2023.10.26 11:29
Olvasási idő 1:19
Maier Péter

Ezért is szeretjük a Reisz Gábor-filmeket: már pörgethetjük a Magyarázat mindenre zenéjét

ZENE MAGYARÁZAT MINDENRE REISZ GÁBOR

Kórusművek inspirálták a film soundtrackjét, amely már minden streamingplatformon elérhető.

Amellett, hogy Reisz Gábor munkái az utóbbi évek legnépszerűbb magyar szerzői filmjei közé tartoznak, a rendező arról is nevezetes, hogy szeret részt venni a mozijaihoz készülő filmzene megírásában. Ezúttal is ő, illetve Kálmán András, az első Reisz-film apropóján összeállt VAN filmzenekar billentyűse írták meg a Magyarázat mindenre dalait, amelyet már minden zenehallgatós felületen pörgethetünk.

Az eredeti terv az lett volna, hogy az új film alatt nem lesz zene, Reisz azonban az írás során magyar kortárs és klasszikus komolyzenék hallgatásával inspirálódott, így futott bele Bárdos Lajos kórusműveibe. A Szellő zúg című népdalfeldolgozás már a történetre is nagy hatással volt, később pedig egyértelművé vált, hogy helye van a filmben.

Ebből kiindulva kezdtek el további kórusdalokon dolgozni, majd megszületett a dramaturgiai szempontból is fontos koncepció: a filmzene alapja gyerekkórus legyen. A dalokat a Marczibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola énekkara énekelte fel.

Amikor először hallottuk élőben, ahogy egy gyerekkórus énekli az általunk írt dalokat, akkor a libabőr és a könnyezés között ingáztunk. Első hallásra érezhető volt, hogy nagyon sokat ad hozzá dramaturgiailag is a filmhez. Mind a tömeget, mind a fiatalság hangját képviseli ebben a történetben

– fogalmaz Reisz Gábor a Cirko Flim szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében.

A filmben elhangzik és a lemezre is felkerült Jeney Zoltán Madárhivogató című kánonszerzeménye. A „filmzenésebb“ darabok alapja Kálmán András és Reisz Gábor Intro akkordmenete – ebből nőtte ki magát az Ábel kettészeli az éjszakát és a végefőcím dala, a Magyarázat mindenre is.

Kiemelt tartalom
A jövő nagy filmesei köztünk járnak: Jön a Cinemira, Magyarország egyetlen gyerekeknek és fiataloknak szóló filmfesztiválja A jövő nagy filmesei köztünk járnak: Jön a Cinemira, Magyarország egyetlen gyerekeknek és fiataloknak szóló filmfesztiválja 2024.10.4 14:05

„A végefőcímzenén hónapokon át dolgoztunk, mire összeállt. Számunkra ez a dal nem csupán a továbblendülésről szól, hanem egyben egy kiáltás is, aminek a hangulatát sokáig nem találtuk meg. Végül a kórus beépítésével sikerült elérni a célunkat: nagyon szomorú, hogy a fiataloknak ebben a kaotikus, szörnyű társadalmi közbeszédben kell megtalálniuk magukat, de számunkra mégis a reményt jelentik” – tette hozzá Reisz.

A filmzene minden streamingplatformon elérhető, többek között Spotifyon is:

Ha kíváncsi vagy, hogyan élte meg az év egyik legfontosabb magyar filmjének készítését a Magyarázat mindenre főszereplője, Adonyi-Walsh Gáspár, nézd meg a vele készült interjúnkat:

Kiemelt tartalom
"Azzal, hogy ezt a filmet leforgattuk, én túlestem az érettségin" – Interjú a Magyarázat mindenre főszereplőjével 2023.10.17 18:55