2023.11.30 9:56
Olvasási idő 1:27
Masszi-Rigó Csilla

Szemléletformáló csikkgyűjtők lepik el Budapest egyik kerületét

TÁRSADALOM BUDAPEST DOHÁNYZÁS KÖRNYEZETTUDATOSSÁG KÖRNYEZETVÉDELEM
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

Évi 4,5 ezer milliárd cigarettacsikk végzi az utcán, így ez a leggyakoribb környezetszennyező elem a modernkori ember történetében. Ezzel szállnak most szembe Budapest második kerületében.

A cigarettacsikkek eldobása világszerte – így hazánkban is – a környezetszennyezés egyik leggyakoribb formája. Ezért is indította el Csikkmentes 2. kerület elnevezésű programját a második kerületi önkormányzat, a Füstmentes.hu együttműködésével.

A projekt célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a környezeti ártalmak csökkentésének fontosságára, az eldobott cigarettacsikkek által okozott környezeti károkra és a hulladékelhagyás csökkentését szolgáló fogyasztói magatartásra.

A cigarettacsikkekben nem csupán a műanyagrészecskék okozhatnak súlyos környezeti szennyezést, de mindaz a cigaretta égése során keletkező hétezer vegyület is a levegőbe, a vízbe vagy a talajba kerül, amelyek közül 93-ról az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) megállapította, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre.

Többek között ezért is kezdett bele a második kerület és a Füstmentes.hu abba a programba, amelyben – a szemléletformálás, az ismeretbővítés és az egyéni szokások megváltoztatása érdekében – a „keze alá dolgoznak” a felelős magatartásra fogékony dohányosoknak. A program keretében szemléletformáló csikkgyűjtő edényeket helyeznek ki a kerület köztereire.

Ilyen szemléletformáló csikkgyűjtőedényeket helyeznek el a II. kerületben. Forrás Uniomedia

„A környezetünk és az egészségünk érdekében is a legjobb természetesen az, ha el sem kezdünk dohányozni, vagy ha dohányzunk, akkor a leszokás mellett döntünk. Meggyőződésünk, hogy a legtöbb emberi tevékenységnek létezik ártalomcsökkentett, a környezetre és az egészségre kevésbé káros változata. Azon felnőtt dohányzók esetében, akik valamilyen okból nem szoknak le, az ártalomcsökkentő megoldások célja az életminőség javítása mellett a környezet védelme. Tapasztalataink szerint ez csak összefogással, valamennyi érintett szereplő bevonásával lehet igazán hatékony” – hangsúlyozta Hajdu Márton, a Füstmentes.hu szóvivője.

A II. kerület autentikus helyszín a modellprogramhoz: az önkormányzat saját maga dolgozta ki és indította útjára a Csikkmentes II. kerület elnevezésű projektet, hogy felhívja a lakosság figyelmét a környezeti ártalmak csökkentésének fontosságára, az eldobott cigarettacsikkek által okozott környezeti károkra és a hulladékelhagyás csökkentését szolgáló fogyasztói magatartásra. A mostani együttműködés így a már meglévő alapokon épülhet tovább, és lehetővé teszi a kezdeményezésünk kiszélesítését”

– fogalmazott Őrsi Gergely, a kerület polgármestere.

A kihelyezett gyűjtőedények darabszámát folyamatosan hozzáigazítják majd az igényekhez és a tapasztalatokhoz, arra számítva, hogy a program kommunikációja nyomán a gyűjtésbe bekapcsolódók száma és aktivitása is növekedni fog. A gyűjtőedények felületét a szervezők a kezdeményezés üzeneteinek kommunikálására, illetve felhangosítására is felhasználják: olyan kérdések, illetve információk jelennek majd meg az edények oldalain, amelyek a gondolatébresztő, az egyéni – akár kis léptékben történő – felelős hozzáállást segítő tartalmaikkal maguk is nagyban hozzájárulhatnak az akció sikerességéhez.