A cikk a Telekom megbízásából készült.
2023.8.28 12:20
Olvasási idő 3:37
Kovács M. Dávid

5 szuper fellépő, akiket bűn lenne kihagynod, ha az INOTA Fesztiválon búcsúztatod a nyarat

5 szuper fellépő, akiket bűn lenne kihagynod, ha az INOTA Fesztiválon búcsúztatod a nyarat
Forrás Besnyő Dániel
ZENE BULIZÁS FESZTIVÁL INOTA FESZTIVÁL KONCERT PROGRAMAJÁNLÓ SZÓRAKOZÁS TELEKOM

Augusztus 31-től négy napon át sosem látott progresszív zenei kínálat tölti meg a Várpalota melletti inotai hőerőmű robusztus tereit, ahol "Energy Field by Electronic Beats" néven indul be az első INOTA Fesztivál szabad ég alatti nagyhelyszíne.

Letaglózó helyszínnel, a magyar fesztiválokhoz képest szokatlanul izgalmas zenei programmal, valamint szakmai konferenciával, kortárs színházzal és ipari területen sosem látott léptékű fényművészeti kiállítással rúgja be a motort hazánk legfrissebb több napig tartó zenés eseménye, az INOTA Fesztivál.

A több mint húsz éve leállt inotai hőerőmű területén zajló fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat legprogresszívabb eseménye, ahol az augusztus 31. és szeptember 3. között száznál is több hazai és külföldi produkciót tekinthetnek meg a különlegességekre és újdonságokra nyitott látogatók.

Kiemelt tartalom
Egy üzemen kívüli hőerőmű fogadja be Magyarország legújabb fesztiválját, az első nevekről is lehullott a lepel Egy üzemen kívüli hőerőmű fogadja be Magyarország legújabb fesztiválját, az első nevekről is lehullott a lepel 2023.2.28 15:44

Az inotai hőerőmű három kolosszális hűtőtornya a Veszprém megyei panoráma egyik legismertebb színfoltja, amit mindenki megcsodálhatott már, aki a főváros felől ezen az úton autózott a Balatonra. Az önmagában is rendkívül látványos ipari létesítmény az 50-es évek legnagyobb magyarországi ipari beruházása volt, amely csúcskorszakában egész Budapest közvilágítását és villamosforgalmát képes lett volna biztosítani.

Denis Villeneuve az inotai erőmű területén forgatta a Szárnyas fejvadász 2049 című filmet. Forrás INOTA Fesztivál

A 225 ezer négyzetméteren – azaz kb. 35 focipályányi területen – elterülő, 2001-ben azonban végleg leállt erőmű annyira különleges helyszín, hogy még a filmesek is beleszerettek, néhány évvel ezelőtt Denis Villeneuve itt forgatta például a Szárnyas fejvadász folytatását, a Blade Runner 2049-et, méghozzá olyan színészek társaságában, mint Harrison Ford, Ryan Gosling, Ana de Armas, Dave Bautista, Jared Leto és Robin Wright.

Kiemelt tartalom
Száznál is több fellépővel és hihetetlen látvánnyal kelti életre Magyarország leglátványosabb hőerőművét az Inota Fesztivál Száznál is több fellépővel és hihetetlen látvánnyal kelti életre Magyarország leglátványosabb hőerőművét az Inota Fesztivál 2023.6.29 18:45

Az INOTA Fesztivál indulásába névadó partnerként a Telekom Electronic Beats is bekapcsolódik, az erőmű területének legszebb szabadtéri szpotja így Energy Fielddé alakul át, ahol világszerte fajsúlyosnak számító nevek adják egymásnak a stafétát délutántól kora hajnalig. Ebben a cikkünkben az „Energy Field by Electronic Beats“ nevű helyszín fellépői közül válogattunk.

Lebanon Hanover

Larissa Iceglass és William Maybelline coldwave-posztpunk duóját, a Lebanon Hanovert a közösségi média hívta életre: a két zenész egész pontosan a Last.fm-en talált egymásra, miközben egyikük Berlinben, a másikuk pedig Newcastle-ben töltötte napjait, majd a platformon keresztül elkezdtek albumokat és számokat ajánlani egymásnak. A nyolcvanas évek borongós zenéinek imádata végül annyira közel hozta őket egymáshoz, hogy Iceglass egy nap Sunderlandbe utazott, hogy végre személyesen is találkozzon a neten megismert Maybelline-nel, akivel nyomban meg is alapították a Lebanon Hanovert. És a duó mindjárt a találkozásuk évében (2010) össze is hozta az első koncertjét a berlini King Kong Clubban, majd két éven belül a bemutatkozó lemezük is megjelent The World is Getting Colder címmel, amit a 2010-es évek alatt öt másik album követett, a legutóbbi anyaguk Sci-Fi Sky cím alatt jött ki 2020 őszén. (Ekkor: szeptember 1., 19:30)

Overmono

Az Overmono mögött rejlő dél-walesi testvérpár, Tom és Ed Russell, valószínűleg külön-külön is elboldogult volna az életben – előbbi Truss, utóbbi Tessela néven építgette saját zenei karrierjét –, ám azzal, hogy 2015-ben egyesítették az erőiket, a karrierjük jól érzékelhető szintet lépett. A 2016-tól jelentkező EP-k fokozatosan készítették elő nekik a terepet, majd az XL Recordingsnál megjelent Everything U Need robbant elsőként a lezárások ideje alatt, ezután – 2020 és 2022 között – pedig további megjelenésekkel vettek lendületet. Az áttörést végül a So U Kno című slágerük hozta meg nekik, amely aztán a 2023 májusában megjelent, Good Lies című bemutatkozó nagylemeznek is húzószáma lett. A Russell testvérek mindeközben elnyerték a DJ Mag legjobb brit live actnek járó díját, felléptek a Glastonbury, a Movement és a Dekmantel fesztiválokon, illetve teltházas közönség előtt játszottak Londonban, Los Angelesben és New Yorkban is. (Ekkor: szeptember 1., 0:00)

Daniel Avery

Ma már talán kissé nehéz elképzelni, hogy a brit elektronikus színtér egyik legeredetibb alkotója a gitárzenék irányából érkezett, pedig a bournemouth-i Daniel Avery az ifjúkorát még a Kyuss és a My Bloody Valentine zenekarok bűvöletében élte. 2007-ben aztán Londonba költözött, ahol Stopmakingme néven a Fabric rendszeres fellépője, illetve a mára bezárt Pure Groove lemezbolt alkalmazottja lett. Daniel Avery immár tíz éve építgeti lemezein saját zenei galaxisát. „Egy barlang, amiben elveszhetsz, miközben egy lobogó fényt követsz, előre, reményteljes lépésekkel, a kedvenc embereiddel“ – írta le a 2020 őszén megjelent, Ultra Truth című albumát, ami eddigi pályájának korszakalkotó műve, igazi kritikuskedvenc hallgatnivaló lett. (Ekkor: szeptember 2., 21:00)

Extrawelt

„Nehéz lenne megmondani, mi tesz valakit lázadóvá manapság, de remélhetőleg még mi is őrizzük magunkban a forradalom szikráját“ – mondja az Extrawelt projekt mögött álló Wayan Rabe és Arne Schaffhausen. A hamburgi-zürichi duó tagjai 1992-ben Spiralkinda néven kezdtek el dj-zni, első, Submariniert című EP-jüket azonban már Spirallianz név alatt hozták ki 1999-ben, amit a kétezres évek derekán azonban végül Extraweltre cseréltek, ezt hangosították fel az első nagylemezük, a 2008-as Schöne neue Extrawelt címével is.

Kiemelt tartalom
Nils Frahm indítja be az üzemen kívüli hőerőműbe költöző magyar fesztivált Nils Frahm indítja be az üzemen kívüli hőerőműbe költöző magyar fesztivált 2023.4.20 13:13

Ahogy az Electronic Beats interjújából nemrég kiderült, a páros már izgatottan várja az inotai fellépést, mert általában nincs specifikus, előre eltervezett vizuális műsoruk, ezúttal azonban kifejezetten a különleges helyszínhez, illetve az ide tervezett szettjükhöz igazodva készül a látványvilág. „Nagyon várjuk a fesztivált és a lokációt, nagyon különlegesnek ígérkezik az egész, és iszonyú jó a lineup“ – mondják a Magyarországot már számos alkalommal bizonyított Extrawelt tagjai. (Ekkor: szeptember 2., 23:45)

DJ Seinfeld

Szívet melengető érzés lehet, amikor Aphex Twin a te számoddal nyitja a dj-szettjét, márpedig DJ Seinfeld Sakura című trekkjével éppen ez történt. A Malmőből Barcelonába elszármazott svéd producer, Armand Jakobsson egyébként egy szakítást követő sorozatmaratont követően vette fel Larry David és Jerry Seinfeld kultikus szitkomjának a nevét. Első EP-jét 2016-ban, bemutatkozó nagylemezét pedig egy évvel később hozta ki, és a Time Spent Away From U című anyagot a Pitchforktól a Rolling Stone-ig számos zenei lap méltatta, munkásságára Four Tettől Flying Lotusig a legnagyobb példaképek figyeltek fel, hamarosan pedig a Coachellától Glastonburyig szinte mindenhol megfordult, legutóbbi albuma Mirrors címmel jött ki 2021 őszén. (Ekkor: szeptember 2., 01:15)

Az INOTA Fesztivált augusztus 31. és szeptember 3. között rendezik majd meg az egykori inotai hőerőmű területén, a bérletek most 35 800 forintba kerülnek, további fellépők és információk a fesztivál honlapján és az esemény Facebook-oldalán.