2023.7.13 15:41
Olvasási idő 6:00
Krajnyák Petra

13 LMBTQ-film nem csak érintetteknek – Szerelmes és szellemes alkotások, amelyek mindenkihez szólnak

13 LMBTQ-film nem csak érintetteknek – Szerelmes és szellemes alkotások, amelyek mindenkihez szólnak
Forrás REFRESHER Magyarország
FILMEK + SOROZATOK DOKUMENTUMFILM ÉLETRAJZI FILM FILMAJÁNLÓ FILMEK HBO LMBTQ NETFLIX
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

Szellemes, szerelmes, és akciódús filmek az LMBTQ-ról, nem csak LMBTQ-embereknek.

Lassan a közepéhez érkezik a hazai Pride hónap, tehát hamarosan itt a Budapest Pride. Nemcsak a fővárosban, a nagyobb városokban is remek programokból válogathatsz. Ha mégsem akad lehetőséged ellátogatni a közösségi terekbe, de szeretnél többet megtudni szexuális kisebbségről akkor filmes listánkat neked találták ki. Mivel van élet Hollywood-on túl is, így nem csak angol nyelvű filmek szerepelnek a listán azért, hogy átfogóbb, globális képet kapj a közösségről.

1. Ammonita (2020)

A kosztümös filmek sem Kate Winslet, sem Saoirse Ronan számára nem ismeretlenek, ebben a 2022-es alkotásban pedig mindketten megcsillogtatják drámai oldalukat. A mű két nő, a paleontológus Mary Anning, és a geológus Charlotte Murchison egymásra találását mutatja be a viktoriánus Angliában. A vénlánynak bélyegzett – tehát hajadon – Mary szürke életébe a depressziós Charlotte hoz némi színt, miután szintén geológus férje Mary gondjaira bízza. A tudományos életben elfeledett Mary Anning sosem házasodott meg, gyereke sem született, de koránt sem bizonyított tény, hogy Charlotte Murchisonnal szerelmi viszonyba bonyolódott volna.

2. Érted bármit (2021)

Hiroki Ryūichi romantikus drámája kivételes alkotásnak számít a szigetországban. Japánban sem a családon belüli erőszak, sem az LMBTQ+ nem tartozik a nyilvánosan tárgyalt témák közé, és akkor még finoman fogalmaztam. Rei évek óta szerelmes férjezett barátnőjébe, Nanae-ba, aki úgy dönt, elmenekül a bántalmazó kapcsolatból. A Thelma és Louise című kultfilmet megidézve vérvörös BMW-vel vágnak neki a hosszú útnak. A főszerepben a színész-modellt, a Tinder Japan arcát, Mizuhara Kiko-t láthatjuk, aki a Norvég erdő című Murakami Haruki regény filmadaptációjával robbant be a köztudatba. A film Nakamura Ching felnőtteknek szóló (és itt nem pornóra gondolok) Gunjo (Ultramarine) című mangája alapján készült, bár meztelenségben nem szenved hiányt, abszolút nem a testiségen van a hangsúly. Hanem a mindennapokban tapasztalt fájdalomon, szenvedésen, ezeket az érzéseket pedig azok is megtapasztalhatják, akiket nem állít pellengérre a társadalom.

3. Eldorado (2023)

Az alcím, „Minden, amit a nácik utáltak” magáért beszél. A dokumentumfilm nemcsak a húszas évek berlini éjszakai életébe invitál meg, a bujkálni kényszerült queer közösség életébe is betekintést enged. A náci Németország fővárosa több, mint száz rejtekhelynek adott otthont, ahol a kor LMBTQ-tagjai menedékre leltek. Hitler hatalomra jutását követően több, mint 20 ezer szexualitással foglalkozó könyvet semmisítettek meg. Számos melegeket egykor tárt karokkal fogadó szórakozóhelyet, köztük a címadó Eldorado-t is bezáratták. Ha kicsit is érdekel a történelem, de a száraz dokumentumfilmeket nehezebben emészted meg, és oda vagy a Nagy Gatsby-ért, akkor a Netflix legújabb doksiját neked találták ki.

4. The White Crow - Rudolf Nurejev élete (2018)

Újabb életrajzi film, ezúttal Ralph Fiennes rendezésében. A világ egyik leghíresebb balett táncosa, Rudolf Nureyev korai pályafutását követhetjük nyomon, Leningrádtól egészen a Vasfüggönyön túli Párizsig. Nyugatra szökése a hidegháború közepén megdöbbentette a világot, épp úgy, ahogy a nyugati művészvilággal való kacérkodása a KGB-t. A film nem igazán Nureyev szexuális orientációjára fókuszál, puszta tényként kezeli azt. Sokkal inkább szól egy zseniális művész harcáról egy korlátozó rezsimmel szemben, ami megszabja hol, mikor, mit gondoljon, így élete egyik legnagyobb döntését kell meghoznia.

5. Őrült nők ketrece (1978)

Egy Saint Tropez-i éjszakai szórakozóhely vezetője és a klub sztárja, Armand és Albert az éjszaki drag-fellépéseket leszámítva átlagos életét élnek együtt. Majd váratlanul Armand fia hazaállít menyasszonyával, akit nem éppen a progresszív fajtából faragtak, szüleiről nem is szólva. Egy újabb nem szokványos vígjáték, ami a színpadon sem utolsó látványt és szórakozást nyújt. Az Átriumban is nagy sikerrel futó darab a mai napig nagy népszerűségnek örvend, 1978-ban a valaha volt legnagyobb bevételt hozó idegen nyelvű film lett az USA-ban.

6. Your name engraved herein (2020)

Újabb kitekintés az angolszász és európai filmiparból, egy gyöngyszem a melegházasságot elsőként és egyedüliként legalizáló ázsiai országból. 1987-ben Tajvanon véget ért a 38 évig tartó hadiállapot, éppen csak megkezdődik az politikai-

gazdasági regenerálódás. Tehát nem éppen ideális körülmények között talál egymásra Jia-han (Edward Chen) és Birdy (Tseng Jing-Hua), miután találkoznak az Oliver (Fabio Grageon) nevű kanadai pap által vezetett iskolai zenekarban. A társadalomban még javában uralkodik a homofóbia, a felnőttek és kortársaik által is bántalmazott fiúk nem csak önmagukkal, de egymással is konfliktusba kerülnek. A valós események által inspirált film a megragadja a hibrid, változásokkal teli korszakot, amivel leginkább az itthoni rendszert tudnám párhuzamba állítani.

7. A szobalány (2016)

Ha más nem, az Élősködők megmutatta, milyen zseniális filmeket ont magából Dél-Korea. Az 1930-as években járunk, az imperialista Japán által megszállt Koreában. A szegény Sook-Hee (Kim Tae-ri) szobalánynak áll a tehetős Hideko úrnőnél (Kim Min-hee), akit még tehetősebb nagybátyja, egyben jövendőbelije terrorizál. Az ártatlannak tűnő Sook-Hee azonban nem minden hátsószándék nélkül férkőzik az örökösnő kegyeibe. A gátlástalan, magát Fujiwara grófnak kiadó csalót igyekszik minél jobb fényben feltüntetni űrnője szemében, aki vagyonáért akarja feleségül venni Hidekot. Minden látszólag a terv szerint halad, de két nő egyre közelebb kerül egymáshoz. Dráma, pszicho-thriller, erotika, és csodálatos képi világ, Park Chan-wook hű maradt önmagához. Az Oldboy rendezőjének látványvilágával és a cselekményével is lebilincselő filmje egy gyönyörűen szívszorító, iszonyúan fordulatos történetet mesél el.

8. Tobi színei (2021)

Kishazánk egyre több dokumentumfilmmel örvendeztet meg minket, és minden korlátozó intézkedés ellenére az LMBTQ-közösség életéről is. Nem sokkal a homofób törvény elfogadása után jelent meg Bakonyi Alexa filmje. Négy éven át forgatta a transznemű fiú, Tuza Tóbiás identitásformáló útjáról szóló filmjét, amiben végig követhetjük, hogyan váltott hivatalosan is nemet a szabolcsi kisfaluból származó 17 éves fiú és hogy élte ezt meg családja. Tobi azon szerencsések közé tartozik, akik teljes szülői támogatást élveznek, de a változást feldolgozni nagy kihívás anyjának, Évának. A film fontos kérdéseket feszeget elfogadásról, családról, énkeresésről, és szeretetről.

9. Éretlenségi (2019)

A Nincs baj, drágám után nehéz elhinni, de Olivia Wilde rendezett jó filmeket is. Ilyen ritkaság az Éretlenségi című tinivígjáték is. Az érettségi előestéjén a két örök legjobb barátnő rájön, hogy nem használták ki eléggé a gimis éveiket, így megpróbálnak négy évnyi szórakozást egyetlen éjszaka alatt bepótolni. Molly (Beanie Feldstein) igazi könyvmoly, ízig vérig feminista, elszántan pályázik az osztályelsőcímre. Legjobb barátnője, Amy (Kaitlyn Dever), csendesebb, de nem kevésbé elszánt szószólója a nőjogoknak, és történetesen leszbikus. Egy újabb film, amiben a karakter személyisége nem egyenlő a szexuális orientációjával, hanem teljes természetességgel, tényként kezeli azt.

10. Reggeli a Plutón

Ez a brunch egy távoli planétán, a hetvenes évek Angliájában kerül megrendezésre. Egy fiatal transznemű nő, Patrick "Kitten" Braden Londonba megy megkeresni édesanyját, maga mögött hagyva nem túl haladó szellemű ír szülőföldjét. A kozmopolita létre vágyó Kitten egy kabaré-showban kezd dolgozni, és egy rockzenekar mellé szegődik, melynek énekesnőjébe beleszeret. Ha nem lenne elég izgalom az életében, összetűzésbe kerül az IRA-val (Irish Republican Army), majd letartóztatja a londoni rendőrség. Cillian Murphy korai pályafutásának egyik legmeglepőbb, lebilincselő darabja. Ha Peaky Blinders elvonási tüneteid vannak, de nem bírod kivárni az Oppenheimer premierjét, vagy csak kíváncsi vagy, hogy fest a színész vörös lakkbőr kabátban – spoiler: csodálatosan – akkor nem érdemes kihagynod ezt a 120 percet.

11. Straight up (2019)

Az LMBTQ-emberek egyre szélesebb körben reprezentáltak a médiában, de az aszexuálisokról elég kevés film készült eddig. Kicsit izzasztóbb vállalkozás, de korántsem lehetetlen jó, szexuális feszültségtől mentes romantikus vígjátékot találni. Pont ilyen a Straight up is. A mindent túlgondoló, szorongó, kényszerbeteg Todd-ról (James Sweeney) mindenkinek szent meggyőződése, hogy meleg. Még ő maga is ezt hiszi. De férfiakkal folytatott viszonyaiból valami mindig hiányzott, a szex sem igazán izgatta a fantáziáját. Végül úgy dönt, esélyt ad a nőknek, így találkozik a színész babérokra törő Rory-val (Katie Findlay). Két mindaddig magányos ember között egy különleges kapcsolat bontakozik ki, de nem minden úgy megy, ahogy az a "nagykönyvben meg van írva". Bármennyire élvezik egymás társaságát, se szikra, se tűzijáték, se vágy nem lobban köztük. Eddig rendben is lennének, ha a környezetük nem szorgalmazná olyan hevesen az intim együttlét megvalósítását.

12. Rocketman (2019)

Ha már az elmúlt öt évben csak úgy dúskálunk életrajzi filmekben, listánkból sem maradhatott ki a 2019-es Rocketman. A musicalek és értelemszerűen Elton John elkötelezett rajongóinak kötelező darab a brit zenész életét és karrierjét feldolgozó film. Dexter Fletcher művében végig követhetjük, hogyan lesz a Royal Academy of Music zsenijéből, Reginald Dwightból egy igazi színpadi jelenség, aki nem veti meg az élet mámoros örömeit sem. Arra azért felhívnám a figyelmet, hogy a rendező-író duó kreativitása ebben az esetben is sokszor felülírja a valóságot. A Taron Egerton által alakított Elton John-t a valós kronológiától eltérően szállja meg az ihlet. Szemléltetésül, a Don't Go Breaking My Heart című sláger 1976-ban született, a filmben legendás Dodger Stadionban adott koncertjén elő is adja. Csakhogy a koncertre valójában egy évvel korábban került sor. Bár a zenészek, zenetörténészek szemöldöke az egekbe szökhet a változtatások láttán, ettől függetlenül flitterekkel tarkított, őszinte képet kapunk szerelemről, szerhasználatról, önpusztításról és önkifejezésről.

13. But I’m a cheerleader (1999)

Megan, a két lábon járó amerikai sztereotípia átnevelő táborba kerül, mivel leszbikus tendenciái nagy aggodalmat keltenek a környezetében. Az amerikai tinifilmekből elmaradhatatlan pompomlány karakter, jóképű barát ide vagy oda, sokkal inkább vágyik a többi drukkoló akrobata társaságára, lányokat ábrázoló képekkel van kitapétázva a szekrénye, így szülei arra a következtetésre jutnak, hogy biztosan meleg. Így kerül egy "szexuális átképző" iskolába, ahol kvázi egy „Hogyan legyünk heterók? 101" programon vesz részt. A Russian Doll című sikersorozat sztárjával, Natasha Lyonne-nal a főszerepben készült szatíra az egyik legszokatlanabb coming out-film. A legironikusabb vizuális fricskákkal kritizálja a női-férfi sztereotípiákat, egy csupa pink komédia, amiben RuPaul foci edző és még félálomban is képes kocsit szerelni.