2023.12.14 16:09
Olvasási idő 3:02
Masszi-Rigó Csilla

Senki sem tudja, úgyhogy megfejtjük: Milyen gyakran kéne hajat mosni?

Senki sem tudja, úgyhogy megfejtjük: Milyen gyakran kéne hajat mosni?
Forrás Touchstone Pictures / Intercom
ÉLETMÓD GÖNDÖR HAJ HAJ HAJÁPOLÁS HAJFESTÉS HAJMOSÁS HAJSZÁRÍTÓ SZŐKE HAJ

Nincs ember, aki ne szeretné a tiszta, frissen mosott frizura érzését, rávenni magunkat a hajmosásra (hossztól függően) azonban nem könnyű feladat. De milyen gyakran kell hajat mosni? Naponta tilos, hetente viszont kötelező? Mitől függ? Nézzük.

Irigylem azokat, akiknek a hajmosás csak annyiból áll, hogy két mozdulattal és egy borsónyi samponnal átmasszírozzák a fejüket, majd oldalanként három-három erősebb törölközős törléssel máris kész a száraz, fényes, két hétig patikatiszta és zsírmentes gyönyörű haj. Persze ez főként a rövidebb hajjal rendelkező versenyzőkre igaz, hosszabb lobonccal azonban már akár csak rávenni magunkat a mosásra is sokkal nehezebb feladat: sok időbe telik, lassan szárad, hagyni kell rajta a hajápolót, át kell kenni féltucat olajjal és balzsammal, aztán ott van még a szárítás meg a hajformázás is, végső soron pedig már nem is egy egyszerű tisztálkodási folyamatról, hanem egy projektről beszélünk, ami akár egész estés programnak minősülhet (mert ugye a téli hidegben reggel senki nem mos hajat?!) 

Az, hogy milyen gyakran kellene megtisztítani fejbőrünket és az abból leomló keratintömeget (mert a haj 97%-a keratinból, a maradék pedig vízből áll) rengeteg tényezőtől függ a haj minőségétől kezdve a fejbőr állapotán át addig, városban vagy kevésbé szennyezett környezetben élünk és mennyit sportolunk. 

Mit mond a fodrász és mit mond a bőrgyógyász? Forrás Happy Madison Productions, Relativity Media, Intercom

Aranyszabály nincs, tippek viszont vannak a hajmosásra

„Sokan azt gondolják, hogy naponta érdemes hajat mosni a zsíros haj elkerülésének érdekében” – mesélte a CNN-nek Dr. Anthony Rossi, a New York-i Memorial Sloan Kettering Rákközpont bőrgyógyászati asszisztense, az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia Egyesület munkatársa, aki szerint ezen emberek többsége idővel azt is megtapasztalja, hogy a túl gyakori hajmosás száraz és töredezett hajhoz, míg a ritka fejbőrtisztítás korpásabb és sokkal szagosabb hajhoz vezet. 

A szakértő pácienseinek heti egy vagy maximum két hajmosást ajánl, ez alól viszont szerinte kivételt képeznek azok, akiknek nagyon gyorsan zsírosodik a fejbőre, ők ugyanis akár napi rendszerességgel is moshatnak hajat, figyelni kell azonban a fejbőr reakcióit, ha ugyanis lassul a zsírosodási folyamat, érdemes átállni a ritkább ápolásra. Az olajos, zsíros bőr főleg pubertáskorban jellemző, az évek előrehaladtával azonban a bőr – és így a fejbőr is – egyre szárazabb lesz. 

„Meg kell néznünk, milyen a hajunk típusa, textúrája, a fejbőr állapota, mennyire sérültek a hajvégeink és azt is, hogyan hordjuk a hajunkat” – ezt már Kevin Mancuso fodrász nyilatkozta a Popsugarnak hozzátéve, hogy környezetünk is fontos szerepet játszik abban, milyen gyakran érdemes hajat mosni. A kevésbé tiszta levegővel rendelkező nagyvárosokban élve (főleg télen, amikor a szmog nehezebben száll fel, ráadásul az emberek többsége sapkában jár) gyakrabban érezhetjük, hogy hajunk mosásra szorul. 

Kiemelt tartalom
Megspórolsz magadnak egy mental breakdownt, a hajadnak meg éveket: a Dyson Airstraittel egyszerre vasalsz és szárítasz Megspórolsz magadnak egy mental breakdownt, a hajadnak meg éveket: a Dyson Airstraittel egyszerre vasalsz és szárítasz 2024.4.16 16:24

„Zsírosabb fejbőr esetén ajánlott a napi mosás, főleg ha száraz (egyenes, hullámos vagy enyhén göndör, a fodrász szerint ez most nem lényeges – a szerk.) és lapos hajad van, és szeretnéd egy kicsit megemelni a hajtöveket” – állítja Mancuso, aki szerint ez alól egyedül a nagyon sűrű, apró kunkorokkal rendelkező göndör haj képez kivételt, amit főleg a formázási nehézségek miatt nem érdemes naponta mosni, illetve azért sem, mert az ilyen típusú haj rendkívül száraz tud lenni. Azoknak, akik az úgynevezett 4B vagy 4C-típusú göndörséggel rendelkeznek, ajánlott a minél ritkább, akár másfél-két hetente történő mosás. 

A nagyon sűrű, apró tincsekben göndör hajat érdemes minél ritkábban mosni. Forrás GETTY IMAGES

Nem foglalkozunk eleget a fejbőrrel, pedig szinte sikít, ha baj van

A dermatológusok nem is a haj, sokkal inkább a fejbőr egészségére hívják fel a figyelmet,  Dr. Anthony Rossihoz hasonlóan pedig Francesca Fusco bőrgyógyász is úgy tartja, valójában ne létezik aranyszabály arra vonatkozóan, milyen gyakran kell hajat mosni. A gyakoriság szükségessége mindenkinél egyedi, szerinte heti egyszer azonban mindenkinek érdemes víz alá buknia. Szerinte az sem feltétlenül rossz a fejbőrnek, ha naponta használunk sampont is, persze érdemes kikísérletezni, milyen típusú hajápoló javallott a fejbőrünkre. 

„A zsíros hajat naponta is lehet mosni, és az is rendben van, ha a száraz fejbőrt csak egyszer mossuk meg egy héten, heti egy hajmosást azonban higiéniai okokból mindenképpen érdemes beiktatni” – mondja Fusco, szerinte ugyanis a fejbőrre tapadó kemikáliák képesek felgyülemleni, ezzel pedig eltömíthetik a pórusokat, ami irritációt, korpásodást okozhat. A szakértő korpás fejbőrre heti két mosást javasol, valamint legalább heti egyszer korpásodásgátló sampon használatát.

Kondicionáló, balzsam, hajmaszk, ezek nem nehezítik el a fejbőrt, viszont táplálják a hajat. Forrás GETTY IMAGES

Na és mi a helyzet a festett hajjal? 

Aki folyamatosan festi a haját tudja, a sok mosástól a haj színe kifakulhat. Stephanie Brown hivatásos colorist szerint a színezett, festett hajat legfeljebb kétnaponta szabad megmosni, de az a legjobb, ha maximum heti kétszer rakjuk a csap alá a fejünket. 

Kiemelt tartalom
Korpás fejbőr, gyenge, vékonyszálú haj? – Van, ami egyszerre képes megoldani a leggyakoribb hajbajokat Korpás fejbőr, gyenge, vékonyszálú haj? – Van, ami egyszerre képes megoldani a leggyakoribb hajbajokat 2024.3.22 14:30

„Ha szárazabb a haj, próbáljunk meg kicsit várni a mosással, így a hajszálak magukba szívhatják a természetes olajokat, amiktől fényesebb és ragyogóbb lesz a frizura. Ha úgy érezzük, nem tudunk többet várni, használjunk inkább kiegészítő termékeket, hajpakolásokat, kondícionálókat. Ezek a termékek nem távolítják el a természetes olajokat, de táplálják a hajat.”

Tehát kötelező számok híján hagyatkozzunk saját tapasztalatainkra, figyeljük hajunk és fejbőrünk reakcióit, ha pedig egyéb problémát észlelünk (kiütések, pirosodás, fejbőrérzékenység, hajhullás) mindenképpen kérjünk szakértői segítséget. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!