2023.2.28 15:44
Olvasási idő 2:22
Kovács M. Dávid

Egy üzemen kívüli hőerőmű fogadja be Magyarország legújabb fesztiválját, az első nevekről is lehullott a lepel

Egy üzemen kívüli hőerőmű fogadja be Magyarország legújabb fesztiválját, az első nevekről is lehullott a lepel
Forrás Besnyő Dániel
ZENE BULIZÁS FESZTIVÁL KONCERT

Izgalmas külföldi fellépőkkel indít hazánk új audiovizuális fesztiválja, amelynek helyszíne a több mint húsz éve leállt inotai hőerőmű lesz – így a fellépők listája mellett a látvány is szuperérdekes lesz.

Az idei nyár végére időzíve, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként INOTA névvel rendeznek kortárs zenei és fényművészeti fesztivált az egykori inotai hőerőmű területén – derül ki a szervezők szerkesztőségünk részére elküldött sajtóközleményéből.

A hazai underground zenei és vizuális szcéna – az idén 18 éves NVC rendezvényszervező kollektíva és a Centrum Production – összefogásával létrejött esemény célja, hogy Magyarország legnagyobb olyan rendezvénye legyen, amelyen az előremutató zenei actek mellett fényinstallációk, mappingek és egyéb kortárs vizuális alkotások is felsorakoznak.

Az idei fesztivál az EKF legprogresszívabb eseménye lesz, nemzetközi fellépőkkel 

– mondta az esemény hétfői sajtótájékoztatóján Németh Rajmund, a VEB2023 EKF kulturális projektmenedzsere. Azt is felidézte: már az EKF-címért folyó verseny pályázati szakaszában kiemelt szempont volt, hogy régi ipari, honvédségi épületeket új funkciókkal lássanak el. Sőt, tavaly – Inota re-opening címmel – már rendeztek egy audiovizuális eseménysorozatot az egykori hőerőműben.

Mit kell tudni az Inota Fesztivál helyszínéről?

Az önmagában is rendkívül látványos inotai hőerőmű az ötvenes évek legnagyobb magyarországi ipari beruházása volt: csúcskorszakában egész Budapest közvilágítását és villamosforgalmát képes lett volna biztosítani.

INOTA elnevezéssel kortárs zenei és fényművészeti fesztivált rendeznek az egykori inotai hőerőmű területén Forrás Besnyő Dániel

Három hatalmas, illusztris hűtőtornyát nem csak mindenki ismeri, aki a főváros felől autóval közlekedik a Balatonra, de azt is érdemes tudni róluk, hogy újszerű vízhűtéses technológiájukkal akkoriban forradalmi újításnak számítottak, Heller László és Forgó László mérnökök el is nyerték vele az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás nagydíját.

Inotának köszönhető, hogy ezek a kürtő (mások szerint: fordított pohár) alakú, karakteres hűtőtornyok hamarosan elterjedtek a világban.

A kürtők – amik a rendezvény vizuális arculatában is visszaköszönnek – persze csak részei a 225 ezer négyzetméteren elterülő létesítménynek, ami véglegesen 2001-ben állt le. „Az INOTA Fesztivál a londoni Printworks monumentalitását is maga mögé utasító turbinacsarnokot, a hatalmas kazánteret és a lenyűgöző művelődési házat is használatba veszi, átadva azokat a legizgalmasabb kortárs alkotóknak“ – írják a szervezők közleményében.

És kik lesznek a fesztivál fellépői?

Vereczkey Ákos, az INOTA zenei programszervezője szerint a fesztivál zenei koncepciója a könnyűzene jövőjének bemutatása, így alapvetően kísérletező előadók, zenekarok lépnek fel a kortárs könnyűzene legkülönfélébb területeiről – a kortárs zeneszerzőktől a klubzenén át az ipari technóig.

Kiemelt tartalom
A 2024-es Coachella ruhákban: jetik, cserkészek, punkok és Jézus A 2024-es Coachella ruhákban: jetik, cserkészek, punkok és Jézus 2 nappal ezelőtt

Az első nevek között ott van a tavaly Ultra Truth című albumával jelentkező Daniel Avery a brit elektronikus színtérről, az angol-német posztpunk zenekar, a Lebanon Hanover, az olasz Caterina Barbieri, a kolumbiai Lucrecia Dalt, az új lemeze világpremierjét nálunk tartó Extrawelt, az Aphex Twin állandó kollaborátorával, Weirdcore-ral érkező zajzenész, Slikback és a német Robert Henke.

Vizuál- és fényművészeti vonalon érkezik Inotára a Fuse, a Maotik és Max Cooper, valamint a gyárépületekre szabott techno képviselői, Oscar Mulero és Lewis Fautzi. A magyarokat pedig többek között a Platon Karataev, Iamyank, a Zagar és a saját hangszerein dolgozó Mákó Mári képviseli majd. A lista azonban nem teljes, hamarosan a fellépők második hullámát is bejelentik.

De miért éppen Inota?

Besnyő Dániel, az INOTA egyik főszervezője, a Central Production fényművésze elárulta: dédelgetett terve volt fényfestések, fénykísérletek megvalósítása kifejezetten elhagyatott, bezárt ipari építményekben, amelyek a múltban fontos szerepet töltöttek be. Így esett a választás a 8-as út mentén fekvő inotai hőerőműre.

Besnyő Dániel elmondta: újranyitják az erőmű bezárt területeit, ahol különböző fényinstallációk lesznek majd láthatóak, megvilágítják például a hőerőmű kürtőit, és a turbinacsarnokban is nagyméretű, látványos fényinstallációval várják a látogatókat.

A koncertteremben a fesztivál nyitónapján konferenciát is tartanak. Kovács Andrea, a Let it Be Art Agency vezetője és a konferencia programkurátora elmondta, a Mi lesz veled Inota? munkacímet viselő tanácskozás célja, hogy a különböző tudásterületek képviselői között párbeszéd induljon arról, hogyan hasznosítható újra egy gyárkomplexum a kreatív ipar segítségével.

Az INOTA Fesztivált augusztus 31. és szeptember 3. között rendezik majd meg az egykori inotai hőerőmű területén, a bérletek 23 800 forintról indulnak, további fellépők és információk a fesztivál honlapján és az esemény Facebook-oldalán.