2023.3.26., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Életmód
Masszi-Rigó Csilla
2022.11.18 15:28
Olvasási idő  1:05

A ciginél is jobban árthat a tüdőnek a kannabisz füstje

Nagyobb mértékben károsodhat a tüdő a kannabisz füstjétől, erre jutott egy csapat kanadai kutató.

Masszi-Rigó Csilla
2022.11.18 15:28 Olvasási idő  1:05
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
  • 18+
Érzékeny tartalom
  • A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Vissza a nyitóoldalra

Tüdőtágulat és légúti gyulladás is nagyobb eséllyel fordulhat elő azoknál, akik rendszeresen szívnak kannabiszt – derül ki egy új tanulmányból, amelyet egy ottawai kórház orvosai készítettek. A kutatásban 150 dohányos légzőszerveit vizsgálták meg CT segítségével. 

 

Nem jó ötlet sokáig lent tartani... Forrás: Chase Fade / Unsplash

 

 

Az alanyok vizsgálata során az orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy ugyan minimálisan, de nagyobb eséllyel lesz tüdőtágulata annak, aki kannabiszt szív, mint annak, aki csak szimpla cigarettát tüdőzik le nap mint nap. 

 

A tüdőtágulat a tüdőhólyagocskák kitágulásával, a tüdő szövetének előrehaladó károsodásával és az egységnyi légzőfelület csökkenésével járó megbetegedés, amely visszafordíthatatlan lesz, mint egy dohányosnak

 

 

írja a Házipatika.com.

 

Bár a krónikus obstruktív tüdőbetegség – emfizéma vagy COPD – az emberek csupán 5 százalékát érinti, a dohányosok között sokkal inkább elterjedt, az Egyesült Államokban pedig a harmadik leggyakoribb haláloknak számít. 

A kanadai kísérlet során azt figyelték meg, hogy míg a vizsgált dohányosok 70 százalékának volt tüdőtágulata, addig a kannabiszt füstölő résztvevők 75 százaléka küzdött az elváltozással. 

 

Az orvosok szerint a kannabisz több okból okozhat komolyann tüdőkárosodást: a marihuánát mélyebben szívják be a fogyasztók, több ideig tartják „lent”, és később fújják ki, mint a sima cigarettát szívók. A másik ok, amely sokkal károsabbá teszi a marihuánafogyasztást az, hogy míg a gyári cigarettában találunk szűrőt, addig a jointoknál a legtöbben csak egy papírcsigát tekernek. 

 

Dr. Albert Rizzo, tüdőgyógyász, az Amerikai Tüdőszövetség vezető orvosa szerint bár a marihuána hatása bizonyítottan megoldás lehet egyes betegségekre, már csak a tanulmány eredménye miatt sem érdemes a klasszikus módon fogyasztani. Azoknak, akiknek egészségügyi okokból van szüksége a marihuánára (természetesen csak legálsian, hiszen a tengerentúlon több helyen is engedélyezett az orvosi használat) azt ajánlja, térjenek át a fogyasztás másik, biztonságosabb formájára, például szerezzenek lenyelhető kannabisztermékeket vagy gyógyszerkészítményeket.

 

 

(via Házipatika

 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Chase Fade / Unsplash
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában életmód
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra