2023.3.27., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Életmód
Szöllősi Anna
2022.11.21 16:24
Olvasási idő  1:33

5 életbevágó dolog a HPV-fertőzésről, amit eddig nem tudtál

A HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség: az emberek körülbelül 80%-a találkozik a vírussal élete során.

Szöllősi Anna
2022.11.21 16:24 Olvasási idő  1:33
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
5 életbevágó dolog a HPV-fertőzésről, amit eddig nem tudtál
Forrás: GettyImages / James W. Porter;

Kétpercenként egy nő hal meg a világon HPV okozta méhnyakrákban, mégis tucatnyi tévhit kering a humán papillomavírus és a vakcina körül: összegyűjtöttük az 5 legkevésbé ismert tényt!

Több mint 100 törzse létezik 

Összesen több mint százféle HPV-vírust tart számon a tudomány: míg egyes fajtái nemi szemölcsököt okozhatnak, a magas kockázatú törzsek - a legrosszabb forgatókönyvnél - rákhoz vezethetnek, viszont tünettel nem járnak. A HPV felelős a méhnyakrákos esetek 99%-ért, ami az emlőrák után a második leggyakoribb női betegség. Azért, hogy időben elcsípjük, a szűrés kulcsfontosságú: 94%-a meggyógyul azoknak a betegeknek, akiknél a méhnyakrákot korai stádiumban veszik észre.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

magunkrol (@drbenkovicsjulia) által megosztott bejegyzés

Az óvszer nem véd teljesen 

A HPV kontaktusok útján, a szex minden formájával (hüvelyi, orális, anális) terjed és kézzel is átvihető, ezért az óvszer sem nyújt 100%-os védelmet.

Felnőttként is hatékony az oltás 

Bármennyire is ijesztően hangzik a dolog, szerencsére rendelkezésünkre áll a HPV-oltás, ami hatékony védelmet nyújt, így nem kell cölibátust fogadnia senkinek. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) ajánlása szerint a 9-15 éves korú lányok és fiúk tartoznak a HPV vakcináció elsődleges célcsoportjába, ugyanis az a szexuálisan még nem aktív korosztályban a leghatékonyabb. 

Ha gyerekként nem kaptuk meg az oltást, ajánlott beadatni felnőttként, de a két adag helyett már három szükséges a teljes védettséghez. Az ára sajnos igen borsos, mivel nincs rá TB támogatás, de az egészségünkbe befektetni még mindig a legjobb befektetés. A magas rizikójú törzsek általában tünetmentesen vannak jelen, ezért a vakcina mellett a szűrővizsgálat (rákszűrés és HPV-tipizálás) is elengedhetetlen. 

A GARDASIL 9 vakcina drágább, de hatékonyabb is a többi oltáshoz képest, mert többféle törzs ellen véd. Az oltással nagyfokú hatékonysággal előzhető meg hét magas rizikójú (16-os, 18-as, 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es, 58-as) és két alacsony rizikójú (6-os 11-es) vírustörzs. 

A vakcina meglévő fertőzésnél is ajánlott

A vakcina nem gyógyít, hanem prevenciós célt szolgál, de a GARDASIL oltás a már meglévő fertőzés mellett is beadható, és ajánlott is, hiszen megvéd azon törzsek ellen, amiket eddig még nem szedtünk össze. 

A férfiakat is érinti

A magas rizikójú HPV-vírustípusok nemcsak nőknél vezethetnek daganathoz: a pénisz, a végbél, valamint a nyak vagy a fej területén szintén kialakulhat rák, és az ilyen esetek tíz százaléka orális aktushoz kapcsolódik. Nem is beszélve a ping-pong effektusról, amikor a fertőzést a partnerek egymásnak adogatják oda-vissza, ezért az oltás és a szűrővizsgálat a férfiaknál is nagyon fontos.  

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  GettyImages / James W. Porter
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában életmód
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra