2023.8.1 15:22
Olvasási idő 4:24
Szécsi Krisztián

Téged is feszt csesztettek szüleid súlyod miatt? – Elmondjuk, kik is a mandulaanyák, és mit is tehetünk ellenük

Téged is feszt csesztettek szüleid súlyod miatt? – Elmondjuk, kik is a mandulaanyák, és mit is tehetünk ellenük
Forrás UCG / Contributor
TÁRSADALOM EGÉSZSÉG GASZTRO GYEREKVÁLLALÁS MENTÁLIS BETEGSÉGEK MENTÁLIS EGÉSZSÉG

Az elmúlt években elképesztően nagy figyelmet kaptak azok az anyukák és apukák, akik direkt-indirekt testképzavarossá tették gyermekeiket.

Vitathatatlan, ha a közösségi médiára gondolunk, általában az internet negatív aspektusai jutnak eszünkbe, mint a cyberbullying, a folyamatos elérhetőség érzete, az álhírek tömkelege és a reklámok, melyeket a különböző platformok úgy tolják arcunkba, ahogy azt nem szégyellik. Ám mégsem lehetne azt mondani, hogy a metatér teljességében hasztalan, és talán a legnagyobb pozitívum, ami mindenképpen a közösségi médiás site-ok mellett szól, az a tény, hogy bárkivel megoszthatjuk élettörténetünket.

Ezek az internetes vallomások sokszor inkább kéretlen túlprojektálásnak, netán panaszkodásnak tűnhetnek, azonban az esetek többsége mégis azt bizonyítja, hogy edukatív célt szolgálnak. És milyen egyszerűen is működik: fogod a telefonod, elmondod egy TikTok-videóban bánatod, és a hatalmas közösségi lefedés miatt igen gyorsan sorstársakra találhatsz. Például az evészavarral kapcsolatban. Így született meg az almond mom, azaz a mandulaanyák kifejezés is, ami végre pellengérre állította azokat a szülőket, akik egy életre testképzavarba taszították gyermekeiket.

Forrás David Silverman / Contributor

Csonthéjas édesanyák

 A mandulaanya kifejezés az angol 'almond mom' tükörfordítása. A szókapcsolat 2022-ben terjedt el ténylegesen az interneten, ám valójában 2013-ban született a szupermodell Hadid testvérpáros édesanyjának, Yolanda Hadidnak köszönhetően, aki anno a The Real Housewives of Beverly Hills egyik szereplője volt. Az egyik ikonikusnak számító epizódban az akkor még csupán tizenéves lánya, Gigi telefonon közölte édesanyjával, hogy „nagyon gyengének érzi magát“, mivel aznap csak egy fél mandulát evett. Mint kiderült a mandulás megoldás Yolanda egyik korszakalkotó ötlete volt.

A kifejezés olyan édesanyákat jelöl, akik rendkívül káros, abuzív és kakomorfób (az elhízott emberektől való félelem) étkezési tanácsaikkal próbálják gyermekeiket egy társadalmilag elfogadható testképbe nyomorítani. Azaz: ha csupán mandulán élsz, nem hízol meg, s ezért fognak szeretni az emberek.
@hotgirlseurope Replying to @trinityc0le #gigihadid#yolandahadid#bodypositivity#awareness#fakebody♬ Short Piano Sound Logo_Jingle 3 seconds(813054) - harryfaoki

Az anyuka utána próbálta némiképp megvédeni magát az őt ért kritikákkal szemben, ám miután a későbbiekben is voltak igen érdekes megjegyzései lánya testével kapcsolatban, miszerint Gigi születésnapján „egy este bűnözhet“, de mindenképpen köteles visszatérnie a szigorú étrendjéhez. Ezenfelül állítólag Gigi igen ígéretes röplabdajátékosnak, nővére, Bella pedig remek lovasnak bizonyult, ám Yolanda meg volt győződve, hogy a túl sok sport férfiassá teszi lányai testét, így inkább lebeszélte őket a folyamatos mozgásról. A nő ezzel egy életre magára égette a mandulaanyuka címet.

Gigi Hadid komoly árat fizetett a társadalmilag konvencionális testért. Forrás Daniele Venturelli / Contributor

Generációs traumák, generációs képek

Igen, igen, megint ugyanaz a nóta: egyszer valakit megnyomorítottak egy adott társadalom utólag betegnek gondolt nézetivel, és ezeket a sérelmeket azóta apáról fiúra, anyáról lányra passzolgatja.

A mandulaanyák azzal érik el csonthéjas mivoltjuk kifejlettségét, hogy végleg megragadnak a toxikus diétakultúra folyamatosan változó trendjeiben. Tudjátok, a 2000-es években mindenki tolta a léböjtkúrát, aztán jött a popcorndiéta, végleg kispadra ültettük a kenyeret, majd tisztára mostuk nevét, intermittent fasting (a nap vagy egy hét bizonyos időszakaiban egyáltalán nem eszel), ketogén diéta (zsírközpontú), majd végül az utóbbi években mindenki a C9 fantázianevű, piszok drága fogyókúrás csomagot tolta, ami gyakorlatilag egy fizetett éheztetés.

Ők vakon hisznek ezekben a divatosnak számító diétás eszközökben az álomalak érdekében, miközben vajmi kevéssé néznek utána hatékonyságuknak.

De nem csupán a társadalmi információs bőség miatt csúszhat bele valaki a későbbi abuzálásba, hanem az esetek többségében az adott illetőnek is hasonló mondatokkal, gondolatokkal kellett felnőnie: „Nem vagy éhes, csak unatkozol“, „Látom, jól meghíztál“, „Eleget ettél“, „Túl keveset mozogsz“, „Este hat után nem ehetsz már“, stb. A kígyó a saját farkába harap. Mindezekkel összességében a mandulaanya-jelenség a modern, de kollektív és internalizált kakomorfóbiából ered.

Az adott szülő a saját félelmeit vetíti ki a gyerekeire, és ezzel arra tanítja őket, hogy ő mint szülő csak akkor fogadja el őket, ha külsejük, súlyuk számára, azaz a mindenkori társadalmi konszenzusnak megfelel.

Forrás Fine Art / Contributor

Amúgy a toxikus mandulaanyaság gyökerét évszázadokkal korábban kell keresni, ha gyomlálnánk. A krónikusnak is nevezhető élelmiszerhiány és az alultápláltság a történelem hajnalától fogva az emberiség egyik legnagyobb csapása, az elhízás jelenlegi világméretű problémáját, amelyet ma már közegészségügyi válságként ismernek el a szakértők, pedig alig néhány évtizedes társadalmi feladatnak értelmezhetünk. Az élelmiszerellátás mai formái a 18. században kezdtek megjelenni, így a közegészségügy és a különböző ételek mennyiségének, minőségének és változatosságának javulása elsőként a hosszú élettartam és a testméret növekedésében volt észlelhető. Bár azóta volt két világháborúnk, járványok és éhínségek pusztították bolygónk különböző régióit, mégis kezdett megjelenni a könnyen hozzáférhető élelmiszerek túlkínálata, ami a fizikai aktivitás csökkenésével párosulva az elhízás gyakoriságát magyarázza.

Kiemelt tartalom
Anemoia: ezért hiányolunk olyasmit, amit soha nem éltünk át Anemoia: ezért hiányolunk olyasmit, amit soha nem éltünk át 2024.4.15 17:49

Az élelmiszerhiány a történelem jelentős részében, a felsőbb társadalmi rétegek soha ki nem ürülő pénzes zsákja azt a felfogást eredményezte, hogy testesebbnek, kövérnek lenni, sokat enni jó, ez pedig azonnal modifikálta az aktuális szépségideált is. A kövérség mint nem kívánatos testalkat csupán a 19. század második felében jelent meg, és a 20. században kezdte az orvoslás kapcsolatot találni az elhízás és az egészség romlása között.

Forrás Bettmann / Contributor

Énigenlés: 1, mandulaanya: 0

Először is tisztázzunk valamit: akármennyire is ellentmondásosnak tűnhet, de teljesen okés egyszerre haragudnunk saját anyukánkra és empátiát érezni feléje. Az érzelmeink – függetlenül attól, hogy mennyire összetettek vagy negatívak – nem tesznek minket rossz emberekké, és nem is érvénytelenek. Viszont jobb, ha előbb, mint utóbb, de megértjük, honnan is jön az adott mandulaanya abúzusa. Végső soron, bár a megjegyzései a legtöbb esetben tényleg bántók, valószínűleg nem akar tényleg bántani minket. Legalábbis leszámítva a nagyon kiugró, extrém eseteket. Ők maguk azt hiszik, hogy így védhetnek meg minket az általuk bajnak vélt bajtól, anélkül, hogy felismernék, ők a baj.

Forrás NoSystem images

Ám jogos a kérdés, mit is tehetünk a mandulaanyák okozta károk mérsékléséért. Ehhez adnánk most pár tippet:

  • kommunikáció – ezzel sem árulunk el semmilyen újat, hogy mekkora ereje is van a transzparens kommunikációnak. Bár fiatalon igen nehéz egy fafejű felnőttet meggyőzni a saját igazunkról, észérvekkel a logika írmagját mégis el lehet vetni. Szembesítsük anyukánkat, mit is tesznek gyermekével megjegyzései, s hogy milyen sokáig tart ezt a traumát feldolgozni. Részéről az önvédelem garantált, ám ebben az esetben nem szabad engednünk a gaslightingnak. 
  • terápia – ismét egy nesze semmi fogd meg jól tanács, de soha nem lehet eléggé hangsúlyozni fontosságát. A testdiszmórfia, testképzavar örökre megnyomoríthatja életünket, soha nem lehetünk elég magabiztosak, és beteges víziók kapcsolódhatnak az egészséges test fogalmához. Ebben mindenképpen segítségünkre lehet egy szakember.
  • gondold át kapcsolatodat az étellel – a táplálkozással való viszonyunkat nagyon nehéz átállítani fejben, főleg egy olyan társadalomban, mely csak kalóriákban képes gondolkozni. Ám mégis fontos szem előtt tartani szervezetünk igényeit. Magyarán: ha éhes vagy, egyél. Az éhség egy jelzés testedtől, hogy valamire szüksége van. És bizony, ha az egy jó nagy gombóc fagyi a kedvenc cukrászdából, nem kell kifogásokat keresni, hogy nyalj egyet.
  • gondold át kapcsolatodat a sporttal – a 21. századi ember gyakorta gondolja, hogy sportolni csak azért jó, vagyis azért kell, mert ezzel érhetjük el a kívánt ruhaméretet. Nem, sportolni azért kell, mert hozzájárul az egészséges test működéséhez. Karbantartja szervezetünket és vitathatatlanul pozitív hatást gyakorol mentális egészségünkre is.
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, Instagramon, YouTube-on és a Facebookon is!