2023.10.1 9:53
Olvasási idő 4:43
Szentgyörgyi Zénó

Példaképek kellene, hogy legyenek? – Betekintés a fociban sorra dagadó bántalmazási botrányokba

Példaképek kellene, hogy legyenek? – Betekintés a fociban sorra dagadó bántalmazási botrányokba
Forrás Cameron Smith/Getty Images
TÁRSADALOM FOCI MANCHESTER UNITED SZEXUÁLIS ERŐSZAK SZEXUÁLIS ZAKLATÁS

Az elmúlt évek legközismertebb bántalmazási botrányain keresztül gondolkodunk arról, milyen befolyással lehet a nyilvánosság a leghíresebb focisták megítélésére. Szentgyörgyi Zénó cikke.

Antony dos Santos, Mason Greenwood, Benjamin Mendy – nem túlzás azt állítani, hogy a nők ellen elkövetett erőszak lassan tradíció lesz Manchesterben, hiszen az említett játékosok mindegyike vagy a Manchester City-t vagy Manchester Unitedet erősítette, mikor kitört körülöttük a bántalmazási botrány. Sajnos a három sportoló csak pár név azok közül a topfocisták közül, akiket hasonló bűncselekménnyel gyanúsítottak meg az elmúlt egy-két évben, – az előző évtizedről nem is beszélve – amivel nemcsak a klubjaik komoly befektetései mentek kárba a transzferdíjaik finanszírozásával és csillagászati fizetéseik kiperkálásával, de saját magukat is ellehetetlenítették attól, hogy ugyanazon a magas szinten űzzék a sportágat, mint a korábbiakban.

Visszafelé sülhet el a 100 milliós fegyver? – Antony története

Antony ünnepli gólját 2022 szeptemberében egy Arsenal elleni meccsen Forrás Shaun Botterill/Getty Images

A három közül Antony esete a legfrissebb, hiszen vele kapcsolatban idén ősz elején merült fel a bántalmazás gyanúja, amikor ex-barátnője, Gabriela Cavallin családon belüli erőszakkal vádolta meg a United szélsőjét azt állítva, hogy a focista kapcsolatuk során számtalanszor alkalmazott ellene fizikai agressziót.

Kiemelt tartalom
Az egyik leghíresebb manchesteri focistát jelentette fel barátnője testi sértés miatt Az egyik leghíresebb manchesteri focistát jelentette fel barátnője testi sértés miatt 2023.6.7 13:50

A támadó egyből kikerült a világbajnoki selejtezőket játszó brazil keretből, továbbá a Manchester is hivatalos közleményben tudatta, hogy az ügy lezárásig nem engedélyezi Antony visszatérését a csapatba a válogatott szünetről. Ő maga úgy nyilatkozott, hogy – ugyan kapcsolatuk valóban viharosként írható le, gyakori veszekedésekkel, de – testi erőszakról szó sem volt. Hozzátette azt is, hogy mindennek ellenére készségesen együtt fog működni a hatóságokkal, hiszen szeretné tisztára mosni a nevét.

Kiemelt tartalom
Úgy gyarapodnak a súlyos szexuális bűncselekményekről szóló vádak Sean Diddy Combs ellen, hogy már követni is nehéz Úgy gyarapodnak a súlyos szexuális bűncselekményekről szóló vádak Sean Diddy Combs ellen, hogy már követni is nehéz 2024.4.20 10:42

Ennek ellenére meglehet, hogy a csapat sokáig nem számíthat majd a brazil játékára, hiszen azóta újabb két nő csatlakozott a futballista ex-barátnőjéhez azt állítva, hogy a szélső akaratuk ellenére szexuálisan zaklatta őket, az újabb fejlemények pedig egy sokkal hosszabbá nyúló ügy kezdetét jelenthetik, mint amire a klub és a játékos számított.

Aki túlélheti a túlélhetetlent: Mason Greenwood

Egy fiatal szurkoló szeretné Greenwood Getafe-mezét Forrás Isabel Infantes/PA Images via Getty Images

A Unitedra nagyon rájár a rúd mostanában, mert nem elég, hogy csapatszinten nem jönnek az eredmények az idei és a tavaly nyári nagybevásárlás után sem, de Antony esetéhez hasonlóan a csapat egy másik támadóját, Mason Greenwoodot is a barátnője, Harriet Robson vádolta meg bántalmazással. 2022 januárjában olyan képeket töltött fel Instagram-oldalára a fiatal nő, amelyeken véres, sebes arccal látható. A későbbiekben egy hangfelvétel is napvilágot látott a nyilvánosságban, amelyen Robsont egy jól beazonosítható férfihang kényszeríti együttlétre a nő akarata ellenére.

A rendőrség azonnal megkezdte a nyomozást, a futballistát letartóztatták nemi erőszak és testi sértés gyanújával, továbbá klubja, a Manchester United azonnali hatállyal felfüggesztette a játékjogát és kikötötte, hogy ameddig az ügy nem tisztázódik, Greenwood nem csatlakozhat az első csapat keretéhez, továbbá szerződést bontott vele a Nike és még a FIFA videójátékból is kikerült a játékoskártyája.

Kiemelt tartalom
Minden vádat ejtettek a Manchester United nemi erőszak kísérletével gyanúsított támadója ellen Minden vádat ejtettek a Manchester United nemi erőszak kísérletével gyanúsított támadója ellen 2023.2.2 17:23

A sportoló óvadék ellenében szabadlábon védekezhetett, amelynek az volt a feltétele, hogy nem lép kapcsolatba volt barátnőjével, de miután ezt megszegte, újra őrizetbe vették 2022 őszén. A legnagyobb megdöbbenésre idén februárban mégis ejtették a vádakat Greenwooddal szemben, a bíróság elmondása szerint azért, mert a volt barátnője, Robson nem vállalta a tanúskodást. A klub ezután belső vizsgálatot indított, majd a nyár közepén lehetett arról hallani, hogy a vezetőség szeretné, ha Greenwood visszakerülne a csapatba. Mielőtt még a bejelentés megtörtént volna, a klub terve a játékos reintegrációjáról akkora felháborodást keltett az angol sajtóban, hogy a United végül kénytelen volt kihátrálni a döntés mögül. A helyzet megoldásaként az angol klub úgy döntött, hogy kölcsönadja csatárát a jelenlegi 23/24-es szezonra, a támadóért folytatott versenyt pedig – sok sztárklub érdeklődése ellenére – a Getafe nyerte, így Mason a spanyol fővárosban hozhatja magát újra formába a szezon hátralévő részében. Madridba egyébként már az őt korábban bántalmazással vádoló barátnőjével és a nyáron született közös gyermekükkel együtt költözött.  

Nyolc vád, nulla ítélet: Benjamin Mendy

Benjamin Mendy hagyja el a bíróságot 2023 júliusában Forrás Christopher Furlong/Getty Images

Ami pedig Manchester kék felét illeti, a City sem úszta meg botrány nélkül, ugyanis kiderült, hogy a csapat kulcsjátékosa, Benjamin Mendy ellen 2018 októbere és 2021 augusztusa között történt 7 nemi erőszak és egy szexuális zaklatás vádja miatt kezdtek nyomozni. Először 2020 novemberében tartoztatták le a védőt, majd óvadék ellenében elengedték és végül 2021 nyarán indított ellene eljárást a rendőrség. Ezzel egy időben pedig klubja is felfüggesztette játékjogát, sőt, a heti 100 ezer fontos fizetését is megvonta tőle.

Kiemelt tartalom
„A Wembley-ben állva mintha az utolsó kívánságom teljesült volna“ – Interjú Siklósi Petrával, aki a Nottingham Forestet is fotózta „A Wembley-ben állva mintha az utolsó kívánságom teljesült volna“ – Interjú Siklósi Petrával, aki a Nottingham Forestet is fotózta 2024.2.24 10:12

Mendy beismerte, hogy életmódja okot adhat a vádak feltételezésére, hiszen sosem vetette meg az éjszakai életet – ittas vezetéséről is vallott–, és elmondása szerint nagyon élvezte, ha mindig más nők társaságában tölthette az estét.

A tárgyalások végül idén július 14-én értek véget a 29 éves futballista számára, a Chester Crown Court minden vád alól felmentette, de miután a szerződése idén májusban lejárt a City-vel, szabadon igazolhatóvá vált. Teljesen világos volt, hogy a botrány és két évnyi inaktivitás után (legutolsó profi meccsét 2021. augusztus 15-én játszotta egy Tottenham elleni vereség során) már nem lesz képes azon a szinten folytatni a pályafutását, ahol a csapat balbekkjeként abbahagyta, ennek ellenére a francia első osztályban szereplő FC Lorient kétéves kontraktussal szerződtette a tárgyalások után öt nappal, a felkészülési szakasz után pedig szeptember 17-én debütált is új klubjában, a Ligue 1-ben.

A nyilvánosság szerepének kérdése 

Eszünkbe juthatna Jürgen Habermas, aki a társadalmi nyilvánosság szerkezeti átalakulásáról és működési struktúráiról írt hosszan, de ne aggódj, nem fog. Ennyire azért mi sem vesszük magunkat komolyan. Ennek ellenére izgalmas arról gondolkodni, hogy a nyilvánosság milyen funkciót tölt be ilyen nagyvállalatok – hiszen a futballklubok is azok – döntéseinek meghozatalában és hogy a közszereplőire – mondjuk a focistákra – milyen többletterhek hárulnak attól függően, hogy mennyire éber és számonkérő a közeg, illetve milyen szinten van az ingerküszöb egy-egy ország médiafogyasztóinak körében. Lehet, hogy ami Angliában botrányszámba megy – mondjuk egy testi erőszakkal vádolt futballista játékjogának a kérdése – az az olaszoknál, a franciáknál vagy éppen Spanyolországban teljesen más hangsúlyt kap. Nem hiába kerülhetett Greenwood a Getafé-hoz, vagy éppen Mendy a Lorient-hoz. 

Kiemelt tartalom
„Gyakorlatilag lefogta a gyerekeket, hogy más bánthassa őket“ – Az otthon dolgozói is kitálaltak a kegyelmet kapott K. Endréről „Gyakorlatilag lefogta a gyerekeket, hogy más bánthassa őket“ – Az otthon dolgozói is kitálaltak a kegyelmet kapott K. Endréről 2024.2.12 14:43

Az angol Premier League – az említett sportolók fellépéseinek korábbi színhelye – elképesztő médianyilvánosságot kap mind a brit, mind pedig a külföldi sajtótól, köszönhetően annak, hogy a legpiacképesebb és legerősebb bajnoksággá nőtte ki magát az elmúlt három évtizedben. Ezért nemcsak egy-egy mérkőzésre, de a bajnokságban szereplő játékosokra is óriási figyelem koncentrálódik, a bulvár pedig – annak tisztes rendje és módja szerint – arra törekszik, hogy minden súlyos vagy teljesen lényegtelen eseményt egyformán hatalmasra fújjon fel. Ezért lehet, hogy a felsorolt három játékos valóban büntetőjogi kategóriába illő tetteiről még a mai napig is cikkhegyek születnek. A klubcsapatok esetében felmerül, hogy egy ekkora támadási felületen, amit mondjuk a brit média jelent, milyen túlélési stratégiákat választanak, milyen (ál)kompromisszumokat kötnek a nyilvánossággal, milyen lemondásokat vállalnak a jó hírnevük megőrzése érdekében. Ahogyan a nyáron a Manchester United is kihátrált Greenwood reaktiválásából a nyilvánosság nyomására, sokat mondó, hogy csatárukat csak kölcsönbe engedték el, csak egy szezonra, sőt, a klub nemhogy nem mondott le róla, de az idei szezonban a fizetésének így is több, mint felét állja.

A kultúra általi meghatározottság és a kultúrába beágyazott média működését illetően az is egy érdekes felvetés, hogy egy-egy ilyen közszereplőnek  – és most maradjunk csak a sportolóknál – mik azok a tulajdonságai, amiket előtérbe helyezünk, és ami alapján ítéletet hozunk felettük. Fontosabbnak tartjuk-e, hogy egy játékos középszerűsége ellenére tisztességesen bánjon mindenkivel, vagy legyen a világ legjobb játékosa, aki mindent megnyer, cserébe pedig elnézzük neki azt, ahogyan mondjuk a családjával bánik?

Te mit gondolsz, mitől függ egy sportoló megítélése? Egyáltalán, példaképnek kell lennie mindegyikőjüknek?

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!