2023.7.7 9:10
Olvasási idő 0:52
Szöllősi Anna

Fóliába csomagolta a Libri a könyveket, amikben LMBTQ-karakter szerepel

KULTÚRA KÖNYV LIBRI LMBTQ

Az elő- és hátlap látható, de a Libri könyveibe így nem tudunk belelapozni.

Rácz-Stefán Tibor író szúrta ki a budapesti Westend bevásárlóközpontban, hogy a Libri könyvesboltban egy átlátszó fólia fedi azokat az ifjusági könyveket, amikben meleg fő- vagy mellékszereplő szerepel.

Míg Angliában a Waterstones könyvesbolt LMBTQ-könyvkiemeléseket csinál a Pride örömére, addig a Libri fóliába csomagolja ezeket a könyveket

– írta Rácz-Stefán.

 

Az ügyben a Libri is megszólalt, és megerősítették, hogy a "gyermekvédelmi törvénynek" nevezett, a kormánnyal kritikus körökben "melegellenes törvényként" emlegetett törvény volt az oka a fóliázásnak, ami bár nem minden üzletben volt tapasztalható, nemcsak a Westendben található boltot érinti.

Mint ismert, a törvény miatt a Libri könyvesboltjaiban más polcra rakták át Papp Dóra három könyvét még májusban, az ifjúsági kategória helyett a szórakoztatóba. A kormányközeli MCC-hez került vállalat ezután azt kommunikálta, hogy mivel a jogalkotó a mai napig nem pontosította a jogszabályban szereplő előírásokat, elkezdték felkeresni a könyvkiadókat, hogy megtudják, az adott könyv megfelel-e a melegellenes gyermekvédelmi törvény előírásainak – ez történt Papp könyveivel is. A lépésnek a kínálat felülvizsgálatán túl köze lehet ahhoz, hogy májusban a fogyasztóvédelmi hatóság megbírságolta a Librit (és egyébként hasonló okok miatt a Lírát is), mert egy könyvet az ifjúsági részlegen árultak, holott a hatóság szerint a melegellenes törvény előírásai miatt nem kellett volna.