2023.9.8 14:09
Olvasási idő 2:21
Szöllősi Anna

Íme 5 ízig-vérig berlini influenszer, akiknek a stílusából inspirálódhatsz

Íme 5 ízig-vérig berlini influenszer, akiknek a stílusából inspirálódhatsz
Forrás Instagram / @FRITZ
DIVAT BERLIN DIVAT NÉMETORSZÁG

Rengeteg bőr és fekete, nagy adag merítés a punk és techno szubkultúrából: a divatbloggerek és influenszerek előszeretettel osztják meg a közösségi médiában, mi fán terem az igazi, hamisíthatatlan berlini stílus.

A divatvilág számtalan ikonikus stílusirányzatot jegyez, gondoljunk csak a skandináv minimalizmusra, ami egyszerűségével hódít, vagy a párizsi sikkre, aminek vonzereje az eleganciában rejlik. A berlini stílus egy teljesen más világ, amit jól jellemez az eklektika, más divatirányzatokkal szemben nem ismer határokat vagy merev szabályokat, és nem kifejezetten a formakövetésről szól. A berlini divat sokkal inkább enged az önkifejezésnek, mintsem hogy a TikTok által felkapott, tiszavirág életű trendeket kövesse. (Bár az más kérdés, hogy a berlini esztétika is egyfajta trenddé nőtte ki magát.)

A stílus eredete a második világháborút követő időszakra nyúlik vissza, amikor a várost még kettészelte a berlini fal; akkoriban a szocialista blokkhoz tartozó keleti, és a nyugati részeket eltérő kulturális és zenei hatások érték, ami a városlakók öltözködésén is meglátszott.

A berlini fal 1989-es lerombolása után ezek a hatások keveredni kezdtek, és ötvözték az elektronikus zene, a techno, a punk, az alternatív rock és más műfajok különböző elemeit.

A berlini divatra a mai napig jellemzőek a kontrasztos elemek, például a retró cuccok és a designer márkák mixelése, a váratlan színek és textúrák, vagy a minimalista és merészebb szabások izgalmas összhatása. Hoztunk öt divatbloggert, akik mind-mind máshogyan, mégis tökéletesen testesítik meg a berlini divatot! 

Alina Kossan

Alina Kossan német influenszer oldalát a punk esztétika uralja, amit szeret feldobni különböző stílusú elemekkel: az extravagáns szabású outfitjeibe gyakran csempész grunge vagy vintage darabokat, de az aktuális divatirányzatokból is merít, beleértve a rajongói szubkultúra inspirálta blokecore-t, amiről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Аlina (@alina_kossan) által megosztott bejegyzés

Masha Sedgwick

Masha 2010-ben alapította Németország egyik első divatblogját, és a mai napig az egyik legstílusosabb berlininek számít. A minimalizmus berlini királynőjének az ars poeticája, hogy „az egyszerűség a kulcsa mindennek“, a punk és techno szubkultúra jellegzetes elemei helyett nála inkább a klasszikusabb darabok kerülnek előtérbe. Előszeretettel kombinál egyszerű színeket rétegezéssel, vagy sportos darabokat elegáns kiegészítőkkel. Esztétikájában dominál a bőr, amit viszont egyáltalán nem tol túl díszítésekkel és csicsázással.  

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

masha (@mashaloves_) által megosztott bejegyzés

Fritz 

A berlini székhelyű influenszer, FRITZ sokat merített a techno szubkultúrából, és szeret játszani az aszimmetriával és rockos elemekkel. Látszik, hogy a szettjei gondosan átgondoltak, de a végeredmény mégis laza, sokszor szinte hanyag hatást kelt. Kedvencei a túlméretezett melegítők, sportdzsekik és a nagyobb bőrdzsekik, amik alá nem kevésbé feltűnő és egyedi pólókat választ.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

FRITZ (@fritz.jpg) által megosztott bejegyzés

Elena Breeze

Elena Rihanna cégének, a Savage x Fenty-nek a nagykövete, aki a divat, szépség és utazás hármasát választotta influenszerkedésének tárgyaként. A berlini esztétika itt kap egy csavart: a lány belecsempészte stílusába a világ különböző nagyvárosainak divatját, és egyik pillanatról a másikra képes átváltozni a sivatagi cowgirlből párizsi femme fatale-lá, majd bújik egy retro díva vagy Los Angeles-i cool girl bőrébe. Elena, aki a Y2K esztétika nagy rajongója is, a diverzitásával nem tagadja meg berlini származását, és outfitjeiből nem hiányozhatnak a szabálytalan szabások, a bőr kiegészítők vagy a textúrák furcsa összekombinálása. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Elena Breeze (@elenabreeze) által megosztott bejegyzés

Jeppe Naciri

Jeppe Naciri modell és influenszer közösségi platformjai nyugodtan tekinthetők egy művészi vászonnak, amin esztétikák és irányzatok széles skáláján mutatja be egyedi divatvízióját. A grandpa-core mellett merített a hippi stílusból, és a secondhand boltokban vadászott mintás ingeket sem veti meg. Jeppe egyébként nagy rajongója a vintage stílusnak, és szeret merész színkombinációk mellett monokróm bőrruhákkal kísérletezni. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Jeppe Naciri Østergaard (@jeppeostergaard) által megosztott bejegyzés

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!