2023.8.31 16:30
Olvasási idő 3:59
Kovács M. Dávid

Hová menjünk, miket nézzünk szeptemberben? – 7 kiállítás, hogy tartalmasan induljon az ősz

Hová menjünk, miket nézzünk szeptemberben? – 7 kiállítás, hogy tartalmasan induljon az ősz
Forrás Pictorial Collective / Hirling Bálint / Capa Központ / Facebook
KULTÚRA FOTOGRÁFIA KÉPZŐMŰVÉSZET KIÁLLÍTÁS PROGRAMAJÁNLÓ

A magyar vidéket járó fotósok, háborúellenes képzőművészek, népmesefless, Reigl Judit, roma divat és Renoir – ezeket a kiállításokat ajánljuk az idei ősz első hónapjára.

A Szépmű után a Kiscelliben folytatódik a Reigl Judit 100

A Szépművészeti Múzeum után a Kiscelli Múzeum is kiállítással ünnepli Reigl Judit születésének századik évfordulóját, az augusztus 23-tól látogatható tárlat azonban a magyar származású, de Franciaországban világhírűvé vált képzőművész figurális festészetére fókuszál, és első ízben mutatja be, hogy milyen jelentős helyet foglalt el Reigl Judit egész életművében az emberábrázolás.

A Szárnyalás - Vol - Flight című tárlat a Szépmű és a berlini Neue Nationalgalerie centenáriumi tárlatait köti össze, és Reigl munkásságának egy különleges korszakát mutatja be: a kiállításon látható alkotások 1950 és 1980 között készültek, az absztrakt és a figuratív művészet határán. A kiállítást Alföldi Róbert nyitotta meg, majd Kurtág György adott rövid koncertet a művész tiszteletére.


Közben a Szépművészeti Múzeum Reigl-kiállítását, a képzőművész utolsó, eddig sosem látott rajzsorozatát bemutató Haláltánc című tárlatot csaknem egy hónappal, szeptember 24-ig meghosszabbították, így a szeptember kiváló lehetőséget kínál arra, hogy elmerüljünk Reigl Judit művészetében.

Szárnyalás - Vol - Flight: Reigl Judit figurális festészete
Kiscelli Múzeum; 1037 Budapest, Kiscelli utca 108.
2023. augusztus 23. – október 27.

2023 egyik legnagyobb dobása: Renoir a Szépművészetiben

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Szépművészeti Múzeum (@szepmuveszeti) által megosztott bejegyzés

Az ősz legnagyobb képzőművészeti szenzációja Magyarország első nagy Renoir-kiállítása lesz, amelyet a budapesti Szépművészeti Múzeum a párizsi Musée d'Orsay-val és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben rendez meg. A Renoir – A festő és modelljei című tárlat a francia festőművész alakábrázolásait és portréit állítja majd fókuszba, ez a választás pedig nem véletlen, 2019-ben ugyanis a múzeum megvásárolta a mester Fekvő női akt (Gabrielle) című kései remekművét, amelyet természetesen a szeptember második felében nyíló tárlaton is meg lehet majd csodálni.

Renoir – A festő és modelljei
Szépművészeti Múzeum; 1146 Budapest, Dózsa György út 41.
2023. szeptember 22. – 2024. január 7.

A Petőfi utcák népe a mai Magyarországon

A legtöbb utcát Petőfi Sándorról nevezték el Magyarországon, így ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, utunk egészen az Atlanti-óceánig is elérne. A Pictorial Collective dokumentarista fotós kollektíva kilenc tagja (név szerint: Bácsi Róbert László, Bődey János, Hirling Bálint, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon †, Pályi Zsófia, Stiller Ákos, Urbán Ádám és Végh László) az elmúlt másfél évben a Petőfi utcák 266 ezer lakóját fotózta.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Capa Center (@capacenter) által megosztott bejegyzés

„A születése óta eltelt két évszázadban divat volt azon töprengeni, mit gondolna ma Petőfi. Mi inkább arra voltunk kíváncsiak, hogy ha most indulna vándorútjára, vajon mit látna: Hogyan élnek ma a magyarok? (...) A képeken nem a mélyszegénység és a nyomor a szembeötlő, mert nem is ezzel találkoztak leggyakrabban a fotósok országjárásuk során, hanem a szürkeséget szépítgető népi barkácsesztétikával, ami gyakran a létbizonytalanságot hivatott elfedni“ – írja a kiállítás kurátora, Virágvölgyi István.

Pictorial Collective: Petőfi utcák népe – Szubjektív fotós látlelet a magyar társadalomról
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ; 1065 Budapest, Nagymező utca 8.
2023. június 22. – október 1.

Romani Design: tárlatot ért a világ első roma divatháza

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Romani Design (@romanidesign) által megosztott bejegyzés

A világ első roma divatstúdiója, a Romani Design, 2010-ben azzal a céllal jött létre, hogy segítse a roma közösségek társadalmi és kulturális integrációját. Ez az első, széles körben ismert márka, amely büszkén reprezentálja a roma kultúrát, illetve annak kapcsolódásait a magyar kultúrához. A brand alapítói és tervezői, Varga Erika és Helena, modern ruhadarabokat, ékszereket és kiegészítőket készítenek, amelyek a roma kulturális tradíciókat modern, kortárs kontextusba helyezik, közben új szintre emelik a divat mint aktivista művészet eszköztárát. A budapesti Hagyományok Házában Romani Design Fashion Art – Aktivizmussal a tradíciókért címmel rendeztek kiállítást a márka korábbi kollekcióinak darabjaiból.

Romani Design Fashion Art – Aktivizmussal a tradíciókért
Hagyományok Háza; 1011 Budapest, Corvin tér 8.
2023. augusztus 18. – október 31.

Megfelelési kényszer és a test, amelyből kivetkőzni lehetetlen

Csak egy testnek lenni Forrás Tér-Kép Galéria

„A feminizmust, azaz a nőművészet ideológiáját, felfogását frissíteni kell, ennek meghatározása a most formálódó generáció feladata“ – vallja Fajgerné Dudás Andrea festőművész, aki két másik, gyökeresen eltérő látásmódú alkotóval, Verebics Ágnessel és Juhász Villővel közösen állítja ki munkáit a Tér-Kép Galériában. A Csak egy testnek lenni című tárlat – Krusovszky Dénes megnyitóját követően – a női test használatának kortárs kontextusainak sokszínűségét mutatja be a három művész alkotásain keresztül. „Három nőművész, aki teljesen másképp tekint a saját testére, valami mégis közös bennük: mindannyian reflektálnak a női testképről való jelenkori gondolkodásra, a női test önkényes ki- és felhasználására, és az ebből következő fojtogató társadalmi nyomásra“ – írják a fesztivál beharangozójában.

Csak egy testnek lenni: Fajgerné Dudás Andrea, Juhász Villő és Verebics Ágnes kiállítása
Tér-Kép Galéria; 1016 Budapest, Krisztina körút 83-85.
2023. augusztus 31. – szeptember 29.

Bukta, Tereskova, drMáriás és mások a háború ellen

Szeptember 8-án Európa közepén, a tokaj-hegyaljai Tállyán nemzetközi képzőművészeti tárlat nyílik Legyen vége már! címmel, amely a szomszédos Ukrajnában dúló háborúra fókuszál. A címében Babits Mihály Húsvét előtt című költeményét megidéző kiállításon hazai részről olyan alkotók munkáit láthatjuk, mint Asztalos Zsolt, Bukta Imre, drMáriás, feLugossy László, Kusovszky Bea, Nagy Kriszta Tereskova, Orosz István, Szirtes János vagy Verebics Ágnes, míg a háborúban álló feleket Victor Sydorenko és Oleg Kulik alkotásai képviselik.

Legyen vége már Forrás Legyen vége már

A tárlat több helyszínen, többek között a tállyai evangélikus templomnál, a Huszita-háznál és a Mailloth-kastélynál valósul meg, az itt kiállított alkotások a pacifizmus ideájához kapcsolódva, az ukrajnai események tükrében reagálnak a háborús események borzalmaira. A kiállítás állami szubvenció nélkül, magántámogatásokból szerveződik, a jegyárbevételekből a szervezők támogatni fogják az ukrajnai háborús áldozatokat.

Legyen vége már!
Tállya, 3907
2023. szeptember 8. – október 25.

Benépmesézve élünk, míg meg nem halunk

Idén is Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a magyar népmese napját, ami jó apropót ad arra, hogy közösen gondolkodjunk azokról az ismeretlen szerzőktől származó, generációról generációra öröklődő történetekről, amelyek szinte mindannyiunk gyermekkorát végigkísérték. Az Éltek, míg meg nem haltak című csoportos kiállítás huszonhárom fiatal művész együttműködésének eredménye, köztük olyan nevekkel, mint Kránicz Dorottya, Harangozó Imre, Eged Enikő, Juhász Levente és Strasser Brigitta.

Éltek, míg meg nem haltak Forrás Nyolcésfél


Ahogy a kurátorok írják, a Nyolcésfél kiállításának nem vállalása vagy célja a népmese műfajának történeti vagy elméleti kontextusba helyezése, ahogyan képzőművészeti megjelenési formáinak, vonatkozásainak feltérképezése sem, sokkal inkább „egy válogatás az általuk létrehozott munkákból, amelyek vagy közvetlenül felidézik a gazdagon és változatosan illusztrált népmesegyűjtemények képi világát, hangulatát, vagy felelevenítik azok visszatérő témáit, motívumait vagy más, közvetett módon kapcsolódnak azokhoz“.

Éltek, míg meg nem haltak
Nyolcésfél (7. emeleti Nagyterem); 1082 Budapest, Német utca 16.
2023. szeptember 7. – október 6.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!