2023.11.9 11:35
Olvasási idő 1:18
Szöllősi Anna

Cate Blanchett szerint veszélyes mítosz, hogy minden menekült Európába tart

UROPE CATE BLANCHETT EURÓPAI UNIÓ HÁBORÚ

Cate Blanchett szerint az EU-nak élen kell járnia a veszélyes mítoszok elutasításában, amik táplálják a migrációellenes politikák erősödését, holott a világ tömeges lakóhelyelhagyással küzd.

Cate Blanchett ausztrál színésznő, az ENSZ Menekültügyi Ügynökségének (UNHCR) jószolgálati nagykövete az Európai Parlament plenáris ülésén szólalt fel, ahol arról beszélt, hogy a közel-keleti konfliktus több ezer ártatlan életet követelt és követel még ma is.

Ennek kapcsán az ENSZ üzenetét tolmácsolva azonnal humanitárius tűzszünetre és az összes fogvatartott civil szabadon bocsátására szólított fel.

Arra is kitért, hogy míg főleg a Gázában dúló háború uralja a híreket, az erőszakos konfliktusok, a politikai válságok és az elnyomó rendszerek miatt világszerte 114 millió ember vált földönfutóvá, közülük 36,4 millióan hazájuk elhagyására kényszerültek.

„Veszélyes mítosz, hogy minden menekült Európába tart“

Blanchett aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy „félelmet és ellenségességet szítanak azzal a mítosszal, hogy minden egyes menekült Európába tart“, és szerinte ez a tévhit arra késztetett néhány kormányt, hogy az 1951-es menekültügyi egyezményt elavultnak minősítse, mondván, az nem alkalmas a kihívások kezelésére.

Forrás MTI/EPA/Olivier Matthys

„Az EU-nak élen kell járnia a veszélyes mítoszok elutasításában, amik táplálják a keményvonalas migrációellenes politikák erősödését, miközben a világ a tömeges lakóhelyelhagyással küzd“ –  magyarázta Cate Blanchett.

Képzeld el egy pillanatra a saját fiaid és lányaid, a saját gyermekeid és unokáid ugyanebben a helyzetben. Akkor talán megértheted, hogy a falak, a szögesdrót, a visszatoloncolás nem válasz

– mondta, majd hozzátette: senki sem teszi a gyerekeit csónakba, hacsak a víz nem biztonságosabb, mint a szárazföld. 

A színésznő nem mutogatott ujjal egyetlen uniós országra sem, de tény, hogy Olaszország, Lengyelország és Magyarország is keményebben lép fel a menekültekkel szemben. Blanchett elmondta: szégyent és sajnálatot érez saját országa keményvonalas politikája miatt is, ami a menedékkérőket évek óta a pápua új-guineai és naurui idegenrendészeti központokba küldi, és ellehetetleníti, hogy Ausztráliában telepedjenek le.

Blanchett azt kérte az EP-képviselőktől, hogy ne feledkezzenek meg a kiszolgáltatott emberek millióiról, és az őket segíteni hivatott ENSZ Menekültügyi Szervezetéről, aminek az év végéig 600 millió dollárra van szüksége. Továbbá arra is felszólította a politikusokat, hogy tartsák szem előtt az okokat, ne a határok megerősítésére koncentráljanak, mert az EU példát mutathat felelősségvállalásból, ha a kiindulási országokat és azok szomszédos országait erősíti meg.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.