2022.11.18 15:28
Olvasási idő 1:05
Masszi-Rigó Csilla

A ciginél is jobban árthat a tüdőnek a kannabisz füstje

ÉLETMÓD DROG
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

Nagyobb mértékben károsodhat a tüdő a kannabisz füstjétől, erre jutott egy csapat kanadai kutató.

Tüdőtágulat és légúti gyulladás is nagyobb eséllyel fordulhat elő azoknál, akik rendszeresen szívnak kannabiszt – derül ki egy új tanulmányból, amelyet egy ottawai kórház orvosai készítettek. A kutatásban 150 dohányos légzőszerveit vizsgálták meg CT segítségével. 

Nem jó ötlet sokáig lent tartani... Forrás Chase Fade / Unsplash

Az alanyok vizsgálata során az orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy ugyan minimálisan, de nagyobb eséllyel lesz tüdőtágulata annak, aki kannabiszt szív, mint annak, aki csak szimpla cigarettát tüdőzik le nap mint nap. 

A tüdőtágulat a tüdőhólyagocskák kitágulásával, a tüdő szövetének előrehaladó károsodásával és az egységnyi légzőfelület csökkenésével járó megbetegedés, amely visszafordíthatatlan lesz, mint egy dohányosnak

írja a Házipatika.com.

Bár a krónikus obstruktív tüdőbetegség – emfizéma vagy COPD – az emberek csupán 5 százalékát érinti, a dohányosok között sokkal inkább elterjedt, az Egyesült Államokban pedig a harmadik leggyakoribb haláloknak számít. 

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered a drogokat? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered a drogokat? 2024.4.7 9:42

A kanadai kísérlet során azt figyelték meg, hogy míg a vizsgált dohányosok 70 százalékának volt tüdőtágulata, addig a kannabiszt füstölő résztvevők 75 százaléka küzdött az elváltozással. 

Az orvosok szerint a kannabisz több okból okozhat komolyann tüdőkárosodást: a marihuánát mélyebben szívják be a fogyasztók, több ideig tartják „lent”, és később fújják ki, mint a sima cigarettát szívók. A másik ok, amely sokkal károsabbá teszi a marihuánafogyasztást az, hogy míg a gyári cigarettában találunk szűrőt, addig a jointoknál a legtöbben csak egy papírcsigát tekernek. 

Dr. Albert Rizzo, tüdőgyógyász, az Amerikai Tüdőszövetség vezető orvosa szerint bár a marihuána hatása bizonyítottan megoldás lehet egyes betegségekre, már csak a tanulmány eredménye miatt sem érdemes a klasszikus módon fogyasztani. Azoknak, akiknek egészségügyi okokból van szüksége a marihuánára (természetesen csak legálsian, hiszen a tengerentúlon több helyen is engedélyezett az orvosi használat) azt ajánlja, térjenek át a fogyasztás másik, biztonságosabb formájára, például szerezzenek lenyelhető kannabisztermékeket vagy gyógyszerkészítményeket.

(via Házipatika