2023.8.19 8:11
Olvasási idő 3:06
Kremmer Magdi

Ezért lenne fontos komolyabban venni a női sportolókat a pályán, a nézőtéren, de még a tévé előtt is

Ezért lenne fontos komolyabban venni a női sportolókat a pályán, a nézőtéren, de még a tévé előtt is
Forrás Ronald Martinez/Getty Images
SPORT SPORT

Nézzük a meccseket a tévében és nem is furcsálljuk, hogy mindig csak férfiak játszanak. De miért szól a férfiakról az élsport, és hogyan lehetne több profi női sportoló?

Néhány hónappal ezelőtt életemben először elmentem egy igazi focimeccsre. Nagy csapatok, nagy stadion és rengeteg szurkoló. Nyilván nem számítottam rá, hogy nőkkel lesz tele a lelátó, de azért meglepett, hogy mennyivel több férfi volt a nézők között. A nézőtér egy hipermaszkulin közeg volt, ahol a meccs alatti sörözés, aztán az üres poharak eldobálása, az ordítva szurkolás a sértő rigmusok kántálása kötelező elem. Úgy éreztem, erről szól a foci: férfiak nézik, ahogy más férfiak játszanak egy labdával, miközben “férfiasan” viselkednek. A nőknek ebben nem igazán van helye, legalábbis a történelem során egyáltalán nem volt, és az arénában ülve azt láttam, hogy még mindig nincsen.

Sajnos nem a foci az egyetlen sport, ahol a nők alulreprezentáltak. Az élsport túlnyomórészt férfiak megmérettetéséről szól, és bár vannak kimondottan nőies sportágak, azok elismertsége és népszerűsége eltörpül a férfias sportok mellett. A szinkronúszás vagy a ritmikus gimnasztika tipikusan női sportok, de ha nem követjük tudatosan ezeket a sportágakat, valószínűleg egy szinkronúszót vagy ritmikus gimnasztika bajnokot sem tudnánk név szerint megemlíteni. Focistákat még az is fel tud sorolni, aki soha nem nézett meccseket, azonban női focisták nevére szintén senki nem emlékszik.

Egyik kedvenc gyerekkori filmünkben, Micsoda srác ez a lány!-ban Amanda Bynes azért öltözik fiúnak, hogy focizhasson. Forrás Dreamworks/ SPI International

Ha versenysportról, fociról, kosárlabdáról vagy épp kerékpárról esik szó, az az alapvetés, hogy férfiak versenyére gondolunk. Az igazi, „eredeti” sport a férfiaké, hogyha nők sportolnak ,az már csak egy változat, ami elé mindenképp oda kell rakni a „női” jelzőt, a női sport maga pedig sok sportágnál csak egy gyengébb és kevésbé érdekes utánzatként van kezelve. Egy gyors Google-keresés alapján az internet is úgy gondolja, hogy a sport a férfiak terepe, rákeresve a „the world best athletes”, vagyis a világ legjobb sportolói kifejezésre kiderül, hogy a kereső szerint a világ 54 legjobb sportolója között összesen két nő kaphat helyet.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Blanka Kata Vas (@blanka_vas) által megosztott bejegyzés

Vas Kata Blanka az egyik legjobb magyar kerékpárversenyző.

Az elismertség hiánya mellett a fizetésbeli különbségek is jelentősek a férfi és női sportolók között. Ennek fő oka, hogy a női sportok kevésbé népszerűek, így nem lehet belőlük elegendő bevételt szerezni. Emiatt nem közvetítik a női meccseket, az emberek nem néznek női sportot, a befektetők pedig nem adnak pénzt a női csapatoknak vagy sportolóknak, így a női sport népszerűtlen marad. Ördögi kör, amit nagyon nehéz megtörni. A foci, ami az egyik legnépszerűbb és legnagyobb tőkét mozgató sportág híres arról, hogy mennyire túlfizeti a sportolóit. Alexia Putellas, a jelenlegi egyik legjobb női futballista évente körülbelül 660 ezer dollárt keres, ami bár egy igen szép összeg, nagyjából 30 ezer dollárral több, mint amennyit Cristiano Ronaldo naponta megkap.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Alexia Putellas (@alexiaputellas) által megosztott bejegyzés

Történetileg könnyű megmagyarázni, hogy miért ilyen jelentős ez az ellentét ma is. A nők sokáig szinte egyáltalán nem sportoltak, Európában a 20. század elején az első világháború ideje alatt vált népszerűvé a női sport. A háború után Nagy-Britanniában annyira népszerűvé vált a női foci, hogy azt inkább betiltották, nehogy elvegye a férfi foci nézőit és támogatóit. A század végén már nagyobb tere volt a női sportolóknak, azonban gyakran tárgyiasítva és szexualizálva voltak az iparban. Szintén állandósult trend, hogy míg a férfi sportolókra valóban sportolókként tekint a társadalom, a női sportolókat interjúk során az anyaságról vagy a házasságukról kérdezik a teljesítményük helyett. Egy 2018-as kutatásból, ahol a női és férfi sportolók magazinképeit hasonlították össze, kiderült, hogy míg a férfiakról jellemzően a sportágukhoz kapcsolódó fotók jelennek meg, a női sportolók sokkal gyakrabban vannak sporton kívüli kontextusban, sokszor szexi pózokban fotózva.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Maya Gabeira (@maya) által megosztott bejegyzés

Maya Gabeira lovagolta meg a 2020-as év legnagyobb hullámát.

Egy másik felmérés alapján a férfiak 69%-a csak férfi sportot néz, míg a nők 72%-a preferálja, ha mindkét nem meccseit nézheti. A megkérdezett férfiak 31%-a mondta azt, hogy a női sportolók képességei nem érnek fel a férfiak képességeihez, a megkérdezett nőknek csupán 15%-a gondolta ugyanezt.

Kiemelt tartalom
Sportolókhoz és szurkolókhoz is szóló kollekciót mutatott be a Dorko Sportolókhoz és szurkolókhoz is szóló kollekciót mutatott be a Dorko 2024.4.12 11:40

A női sport kapcsán szintén nagy nehézséget jelent, hogy mivel kevésbé van népszerűsítve és kevésbé ismertek a női sportolók, a fiatal lányok is kevésbé motiváltak arra, hogy sportoljanak vagy professzionális karrierbe kezdjenek. A Women’s Sports Foundation közleménye szerint a lányok kétszer annyian hagyják abba a sportot, mint a fiúk. Ennek legfőbb okai a lehetőségek és a biztonságérzet hiánya, a társadalmi megbélyegzés és az irreális testkép voltak. A lányok előtt nincsenek olyan jelentős példaképek, akiket az egész világ ismer és a női sportban való karrierépítés már a kezdetektől fogva egy rögös útnak tűnik. Ideje lenne, hogy a sport a lányok és nők számára is nyitott legyen és ugyanolyan népszerűségnek és támogatottságnak örvendjen, mint a férfi sport. Szóval lányok, sportoljatok!

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!