2023.11.28 9:31
Olvasási idő 1:02
Kovács M. Dávid

Egy fasiszta diktatúra felé sodródó ország története kapta az idei Booker-díjat

KULTÚRA BOOKER-DÍJ IRODALOM KÖNYV PAUL LYNCH

Az ír Paul Lynch "Prophet Song" (Próféta éneke) című regénye kapta az irodalmi elismerést, akit különösen aggaszt a szélsőjobb térnyerése, szerinte a múlt heti dublini zavargás is fontos figyelmeztetés.

Az ír Paul Lynch vehette át vasárnap Londonban a Booker-díjat a Prophet Song (Próféta éneke) című disztópikus családregényéért, amely egy képzeletbeli, fasiszta diktatúra felé sodródó Írországban játszódik.


A Dublinban élő Lynch ötödik regénye a nyugati demokráciákban tapasztalható nyugtalanságot tükrözi, és az olyan katasztrófákkal szembeni közönyt mutatja be, mint a szíriai összeomlás.

Az ír Paul Lynch kapta a Booker-díjat a Prophet Song című regényért.
Az ír Paul Lynch kapta a 2023-as Booker-díjat a Prophet Song című regényért. Forrás Kate Green/Getty Images


Esi Edugyan, a Booker-díjról döntő zsűri elnökének értékelése szerint Lynch regénye kizökkenti az olvasót az önelégültségből, miközben az érzelmekre ható történetben egy nő küzdelme bontakozik ki, aki a családját próbálja megvédeni a diktatúrába tartó Írországban.

A 46 éves Lynch – aki korábban az ír Sunday Tribune vezető filmkritikusa volt – a Booker-díj honlapján közölt nyilatkozatában úgy fogalmazott: azt akarta elérni, hogy amikor az olvasók végül leteszik a könyvet, ne csak értsék, hanem át is érezzék a totalitarizmusba süllyedő ország problémáját.


A BBC híre szerint a díjat a londoni Old Billingsgate-ben megrendezett ceremónián adták át, ahol az író elmondta, hogy az elismeréssel járó 50 ezer fontos (22 millió forintos) pénzjutalmat részben a lakáshitele törlesztésére fordítja – Írországban, különösen Dublinban, ugyanis súlyos lakhatási válság van.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te milyen jól ismered A Gyűrűk Ura történetét? REFRESHER-KVÍZ: Te milyen jól ismered A Gyűrűk Ura történetét? 2024.4.28 9:04

Lynch szerint egyébként a szélsőjobboldal térnyerése is valós probléma. A múlt heti, Dublinban történt bevándorlásellenes zavargások őt is sokkolták. „Ez egy figyelmeztetés. A szélsőjobboldal itt van. Egyelőre kicsi ugyan, de itt van“ – fogalmazott a Guardian hétfői interjújában.

Lynch az ötödik ír szerző, aki elnyerte a Booker-díjat Iris Murdoch, John Banville, Roddy Doyle és Anne Enright után – emlékeztettek a szervezők, hozzátéve, hogy az észak-írországi Anna Burns 2018-ban kapta meg a rangos brit irodalmi elismerést. Az 1969 óta átadott Booker korábbi nyertesei között volt Margaret Atwood, Salman Rushdie és Yann Martel is.