2023.11.28 9:31
Olvasási idő 1:02
Kovács M. Dávid

Egy fasiszta diktatúra felé sodródó ország története kapta az idei Booker-díjat

KULTÚRA BOOKER-DÍJ IRODALOM KÖNYV PAUL LYNCH

Az ír Paul Lynch "Prophet Song" (Próféta éneke) című regénye kapta az irodalmi elismerést, akit különösen aggaszt a szélsőjobb térnyerése, szerinte a múlt heti dublini zavargás is fontos figyelmeztetés.

Az ír Paul Lynch vehette át vasárnap Londonban a Booker-díjat a Prophet Song (Próféta éneke) című disztópikus családregényéért, amely egy képzeletbeli, fasiszta diktatúra felé sodródó Írországban játszódik.


A Dublinban élő Lynch ötödik regénye a nyugati demokráciákban tapasztalható nyugtalanságot tükrözi, és az olyan katasztrófákkal szembeni közönyt mutatja be, mint a szíriai összeomlás.

Az ír Paul Lynch kapta a Booker-díjat a Prophet Song című regényért.
Az ír Paul Lynch kapta a 2023-as Booker-díjat a Prophet Song című regényért. Forrás Kate Green/Getty Images


Esi Edugyan, a Booker-díjról döntő zsűri elnökének értékelése szerint Lynch regénye kizökkenti az olvasót az önelégültségből, miközben az érzelmekre ható történetben egy nő küzdelme bontakozik ki, aki a családját próbálja megvédeni a diktatúrába tartó Írországban.

A 46 éves Lynch – aki korábban az ír Sunday Tribune vezető filmkritikusa volt – a Booker-díj honlapján közölt nyilatkozatában úgy fogalmazott: azt akarta elérni, hogy amikor az olvasók végül leteszik a könyvet, ne csak értsék, hanem át is érezzék a totalitarizmusba süllyedő ország problémáját.


A BBC híre szerint a díjat a londoni Old Billingsgate-ben megrendezett ceremónián adták át, ahol az író elmondta, hogy az elismeréssel járó 50 ezer fontos (22 millió forintos) pénzjutalmat részben a lakáshitele törlesztésére fordítja – Írországban, különösen Dublinban, ugyanis súlyos lakhatási válság van.

Kiemelt tartalom
Létezik japán irodalom Murakami Harukin túl is! Íme 13 zseniális japán könyv Létezik japán irodalom Murakami Harukin túl is! Íme 13 zseniális japán könyv 2024.6.16 9:08

Lynch szerint egyébként a szélsőjobboldal térnyerése is valós probléma. A múlt heti, Dublinban történt bevándorlásellenes zavargások őt is sokkolták. „Ez egy figyelmeztetés. A szélsőjobboldal itt van. Egyelőre kicsi ugyan, de itt van“ – fogalmazott a Guardian hétfői interjújában.

Lynch az ötödik ír szerző, aki elnyerte a Booker-díjat Iris Murdoch, John Banville, Roddy Doyle és Anne Enright után – emlékeztettek a szervezők, hozzátéve, hogy az észak-írországi Anna Burns 2018-ban kapta meg a rangos brit irodalmi elismerést. Az 1969 óta átadott Booker korábbi nyertesei között volt Margaret Atwood, Salman Rushdie és Yann Martel is.