2023.11.22 18:17
Olvasási idő 3:49
Kremmer Magdi

7 film és sorozat, ami reálisan beszél a mentális problémákról

7 film és sorozat, ami reálisan beszél a mentális problémákról
Forrás Beautiful boy (2018) - Plan B Entertainment
FILMEK + SOROZATOK DEPRESSZIÓ FILMEK MENTÁLIS BETEGSÉG MENTÁLIS EGÉSZSÉG

Ma már nem tabu a mentális betegségekről beszélni, egy-egy jól kitalált film által pedig még jobban megismerhetjük az emberi lélek működését.

A 21. században már nem ciki a mentális egészségünkkel foglalkozni. Egyre nyíltabban beszélünk a mentális problémáinkról, és a médiában is nagyobb és realisztikusabb a pszichés betegségek és személyiségzavarok reprezentációja, mint valaha. Azonban a filmipar sokáig egyáltalán nem adott valós képet a mentális betegségekről, és még ma is fontos, hogy ne vegyük készpénznek, amit a filmvásznon látunk.

A többségi társadalom hosszú évszázadokig kivetette magából azokat az embereket, akik valamilyen mentális problémával küzdöttek. A különböző mentális betegségek stigmatizálása és fals reprezentációja egészen a 20. század végéig a popkultúrában is jellemző volt. A legtöbb hollywoodi mozi egyáltalán nem adott reális képet a mentális problémákról, a valamilyen személyiségzavarral vagy pszichés betegséggel élő emberek gyakran negatív karakterként voltak megjelenítve. A filmekben az őrült és agresszív főgonoszok, a társadalom számkivetettjei küzdöttek mentális betegségekkel, míg az elképzelhetetlen volt, hogy a főhősnek bármiféle pszichés problémája legyen. Egyértelműen elvált egymástól a jó és a rossz, a normális és az őrült.

Kiemelt tartalom
Hogyan éljük meg, ha egy hozzátartozónk öngyilkos lesz? – A gyász pszichológiája az Aftersun filmen keresztül Hogyan éljük meg, ha egy hozzátartozónk öngyilkos lesz? – A gyász pszichológiája az Aftersun filmen keresztül 2023.4.9 10:53

A 2000-es években általánosságban is elfogadottabbá vált, hogy foglalkozzunk a mentális egészségünkkel. Nem övezi többé annyi negatív előítélet a mentális betegségeket, és a filmipar is elkezdett komolyabb érdeklődést mutatni a téma iránt. Fontossá vált a mentális problémák filmvásznon való realisztikus megjelenítése, a karakterek és háttértörténeteik is kidolgozottabbak lettek, így a néző egy személyiségzavarral, depresszióval vagy más mentális problémával élő szereplővel is képes azonosulni. Ha mentális problémákat bemutató filmet vagy filmeket nézünk, az segíthet abban, hogy a saját problémáinkkal szemben is elfogadóbbak legyünk, és tudjunk, merjünk foglalkozni velük. Az ilyen történetek segíthetik a mélyebb megértést, és arra ösztönözhetnek, hogy tanuljunk többet magunkról, valamint merjünk segítséget kérni, ha szükségét érezzük.

Kiemelt tartalom
A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé 4 nappal ezelőtt

Ebben a cikkünkben összeszedtünk nektek néhány olyan filmet és sorozatot, amelyek sztereotípiák helyett valós képet mutatnak a különböző mentális problémákról, és segítenek abban, hogy mi magunk is elfogadóbbak legyünk azokkal szemben.

Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004)

Egy makulátlan elme örök ragyogása Forrás Eternal sunshine of the spotless mind (2004) - Focus Features

Törték már össze annyira a szívedet, hogy arra gondoltál, bárcsak inkább teljesen elfelejtenéd a volt szerelmedet és a hozzá fűződő összes érzést, minden emléket? Michel Gondry Egy makulátlan elme örök ragyogása című remekművében a főszereplők élnek ezzel a lehetőséggel, majd a film során végigkövethetjük, hogy Jim Carrey és Kate Winslet karakterei miként találnak vissza egymáshoz és önmagukhoz. A romantikus sci-fi a szerelem és az emlékezet témájával foglalkozik, de azt is realisztikusan mutatja be, hogy a depresszió milyen hatással van a mindennapokra, a döntésekre, és hogyan nehezíti meg egy párkapcsolat működését.

Csodálatos fiú (2018) 

Csodálatos fiú Forrás Beautiful boy (2018) - Plan B Entertainment

A Csodálatos fiú nem egy boldog film. A főszereplő, Nic (Timothée Chalamet) drogfüggő, édesapja (Steve Carrell) támogatásával próbál megbirkózni az addikciójával. Az igaz történeten alapuló mozi kendőzetlenül mutatja be a függőség okát és kegyetlen természetét. A drogfüggőség a mai napig sokak szemében elítélendő dolog, ami egyéni döntéseken múlik, és sokan nem kezelik betegségként. A film segít megérteni, hogyan válik valaki drogfüggővé, és milyen belső harcokat kell megvívnia annak, aki szeretne felhagyni a szerhasználattal.

Napos oldal (2012) 

Napos oldal Forrás Silver lining playbook (2012) - The Weinstein Company

A Bradley Cooper és Jennifer Lawrence főszereplésével forgott Napos oldal elsőre akár egy tipikus hollywoodi romkomnak is tűnhet, amelyben két meggyötört ember viszontagságos életét és egymáshoz vezető útját kísérhetjük végig, de a film nem szűkölködik vicces jelenetkeben és frappáns poénokban sem. Az egyszerű történet ellenére a karakterek háttértörténete és problémái nagyon is összetettek és komolyak. Mindkét főszereplő mentális problémákkal küzd, amelyekbe a néző is mély betekintést nyerhet. Árnyalt képet kapunk arról, hogy hogyan hat a bipoláris zavar egy ember mindennapi életére, és hogyan tud ő maga és a környezete együtt élni a betegséggel. Nézőként is könnyen tudunk azonosulni a szereplők problémáival, érzéseivel és dilemmáival. A Napos oldal segít a mentális zavarok mélyebb megértésében, de egyszerre szórakoztató és felemelő mozi is egyben.

Normális emberek (2020) 

Normális emberek Forrás Normal people (2020) - Element Pictures

Sally Rooney nagysikerű regényének adaptációja többek között azért olyan nagyszerű, mert nem dedikáltan a mentális betegségekről szól. Normális fiatalok normális életét, normális dilemmáit és kapcsolati nehézségeit mutatja be, és ennek részét képezik a mentális problémák is. Mindkét főszereplő nehézségekkel küzd, amelyeknek a sorozat során megértjük a hátterét, illetve látjuk az életükre gyakorolt hatásait is. Az egyik főszereplő, Connell (Paul Mescal) szorongásának és depressziójának ábrázolása azért is különösen nagyhatású, mert a férfiakkal szembeni társadalmi elvárások még mindig kevéssé engedik meg, hogy gyengének, elesettnek vagy sebzettnek érezhessék magukat. A népszerű és menő karakter történetén keresztül viszont láthatjuk, hogy mentális problémái bárkinek lehetnek kortól, nemtől, társadalmi osztálytól függetlenül.

Sex Education (2019-2023) 

Forrás Sex Education – Netflix

Nagy bánatunkra idén véget ért a Sex Education, ami a Netflix egyik legnagyszerűbb saját gyártású sorozata. De nem csak azért érdemes újranézni mind a négy évadot, mert baromi szórakoztató, és tényleg sokat tanulhatunk belőle a szexről. A sorozat olyan, a tinédzsereket és fiatal felnőtteket érintő problémákat mutat be, mint a testképzavar, az önsértés vagy épp a szorongás. A különböző karakterek egyéni sztorijain keresztül rengeteget tanulhatunk arról, hogy hogyan hatnak gyerek- és fiatalkori élmények, traumák az emberre, és mennyire fontos a nyílt kommunikáció, valamint a támogató közeg.

Egy különc srác feljegyzései (2012)

Egy különc srác feljegyzései Forrás Perks of being a Wallflower (2012) - Summit Entertainment, LLC

Nem véletlen, hogy az Egy különc srác feljegyzései volt a 2010-es évek egyik legnépszerűbb coming-of-age mozija. A film alatt a szereplőkkel együtt értjük meg, hogy Charlie (Logan Lerman) szorongása és depressziója honnan ered. A történet realisztikusan mutatja be, hogy milyen hatása lehet annak, ha valaki szexuális bántalmazás áldozatául esik, és miként lehet kezelni a PTSD-t és együtt élni vele.

Nyomás alatt (2012) 

Nyomás alatt Forrás It’s kind of a funny story (2012) - Focus Features

A Nyomás alatt egy 16 éves srác története, aki pszichiátriára kerül, miután megpróbált véget vetni az életének. Az öngyilkosság még ma is tabuként van kezelve, sokakból vált ki félelmet és elutasítást a téma, pedig fontos lenne foglalkozni vele, hiszen Magyarországon is jelentős problémát jelent az öngyilkosságok számának növekedése. A film segít megérteni, hogy miként veszi át a depresszió és a szorongás az irányítást valaki élete felett, és hogyan lehet visszatérni a teljes kilátástalanságból.

Ha öngyilkossági gondolataid vannak és segítségre van szükséged, hívd a 116-123-as lelki elsősegély telefonszámot.

Ha öngyilkossági szándékod van, hívd a 112-t!

Amennyiben valaki másért aggódsz, ezen az oldalon találsz tanácsokat, hogy mit tudsz tenni ilyen helyzetben.