2022.11.16 16:58
Olvasási idő 2:37
Kaposi Máté

Berobbant az internetes migráció - ide menekül a Z-generáció

Berobbant az internetes migráció - ide menekül a Z-generáció
Forrás Getty Images / NurPhoto
TECH-TUDOMÁNY TWITTER

Radikális változás tapasztalható a Z generáció social media fogyasztásában, ennek pedig kimondottan nem örülnek az előző évtized népszerű platformjai.

Főhet a feje az elmúlt évtized klasszikus social media platformjainak. A Twitter elképesztő mélyrepüléséről már mi is több cikket írtunk, ezeket ide, illetve ide kattintva érheted el. Az Instagramot és a Facebookot is működtető Meta sincs lényegesen jobb helyzetben. Mark Zuckerberg vállalata elképesztő pénzügyi spirálba került a már-már tragikomikus metaverzum fejlesztése miatt, amit még a cég alkalmazottai sem hajlandóak használni. 

A likviditási problémák kimondottan érzékenyen érintették a cégeket, akik kapkodva, elhibázott döntések sorozatával próbáltak védekezni, a felhasználók kárára. Az köztudott, hogy a Twitter és a Meta is a hirdetési bevételekből él. Ahhoz viszont már időre volt szüksége a társadalomnak, hogy megértsék, ez az üzleti modell kilóra értékesíti a személyes adataikat. Most viszont nagyon úgy tűnik, hogy a userek ráuntak a cégek kapzsiságára.

Napjaink legnépszerűbb befektetője végérvényesen kivégezte a Twittert? Forrás Getty Images / Anadolu Agency

Egy tudatosabb generáció nőtt fel? 

Az X és az Y generáció, azaz napjaink felnőtt társadalma lelkesen, újdonságként kezelte az internet adta lehetőségeket. A cégek iránti bizalom töretlennek tűnt, éppen ezért működött sokáig kifogástalanul Zuckerbergék személyes adatokat értékesítő modellje. Azzal viszont látszólag nem számoltak, hogy fel fog nőni egy generáció, a Z-vel jelölt korcsoport, akiknek már teljesen természetes, hogy az internet a mindennapjaink része.

Kiemelt tartalom
Még mindig elképzelhető, hogy a Twittert kitiltják Európából Még mindig elképzelhető, hogy a Twittert kitiltják Európából 2023.5.30 14:49

A mai kamaszoknak, illetve fiatal felnőtteknek pedig nagyon úgy néz ki, hogy egyáltalán nem fűlik a foga a Szilícium-völgy mindent leuraló vállalataihoz. És pontosan ez vezetett a 2020-as évek internetes migrációjához.  

Merre tovább?

Az tiszta, hogy a Z-generáció megunta a milliárdokat elhirdető vállalatok és influenszerek uralmát a közösségi médiában, és új megoldásokat kezdtek keresni - olyan platformokat, amik ténylegesen a felhasználói élményre építenek. A kereslet-kínálat modelljét ismerjük, a piaci igényre hamar érkezett a válasz is. Különböző megközelítések, utak jellemzik a 2020-as évek divatos social media platformjait, de van, ami közös: a hirdetők, multinacionális vállalatok helyett a felhasználókat, illetve a közösségi működést helyezik középpontba. 

Mastodon

A Mastodon egyáltalán nem újkeletű platform, a Twitter látványos összeomlása viszont a decentralizált hálózat malmára hajtja a vizet. Ha nem teljesen tiszta, mit is jelent pontosan a decentralizált hálózat, nyugi, segítünk. A lényeg, hogy amikor regisztrálsz a platformra, kiválasztasz egy érdeklődési körödnek megfelelő szervert, ide jelentkezel. A szerverek szabad elvek szerint működnek, nincsenek szigorúan tematizálva. Létezik ausztrál szerver, de például a Belga Kalózpárt is üzemeltet sajátot. Ezek a közösségek önálló szabályrendszerrel rendelkeznek, de a lényeg, hogy nem a Mastodon tulajdonában állnak, így a cég nem tudja önkényesen cenzúrázni a tartalmakat, ellentétben az Instagram, Twitter, vagy éppen a Facebook működési elvével.  

A Mastodon hoz mindent, amit a Twitter is, mellette viszont nem adja el az adataidat Forrás Getty Images / NurPhoto

A platformon Te állítod össze, mit szeretnél látni, nem algoritmusokra, vagy jól fizető partnerekre bízzák ezt. Ráadásul a cég azt ígéri, hogy sem hirdetők nem fognak megjelenni a feededben, sem fizetés által előresorolt felhasználók. Az oldal, bár formátumában hasonlít a Twitterre, nem próbálja egy az egyben másolni azt. Ha Te is meguntad Elon Musk káoszát, egy esélyt érdemes lehet adni a Mastodonnak. 

BeReal

Ha eleged van a tökéletességig photoshopolt posztokból, a végtelen alkalommal újralőtt kajafotókból, a napi kétszáz sztoriból, az anti-Instagram applikációt, a BeRealt Neked találták ki. A platform koncepciója iszonyatosan egyszerű. Napi egyetlen egy fotót posztolhatsz, amit egyszerre készítesz az előlapi és a hátlapi kameráddal, így teljesen egyértelművé válik, hol vagy, mivel foglalkozol. Nincsenek reklámok, fizetett posztok, kizárólag azok láthatják a posztjaidat, akikkel ismerősök vagytok. 

Unalmasnak hangzik elsőre? Az is! De jó értelemben: az alkalmazás célja, hogy a valós énünket mutassuk meg egymásnak, beállítás és effektek nélkül. 

Reddit

A Reddit abszolút nem mai találmány, sőt. Ennek ellenére reneszánszát éli a platform. Ha esetleg nem ismernéd, az előző oldalakhoz, appokhoz hasonlóan iszonyatosan egyszerű koncepcióra alapul: a tagok önszerveződő fórumokat hozhatnak létre szó szerint bármilyen témában. Közélet, sport, befektetés, politika, de ennél akár lényegesen kevésbé specifikus témákban is indíthatsz fórumot, amihez az csatlakozik, aki szeretne. 

Kiemelt tartalom
A 13 legbugyutább Tweet a sztárvilágból, ami miatt a fél világ kiröhögte a hírességeket A 13 legbugyutább Tweet a sztárvilágból, ami miatt a fél világ kiröhögte a hírességeket 2023.5.24 16:58

Az egyik leghíresebb ilyen csoportosulás, azaz subreddit, az r/wallstreetbets. A fórum akkor vált igazán közismertté, amikor a felhasználók egy közös akció keretein belül 600%-kal nyomták fel a GameStop részvényeinek árát, pusztán csak azért, mert ismert elemzők azt nyilatkozták, hogy be fog szakadni a videójátékokkal kereskedő cég árfolyama. 

Az r/wallstreetbets a közösség erejét felhasználva lett piaci tényező Forrás Getty Images / SOPA Images