2023.10.21 9:57
Olvasási idő 3:02
Kremmer Magdi

„Maradjunk barátok, oké?” – Ezt gondoljátok ti arról, lehet-e jóban maradni az exekkel

„Maradjunk barátok, oké?” – Ezt gondoljátok ti arról, lehet-e jóban maradni az exekkel
Forrás Lions Gate/ Summit entertainment
ÉLETMÓD PÁRKAPCSOLAT SZAKÍTÁS SZERELEM TOXIKUS KAPCSOLAT

Vannak, akik szakítás után elvágnak minden kapcsolatot, mások viszont tényleg tudnak barátok maradni a volt szerelmükkel. Titeket kérdeztünk arról, hogy szerintetek mit jelent jó viszonyban maradni az exünkkel, egyáltalán: lehet-e jóban maradni?

Egy szakítás sosem könnyű. Ha jobban belegondolunk, egyáltalán nem természetes az, hogy valaki, aki sokáig a legfőbb bizalmasunk, a mindennapjaink szerves része volt, egyik napról a másikra eltűnik az életünkből. Millió oka lehet annak, hogy miért ér véget egy párkapcsolat, de szinte nincs olyan szakítás, ami ne hagyna fájdalmas űrt maga után. Sokan épp ezért szeretnének barátságban elválni az exükkel, hiszen miért kellene elveszítenünk emberként is a másikat, csak azért, mert a párkapcsolat nem működött? Mások viszont úgy érzik, hogy csak akkor képesek továbblépni, ha minden kontaktot megszüntetnek egykori társukkal. A REFRESHER Magyarország olvasóit is megkérdeztük arról, hogy vajon tényleg működhet-e a „maradjunk barátok”-trükk?

Amikor egy párkapcsolat véget ér, sokszor nehéz elképzelni, hogy tovább lehet lépni a másikon. A szakítás utáni időszak fájdalmas, tele megválaszolatlan kérdésekkel, haraggal és persze szomorúsággal. Ilyenkor nagyon fontos, hogy meggyászoljuk a kapcsolatot és megéljük a gyászfolyamat minden fázisát. Ha ebben az időszakban is tartjuk a kapcsolatot az exünkkel, az megnehezítheti az elengedést és a feldolgozást.

„Tapasztalataim alapján még ha "maradjunk barátok" alapon is történik a szakítás, akkor is amíg tart a barátság, kommunikáció, legalább az egyik fél nem fog tudni teljesen túllépni. Maximum egy jó idővel később – esetemben kb. egy év – lehet szó arról, hogy újra folyhasson valami kisebb beszélgetés”

– írta egyik olvasónk a témában.

Kitartani vagy elvágni minden közös kapcsolatot? Forrás Legally Blonde - Metro-Goldwyn-Mayer

Persze rengeteg minden függ attól, hogy milyen volt a kapcsolat dinamikája és mi volt a szakítás indoka. Ha azért ért véget a kapcsolat, mert a felek kiszerettek egymásból, de mindig megadták egymásnak a kölcsönös tiszteletet és kommunikálták az érzéseiket, könnyen lehet, hogy egy egészséges baráti viszonyt is tudnak ápolni – romantikus érzelmek nélkül. Ha viszont a szakítást az egyik fél kezdeményezte vagy egy konfliktus váltotta ki, általában van, aki jobban sérül, aki érzelmileg még jobban be van vonódva. Ilyenkor előfordul, hogy az, aki hamarabb továbblépett, kezdeményezi a kapcsolat fenntartását, de addig nem tud kialakulni egészséges baráti viszony, amíg valamelyik félnek még érzései vannak a másik iránt.

“Ha valaha tényleg fülig szerelmesek voltak és nem megcsalással, valamilyen toxic módon végződött a kapcsolat, szerintem valamilyen szinten mindig szeretni fogják egymást…főleg például az első szerelem vagy egy hosszabb, meghatározóbb kapcsolat után. Nem ismerek olyat, aki barátságban lenne az exével, csak olyat, akiket még utána is állandóan összesodort a sors, szerették egymást, de már nem voltak szerelmesek. Szerintem a barátság is lehetséges addig, amíg nem jön valaki fontosabb az életedbe…”

Arról a kérdésről, hogy vajon maradhatnak-e tényleg barátok azok, akik egyszer együtt voltak, megoszlott az olvasóink véleménye. Sokan válaszoltak egyértelmű nemmel a kérdésre, ők elképzelhetetlennek tartják, hogy beszéljenek az exükkel vagy a szakítás oka miatt szüntettek meg minden kapcsolatot.

“Mióta szakítottunk, úgy kezeljük egymást, mintha idegenek lennénk.”

Többen számoltak be arról is, hogy bár nem tartják aktívan a kapcsolatot a volt párjukkal, beszélő viszonyban vannak velük. „Néha beszélünk, ha úgy van, de szándékosan nem keressük egymást” – írta egyik olvasónk.

Az Így Jártam Anyátokkal szereplői magas szintre vitték a baráti társaságon belüli randizást. Forrás forrás: How I Met Your Mother (2005-2014) - 20th Century Fox

Az exszel való kapcsolattartás kapcsán gyakran felmerülő és fontos kérdés az is, hogy egy új partner mit szól ahhoz, ha beszélünk a volt barátunkkal, barátnőnkkel. Konfliktusokat és félreértéseket okozhat, ha találkozunk és barátságot ápolunk az exünkkel.

Ha azonban a párkapcsolatban megvan a kölcsönös bizalom és kommunikáció, egy ilyen helyzetet is lehet jól kezelni. Persze kérdés, hogy az ex tényleg csak egy régi ismerősként van jelen a párunk életében vagy esetleg még fűznek egymáshoz gyengéd érzelmeket.

„Attól függ milyen kapcsolatuk volt, és most milyen rendszerességgel beszélnek. Például ha több évig tartó, mély párkapcsolatban éltek, de szétmentek, és a mai napig néhány havonta beszélnek egy kicsit, hogy azóta hogy is halad az életük, szerintem nem nagy gáz. Főleg, ha a párom nyitott felém ezzel kapcsolatban és nem titkolózik, beavat. Azért ez is mérvadó. De ha rövid-hosszú, akármilyen volt a kapcsolatuk és állandóan chatelnek, a párom titkolózik, állandóan hazudik, találkozgat vele, az számomra már nem elfogadható” – írta egyik olvasónk arra a kérdésre, hogy red flag-e, ha a párod még beszél az exével.

Mi történik akkor, ha egy nagy szerelem ér véget? Forrás Lions Gate/ Summit entertainment

Kaptunk azonban ennél szigorúbb olvasói véleményeket is, van akinél deal breaker, ha az ex még bármilyen formában képben van: „(Ha beszél az exével) az olyan, mintha nem zárta volna le teljesen a régi kapcsolatot”; „Igen, red flag”; „Sokszor azt jelenti szerintem, hogy még nincsenek túl egymáson” – írtátok.

Kiemelt tartalom
Erre figyelj oda az első randin: 7+1 tipp, hogy gördülékenyen menjen az ismerkedés  Erre figyelj oda az első randin: 7+1 tipp, hogy gördülékenyen menjen az ismerkedés 2024.4.6 10:14

Minden kapcsolat és minden szakítás más és más. Vannak, akik úgy tudnak tovább lépni, ha minden kapcsolatot megszakítanak a másikkal, és akadnak, akiknél működik a „maradjunk barátok”-módszer. A legfontosabb az, hogy tartsuk a saját határainkat és kommunikáljunk őszintén az új partnerünkkel is arról, hogy miért olyan a viszonyunk az exünkkel, amilyen.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!