2023.7.13 14:59
Olvasási idő 1:07
Szöllősi Anna

Világszerte híre ment a könyveknek, amiket az LMBTQ-karakterek miatt fóliáztak le

KULTÚRA KÖNYV LMBTQ

A könyvszakma tanácstalan, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése pedig pontosítást vár a döntéshozóktól azzal kapcsolatban, hogy melyik könyveket kell lefóliázni, és melyek kerülnek tiltólistára a a gyermekvédelmi törvény miatt.

Mint ahogy azt mi is megírtuk, egyes Libri könyvesboltokban átlátszó fóliába csomagolták azokat az ifjúsági könyveket, amikben meleg fő- vagy mellékszereplő szerepel. Az ügyben a Libri is megszólalt, és megerősítették, hogy a "gyermekvédelmi törvénynek" nevezett, a kormánnyal kritikus körökben "melegellenes törvényként" emlegetett törvény volt az oka a fóliázásnak. Korábban a fogyasztóvédelmi hatóság egyébként megbírságolta a Librit (és hasonló okok miatt a Lírát is), mert egy könyvet az ifjúsági részlegen árultak, holott a hatóság szerint a melegellenes törvény előírásai miatt nem kellett volna.

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke az Indexnek elmondta: a könyvszakma egyelőre tanácstalan. 

Korábban kérdésekkel fordultunk a döntéshozókhoz, hogy mely könyveket kell a jövőben lefóliázva árusítani, melyek kerülnek tiltólistára. Azon művek kijelölését is várjuk, amelyek »öncélú szexualitást«, homoszexualitást népszerűsítenek vagy jelenítenek meg. A kérdéseinkre azóta sem kaptunk választ. A szakmán belül ez feszültséget okoz, szűkíti a megjelenési lehetőségeket, mert a minták nem egyértelműek.

Gál elmondta: az MKKE közgyűlésén próbálták értelmezni a törvényt, de mivel a definíciók nem egyértelműek, jogi segítséget kérnek. 

Világszerte nagy port kavart 

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált idén szeptember 28. és október 1. között rendezik. Az esemény díszvendégországa a tervek szerint Hollandia lesz, de benne van a pakliban, hogy ez még változhat. 

A nemzetközi könyves társszervezetek naponta teszik fel kérdéseiket a magyar könyvpiac szereplői felé, követve az eseményeket, és aggodalmukat, együttérzésüket fejezik ki a kialakult helyzetért.

– mondta el Gál.

FRISSÍTÉS: A cikkünk megjelenése után 38 nagykövetség és csaknem egy tucatnyi kulturális intézet közös nyilatkozattal állt ki a magyarországi szexuális kisebbségek mellett, illetve ugyanebben a dokumentumban aggasztónak nevezte az LMBTQI+ közösség megbélyegzéséhez hozzájáruló jogszabályokat és politikai retorikát. A teljes szöveget, valamint az aláíró nagykövetségek és kulturális intézetek listáját az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének oldalán olvashatod.