2023.5.31 12:53
Olvasási idő 0:47
Masszi-Rigó Csilla

Magyar könyv tűnt el az ifjúsági irodalom polcáról egy könyvesboltban, az ok: GyErMeKvÉdElMi TöRvÉnY

KÖZÉLET GYERMEKVÉDELMI TÖRVÉNY HOMOSZEXUALITÁS KÖNYV

A gyermekvédelmi törvényre hivatkozva többé nem szerepel a könyv az ifjúsági irodalom polcain.

Papp Dóra kortárs író három könyve, a  Tükörlelkek 1., a Tükörlelkek 2., illetve az Interferencia (Helena-trilógia 3.) a két évvel ezelőtt meghozott gyermekvédelmi jogszabály értelmében 18 éven aluliak számára nem terjeszthető – derült ki a Libri leveléből, miután a szerző utánajárt annak, miért tűntek el könyvei az ifjúsági irodalom könyveit felsorakoztató polcokról. 

Az Eduline cikke szerint a könyvek immáron 8 éve voltak kaphatóak az ifjúsági könyvek számára fenntartott helyen. A 14 éven felüli korosztály számára készült könyvekben a 16 éves Orsi és a 18 éves Kriszti párhuzamosan futó történetét mutatja be, ezúttal azonban az olvasók csak a szórakoztató irodalomnak szentelt részlegen találhatják meg a trilógiát, amiért a gyermekvédelmi törvény értelmében a kötetek „népszerűsítik” a homoszexualitást. 

„Tilos tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.”

Kiemelt tartalom
A Dűne 2 kapcsán: kell-e, hogy az adaptáció kövesse az eredeti művet vagy jó, ha mer változtatni? A Dűne 2 kapcsán: kell-e, hogy az adaptáció kövesse az eredeti művet vagy jó, ha mer változtatni? 2024.3.10 11:44

Ahogy Papp Dóra Facebook-posztjából kiderül, az ő könyvein kívül a kiadó csak egyetlen másik, Victoria Aveyard által írt könyv került át a szórakoztató irodalom polcára, amely már csak azért sem tűnik teljes egészében megalapozott döntésnek, mert a Cicero Könyvstúdió több olyan könyvet is forgalmaz, amelyek témáikkal érintik az LMBTQ-emberek világát.