Kedd 2022.11.29

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Gasztro
Kovács M. Dávid
2022.11.24 16:15
Olvasási idő  2:07

Forralt borral vagy robbanócukorral hangolódnál a karácsonyra? Idén is megválasztották az év legjobb szaloncukrait

Egy telet idéző, ünnepi íz lett Az Év Szaloncukra verseny abszolút győztese, de a legjobb vegán és kézműves termékeket is díjazták. Ha még nem szerezted be a karácsonyi édességmuníciót, ez a lista segíthet választani – a pénztárcád viszont nem fog örülni.

Kovács M. Dávid
2022.11.24 16:15 Olvasási idő  2:07
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

A tavalyi és tavalyelőtti évek után idén újra megrendezték Az Év Szaloncukra versenyt. A húsz legjobbat 186 szaloncukor közül választották ki, és több mint nyolcezer szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre.

 

A verseny honlapján megosztott eredmények szerint az Év Szaloncukra kategória legjobbjának a gyulai Kézműves Cukrászda forralt boros szaloncukrát választották. Mögötte a balatongyöröki Promenád Kávéház “Frizzy” mogyorós-robbanócukorkás szaloncukra végzett, míg a harmadik helyen idén harmadik alkalommal is a maklári Stühmer csípte meg, ezúttal egy körtezselés-muskotályos ízkombinációval.

Arra buksz, ha kézműves?

A kézműves kategória első helyét a keszthelyi Sütibolt mézeskalácsos-kekszdarabos szaloncukra érdemelte ki, a második a veresegyházi Sulyán Cukrászda Sacher-tortás szaloncukra lett, a harmadik helyet pedig a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda fehércsokoládés-pisztáciakrémes édessége húzta be.

Állatvédő és vegán vagy?

Idén először választották meg az év legjobb vegán szaloncukrait: ebben a kategóriában az első helyezett a székesfehérvári Damniczki Cukrászda birsalmás versenyzője lett, a második a Lissé Kft. meggyes zselés vegán szaloncukra, míg a harmadik helyen a Lidl citromos-narancsos vegán szaloncukra végzett.

Az olcsóra utazol?

A gazdasági helyzet és az árak elszabadulása miatt idén is indokolt volt felmérni az ún. kedvező árú termékek piacát: ebben a kategóriában a Tesco karamellakrémmel töltött szaloncukra lett a befutó, mögötte a Chocofive robbanócukros szaloncukra végzett, a harmadik helyet pedig a Penny Market „Choco’la“ nevű, belga étcsokoládéval mártott, meggyes szaloncukorra kapta, ami hozzáadott cukor nélkül, édesítőszerrel készül, laktózmentes és vegán.

Az év új ízét is a robbanócukor bolondítja meg

Az “ízek versenyében” a kókusz, marcipán, mogyoró, karamell ízek mellett idén új ízkategóriaként jelent meg a tej-/vajkaramella, a pisztácia és a narancs is.

A legjobb marcipános szaloncukor a veresegyházi Sulyán Cukrászda mézes-narancsos-marcipános szaloncukra lett, a kókuszosok között a nagyatádi Forfino kókuszkrémmel töltött tejcsokoládés szaloncukra győzött, míg a karamellásoknál a balatongyöröki Promenád kávéház „Karamella Gold“ nevű édessége.

 

A mogyorósok között a Gyulai Kézműves Cukrászda „Gianduja“ szaloncukra, a tej- és vajkaramella kategóriában pedig a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda tejkaramellás szaloncukra győzött. A narancsos kategória legjobbja a kiskunlacházi Demeter Chocolate narancsos-kardamomos szaloncukra lett, a pisztáciások között a keszthelyi Sütibolt fehércsokoládéba mártott, meggydarabokkal feldobott költeménye lett a befutó.

 

És végül: az év új íze a Piros Mogyorós robbanócukorral és aprított mogyoróval megbolondított tejcsokoládé-szaloncukra lett, amit az idén először megjelenő új termékek közül választottak ki.

Fájni fog, amikor fizetünk?

Az attól függ, milyen szaloncukrot választunk: a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke, Sánta Sándor az eredményhirdetéssel egybekötött sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a középkategóriás szaloncukrok kilója jelenleg 4-5 ezer forint környékén mozog, de a prémium termékek ára akár 10-12 ezer forint is lehet – szintén kilogrammonként.

 

És ennél még rosszabb is lehetne a helyzet: a szaloncukrok gyártása ugyanis nyáron történik, így az infláció kevésbé mutatkozik meg a termékek árában (jelenleg kb. 15-20 százalék), az áremelkedés azonban jövőre már nem kerüli el a szektort.

 

Jövőre már felzárkóznak az árak itt is. A cukor ára duplázódott Európában, de ezen kívül minden alapanyag ára nőtt. Drágult a kakaó, a gabona, a diófélék, a csomagolóanyagok, az energiaköltségek

 

– idézi Sánta Sándort a Pénzcentrum tudósítása. A Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke azonban bizakodó, úgy fogalmazott: azt látják, hogy a fogyasztók nem, vagy csak nagyon nehezen engedik el a minőséget, a karácsonyi szezonban 3-3,5 tonna kerül értékesítésre, ami mintegy 10 milliárd forint felleti értéket jelent.

 

Az egyes kategóriák győzteseit Az Év Szaloncukra verseny oldalán is megtalálod összegyűjtve.

 

(via Vezess.hu)

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Vezess.hu;
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában gasztro
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra