2023.11.15 18:31
Olvasási idő 2:38
Kremmer Magdi

Mit jelent az, amikor megérezzük az icket? A könyörtelen TikTok-trend szerint pillanatok alatt kiábrándulhatunk valakiből

Mit jelent az, amikor megérezzük az icket? A könyörtelen TikTok-trend szerint pillanatok alatt kiábrándulhatunk valakiből
Forrás Paramount Pictures
ÉLETMÓD ICK INTERNET KÖZÖSSÉGI MÉDIA PÁRKAPCSOLAT REDFLAG SZERELEM TIKTOK

Mitől kaphatunk icket? Egy apró mozdulattól kezdve az egészen furcsa szokásokig szinte bármi lehet egyik napról a másikra idegesítő. Ebben a cikkünkben arra keressük a választ, hogyan érdemes viszonyulni a hirtelen feltűnő, idegesítő szokásokhoz.

A randizás első, rózsaszín ködös hetei mindig tökéletesnek tűnnek. Az új srác vagy lány, akivel megismerkedtél, jól néz ki, okos, vicces és egy hullámhosszon vagytok. Aztán észreveszed egy apró, jelentéktelennek tűnő tulajdonságát vagy furcsa szokását, és egy pillanat alatt ki is ábrándultál a másikból. De miért látunk teljesen máshogy valakit semmiségek miatt? Tényleg rögtön dobnunk kell az illetőt, ha felismertünk benne valamit, ami nem tetszik?

Ha előfordult már, hogy hirtelen vetettél véget egy épp alakulóban lévő románcnak – vagy felmentél az elmúlt hónapokban a TikTokra –, akkor szinte biztos, hogy találkoztál már az “ick” jelenséggel. Az “ick” tulajdonképpen egy kellemetlen, zsigeri érzés, ami teljesen váratlanul, egy apróság hatására jelenik meg valaki kapcsán, egy belső hang, ami azt üvölti, hogy „offos ez a csaj/srác”. Lehet, hogy csak néhány hete randizol valakivel, de az is előfordulhat, hogy már hónapok óta együtt vagytok, az “ick” bármikor felütheti a fejét. Semmi bajod nincs a partnereddel, aztán csinál valami szokatlan, furcsa dolgot, és hirtelen egy csapásra kiábrándulsz belőle. Nem is igazi red flagekről van szó, az “ick” bármilyen gesztus, megszólalás, viselkedés kapcsán felbukkanhat.

@katiehub.org Replying to @Lila all jokes men im single and ready to mingle (as long as you dont give me the ick) #fyp#makeup#storytime#men#dating#ick♬ Elevator Music - Bohoman

 

Azt, hogy az “ick” szokványos jelenség, mi sem bizonyítja jobban, minthogy négymilliárdan kerestek már rá a TikTokon a hashtagre, és a legnépszerűbb videók többmilliós nézettséggel rendelkeznek a témában. Rengetegen osztják meg a közösségi oldalakon, hogy az ő életükben mi az a bizonyos dolog, ami előhívja az „ick“ érzését – és bár eredetileg vicces trendként indult, rengeteg megosztó videó is felkerült a videómegosztóra.

@betches The way i gasped. credit: @amanda #ick#theick#theickisreal#newickunlocked♬ original sound - betches

A TikTok-videókat bújva hamar kiderülhet számunkra, hogy a legapróbb dolgokkal is elüldözhetjük magunk mellől a kedvesünket. Legyen szó arról, hogy furcsán sétálunk, esetleg szokatlan módon kötjük be a cipőnket vagy titokzoknit hordunk a lakásban, gyakorlatilag bármi kiválthatja az “icket” az emberből. Sokan kritizálták a tartalomgyártókat amiatt, hogy ezek a kegyetlenül őszinte videók gyakran olyan tulajdonságaik miatt gúnyolják ki a férfiakat, amelyek nem felelnek meg a hagyományos nemi szerepeknek. Mások szerint a trend egy teljesen szokványos jelenségre hívja fel a figyelmet, és segít normalizálni azt, ha kiábrándulunk valakiből.

@madeofmillions Your bf letting his guard down is a good thing!! We need more male vulnerability 🫂 #icktrend#mensmentalhealth#madeofmillions#traumatok♬ original sound - Made of Millions

Az “ick” jelenség egyik mögöttes magyarázata az, hogy egy kapcsolat ismerkedési fázisában hajlamosak vagyunk idealizálni a potenciális partnerünket. Ha érdeklődünk valaki iránt, az adott személyt pozitív fényben látjuk, és a jó tulajdonságaira koncentrálunk a negatívak helyett. Szeretnénk azt gondolni, hogy akivel randizunk, valóban tökéletes, épp ezért figyelmen kívül hagyjuk a kevésbé szimpatikus jellemvonásokat.

Az “ick” tulajdonképpen az idealizált kép összetörését jelenti. Szembe találjuk magunkat egy olyan tulajdonsággal, ami számunkra taszító, és ezzel a kiszemeltünk le is került a piedesztálról. Elkezdjük realisztikusabban látni a másikat, meglátjuk a hibákat is a pozitív vonások mellett. Ez pedig sokszor bizony azt is jelenti, hogy kiábrándulunk a másikból.

Fontos azonban elválasztani, hogy mi az, ami valódi red flag a másikban, és mi az, ami csak egy ártatlan semmiség. Ha a partnerünknek teljesen más az értékrendje, mint a miénk, bántó módon viselkedik velünk vagy másokkal, akkor jó, ha a megérzéseinke hallgatunk. Az ilyen esetekben az “ick” még a hasznunkra is válhat. Ha viszont érdeklődünk a másik iránt, és tényleg valami jelentéktelen dolog miatt változik meg drasztikusan a véleményünk, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy vajon valóban annyira fontos-e az, hogy a kiszemeltünk hogyan fésüli a haját vagy milyen emojikat használ. Simán lehet, hogy felül tudsz kerekedni az “icken”, és el tudod majd fogadni a hibáival együtt is a másikat. Végső soron senki nem tökéletes.

Kiemelt tartalom
Illusztrátorok, akik nagyon kedvesen mutatják be, milyen egy párkapcsolat a négy fal között Illusztrátorok, akik nagyon kedvesen mutatják be, milyen egy párkapcsolat a négy fal között 2024.4.26 16:43

Arról, hogy nektek mik a legnagyobb ickjeitek, Manuel szeptemberi, Budapest Parkban adott koncertjén faggattunk benneteket. Az erről szóló videónkat itt tudjátok megnézni:

Kiemelt tartalom
Nektek mi a legnagyobb ICK? 😓 (És mennyit gondolsz a RÓMAI BIRODALOMRA? ⚔️) – A Te Hangod Nektek mi a legnagyobb ICK? 😓 (És mennyit gondolsz a RÓMAI BIRODALOMRA? ⚔️) – A Te Hangod 2023.10.11 18:02
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!