűséggel előjöttek volna.

Kiemelt tartalom
A féregdiéta nem csak a viktoriánus nők körében volt népszerű, még ma is hódít a beteg fogyókúra A féregdiéta nem csak a viktoriánus nők körében volt népszerű, még ma is hódít a beteg fogyókúra 2024.4.10 18:35

Dr. Nagy Marcell, a MOK titkára szerint kivétel nélkül minden munkahelyen fennállnak kockázatok, amelyek egészségkárosítók lehetnek, ezeknek a feltárása pedig munkáltatói felelősség. „Annak a megítéléséhez, hogy ezek a fennálló kockázatok okoznak-e megbetegedést, milyen hatást gyakorolnak a munkavállalóra, a kockázatnak megfelelő időközönként szükséges egészségügyi vizsgálat. Ezeken a 20-as, 30-as korosztály is részt vesz, és a saját munkám során is tapasztalom, hogy ilyenkor derülnek ki olyan dolgok, melyeknek utána kell menni, még azelőtt, hogy a betegnek panaszai lennének“ – mondta a 24.hu-nak.