2023.6.5 16:52
Olvasási idő 6:06
Maier Péter

Lehet, hogy nem is tudjuk, hányan haltak meg az űrben? – Durva elméletek lengik körbe a szovjet űrkutatás történetét

Lehet, hogy nem is tudjuk, hányan haltak meg az űrben? – Durva elméletek lengik körbe a szovjet űrkutatás történetét
Forrás SSPL/Getty Images
TÖRTÉNETEK ŰRKUTATÁS

Tényleg Gagarin volt az első ember a világűrben? Vagy csak ő volt az első, aki haza is tért? A Szovjetunió űrkutatási projektjei tele vannak titkokkal, illetve vélt vagy valós sztorikkal, amik bármelyik katasztrófafilmbe elmennének.

„Borzasztóan forró vagyok, minden forró. Lángokat látok. Össze fogok omlani? Szörnyen forró, de visszajövök... Szörnyen forró“ – hangzott egy szovjet űrhajós jelzése 1963 májusában. A hangfelvétel elején minden rendben volt, aztán a rakétakabinban emelkedni kezdett a hőmérséklet, ennek azonban még nem kellett volna megakadályoznia a Földre való visszatérését. Minden egyes szavával egyre egyértelműbbé vált, hogy az űrhajós nem tér vissza – írja a cseh REFRESHER a tragikus sorsú szovjet űrhajósokról, akik állítólag lángok között haltak meg a világűrben.

Amikor hajótörést szenved valaki, a helyzet reménytelensége ellenére az utolsó pillanatig reménykedik a megmenekülésben. Talán egy szigetre fut, vagy partra sodorja az áramlat, esetleg egy mentőhajó jelenik meg a közelben. De ha a baleset az űrben történik, nincs hova menekülni.

A múlt század második felében a hidegháborút nem csak a Földön vívták. A konfliktus fokozatosan áttevődött az űrbe, ahol az Egyesült Államok és a Szovjetunió versengett, hogy ki tudja meghódítani a még felderítetlen világegyetemet, és kinek az űrhajósa lesz az első, aki megkerüli a bolygót, kilép egy rakétából a semmibe, vagy a Hold felszínén sétál. Mindkét oldalon „űrpionírok“ fizettek az életükkel a hódításáért, egyetlen kérdés csupán, hogy mennyien. Ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy a Szovjetunióban több halálos áldozata volt az űrutazásnak, mint amennyit az ország hivatalosan elismert.

Szovjet rakéta 1957-ből Forrás Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Szívdobbanások és visszahúzódó segélykiáltások

Az űrverseny során a szovjet oldalon a legénység több tagja hivatalosan is meghalt. Vlagyimir Komarov nem élte túl a Földre való visszatérést 1967 áprilisában, és Georgij Dobrovszkij, Viktor Pacejev és Vlagyiszlav Volkov, a Szojuz 11 űrhajó legénysége sem tért haza élve a Szaljut 1 űrállomás javítására irányuló küldetéséből 1973-ban.

Kiemelt tartalom
Augusztusi csillagjelentés: miért is kívánunk, ha hullócsillagot látunk? Augusztusi csillagjelentés: miért is kívánunk, ha hullócsillagot látunk? 2023.8.10 17:54

Két lelkes olasz tizenéves, a Judica-Cordigli testvérek állítólag meghekkelték az orosz rendszert. Egy elhagyott német bunkerben, Torre Bertben, rögtönzött felszereléssel, 1958-tól sikeresen figyelték mind a szovjet Szputnyik-program, mind az amerikai Explorer adásait, legalábbis ezt állítják ők.

Felvették például az első űrben járó kutya ugatását, majd 1960 májusában rögzítettek egy olyan felvételt, amelyen egy ember lélegzése és szívdobogása hallható (ezeket kardiológus apjuk segített beazonosítani). A szabályos szívdobbanások, illetve be- és kilégzések folyamatosan lassultak, míg végül abbamaradtak. A nyugtalanító felvétel elkészülte után a Szovjetunió jelentést tett közzé egy sikertelen küldetésről, de Judica-Cordigliáék megállapításaival ellentétben ebben arról számoltak be, hogy a kilőtt űrhajón nem volt pilóta.

A Judica-Cordigila fivérek Forrás Wikipédia

Még ugyanebben az évben az olasz testvérpárnak sikerült rögzítenie egy szakaszos jelet, amely morzejelekkel SOS-üzenetet küldött, és ami még fontosabb, fokozatosan visszahúzódott. Ez alapján az is elképzelhető, hogy az első ember az űrben az egyik szovjet űrhajóval repült, fokozatosan elhagyva nemcsak a Föld körüli pályát, hanem a Naprendszert is.

Kiemelt tartalom
A NASA robotkígyót küld a Szaturnusz gyűrűi közé – A tudósok szerint végre nyomát lelhetjük a földönkívüli életnek A NASA robotkígyót küld a Szaturnusz gyűrűi közé – A tudósok szerint végre nyomát lelhetjük a földönkívüli életnek 2023.5.12 17:22

„Nagyon-nagyon gyorsan repült“ – mondta Giovanni Judica-Cordiglia a Vice-nak – „szökési sebességgel távolodott el a Földtől. Így jutottunk arra az elképzelésre, hogy ahelyett, hogy visszatért volna a Földre, a jármű csak távolodott a bolygónktól.“

De talán még ennél is nyugtalanítóbb jelek érkeztek három évvel később. Ezúttal az első két adástól eltérően nem csak testhangokat vagy morzejeleket rögzítettek, hanem emberi hangot is, amely a fent említett ismeretlen űrhajósé volt. Eleinte hűvösen és szakszerűen beszélt az emelkedő hőmérsékletről, később azonban pánikba esett.

A Judica-Cordigli testvérek még évtizedekkel később is azt állították, hogy nem értették a felvételt, és meg kellett kérniük a nővérüket, hogy tanuljon meg oroszul, és fordítsa le. Emiatt vannak olyan vélemények is, hogy a felvételen hallható női hang valójában az övé, ugyanakkor a névtelen űrhajós orosz szlenget és szaknyelvet is használ rajta, amit a nővérük nem ismerhetett.

Ráadásul akkoriban Nyugaton nem voltak női asztronauták, így egy kamu női űrhajós nem lenne olyan hiteles, mint egy férfi, aki segítséget kér. A Szovjetunióban azonban a nők űrkutatásban való részvétele jóval előrébb járt, mint Amerikában, erről azonban a két olasznak akkoriban nem lehetett információja, Valentina Tereshkova ugyanis csak egy hónappal később állt sikeresen Föld körüli pályára.

Valentina Tereshkova, aki (elvileg) első nőként járt az űrben 1963-ban, a Szovjetunió e tekintetben "progresszívabb" volt, mint a Nyugat Forrás Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

Az ember, aki megelőzte Gagarint

A segítségért kiáltó emberekről készült megrázó felvételek alátámasztják rossz hírét a szovjet hatóságoknak, amelyek többször is kudarcot vallottak az űrversenyben. Igaz, túlnyomórészt még (vagy már) a Föld felszínén. Az 1960-as években a Szovjetunió és az Egyesült Államok küzdelme a világegyetem meghódításáért egyre élesebbé vált, és a szovjetek képzeletben meg is nyerték az első csatát, amikor Jurij Gagarin '61-ben elsőként lépett az űrbe. Viszont a fenti elmélet alapján könnyen lehet, hogy nem ő volt az első, aki kint volt, pusztán az első, aki vissza is tért a világűrből.

Kiemelt tartalom
Percekkel a kilövése után felrobbant Elon Musk büszkesége, a Starship űrrakéta Percekkel a kilövése után felrobbant Elon Musk büszkesége, a Starship űrrakéta 2023.4.20 17:26

Egy héttel előtte, a már említettek mellett állítólag Vlagyimir Iljusin, egy Gagarinnál sokkal tapasztaltabb pilóta is pályára állt. Dennis Ogden és Eduard Brobovszkij újságírók londoni és párizsi lapokban beszámoltak az űrrepülési kísérletről, amelyben Iljusin lezuhant és súlyosan megsérült. A kilövés után Iljusin állítólag sikertelenül landolt kínai területen, ahol elfogták. Tény azonban, hogy az űrből állítólag elsőként visszatérő ember egy évvel a start előtt balesetet szenvedett, így kérdés, hogy valóban kimehetett-e. Maga Iljusin egészen 2010-ben bekövetkezett haláláig nem beszélt a küldetéséről. Ez is segít az összeesküvés-elmélet híveinek abban, hogy még mindig elhiggyék saját elméletüket, miszerint az űrhajóst élete végéig szoros megfigyelés alatt tartották az orosz titkosszolgálatok.

Vlagyimir Szergejevics Iljusin, akiről széles körben elterjedt a hír, hogy már Gagarin előtt az űrben járt Forrás Wikipédia

Már 1959-ben az űrben?

Egy másik elmélet szerint a szovjeteknek már 1959-ben ki kellett lépniük az űrbe. Alekszej Ledovszkij, Andrej Mitkov, Szergej Siborin és Marija Gromova egy módosított R-5A rakétával indult elméletileg. Halálukat elvileg az évtized végén egy „magas rangú csehszlovák kommunista“ fedte fel.

Azonban ez az elmélet sem bizonyított. Ráadásul a szkeptikus hangok nem igazán értik, hogy egy csehszlovák kommunista (függetlenül a pozíciójától) hogyan juthatott olyan titkos információkhoz, mint a szovjet űrmissziókról szóló akták.

A Szovjetunió titkai

Csak a Szovjetunió fokozatos felbomlása során került nyilvánosságra számos jelentés az ország űrverseny során bekövetkezett kudarcairól. Ezek egyike volt Valentin Bondarenko pilóta és űrhajósjelölt halála.

Valentin Bondarenko Forrás Wikpédia

Bondarenko 15 napos tesztprogramon vett részt egy oxigénnel teli, nyomás alatt álló kamrában. Amikor 1961 márciusában, halála napján minden tervezett feladatot elvégzett, alkoholba mártott kendővel megmosta a kezét. Később a forró tűzhelyre dobta, ahol éppen teát főzött, ahol aztán lángra kapott a kendő. Bondarenko az overallja ujjával próbálta eloltani, megfeledkezve arról, hogy a testét is alkohol borította. Harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, halálos ágyán azt mondta, senki mást ne vonjanak felelősségre a halála miatt, mert csakis ő tehet róla. A betegágyánál állítólag maga Gagarin is megjelent.

Kiemelt tartalom
Kiderült, kik fognak a Hold körül repülni 2024-ben és az is, mit fognak ott csinálni Kiderült, kik fognak a Hold körül repülni 2024-ben és az is, mit fognak ott csinálni 2023.4.4 12:18

Az a Gagarin, akinek halálát szintén rejtély övezi. Visszatérése után a Szovjetunió legnagyobb hősének kiáltották ki. Bár valószínűleg egyszerű baleset volt, olyan összeesküvés-elméletek láttak napvilágot, amelyek szerint Gagarint el kellett távolítani a Leonyid Brezsnyevvel való konfliktusok után. Az űrhajós állítólag megpróbálta „kiszorítani“ barátját, Vlagyimir Komarovot a Szojuz 1 küldetésből, hogy átvegye a helyét, ugyanis elvileg arra gyanakodott, hogy a Szojuz technikailag nem elég fejlett ahhoz, hogy Vlagyimir túlélje a küldetést. Egyes feltételezések szerint a gyanakvása az életébe került, és történelmi hős szerepe sem mentette meg attól, hogy eltegyék láb alól. Mindezt azért ne vegyük biztosra, ahogy a 24.hu is írja, az egyetlen megerősített történet a haláláról, hogy repülőgép-balestben halt meg, mikor egy tesztelési fázisban lévő vadászgép meghibásodott és túlságosan közel került ahhoz a géphez, amin ő volt, ezáltal turbulencia alakult ki, amely miatt nem sikerült a géppel épségben landolni.

Yuri Gagarin szovjet űrhajós, (elvileg) az első ember az űrben Forrás Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images

Az „űrkorszak mitológiája“

Az eltűnt űrhajósokról szóló elméleteket azonban – akár a Judic-Crodiglia testvérek felvételein, akár Vlagyimir Iljusin kínai területen történt sikertelen leszállásán alapulnak – senki sem erősítette meg, és inkább tűnnek újabb összeesküvés-elméleteknek, mint botrányos felfedezésnek.

Mivel nem találtak más felvételeket, amelyek alátámasztották volna az olasz kamaszok megállapításait, egyesek úgy vélik, valójában hamisították a felvételeiket. James Oberg, az űrkutatásra szakosodott történész és újságíró megjegyezte, hogy a bizonyítékok hiánya mellett a testvérek néhány problémás állítása is kétségessé teheti a felvételeik hitelességét. Például amikor azt állítják, hogy az amerikai Mercury-6 űrhajó jelét fogták.

Nincs ellenőrizhető bizonyíték arra, hogy a Mercury-6 űrhajóról 1962 februárjában közvetlenül érkező jeleket a testvérek valóban fogták volna, különösen, mivel az űrhajó pályája mindig  Olaszország hatósugarán kívül volt. Az az állítás, hogy az antennáról készült fénykép alapján határozták meg a titkos rádiófrekvenciát, nem meggyőző, mivel az antenna, amelyre hivatkoznak, egy leszállás utáni mentőjelző, az még azután is működésbe lépett, hogy a leszállóegység a vízben volt.

– mondta Oberg.

Vannak tehát shady ügyek a szovjet űrhajózás történetében, de hogy ebből mi igaz és mi nem, azt talán sose tudjuk meg Forrás Getty Images

Hasonlóan ellentmondásos a testvérek állítása, miszerint fogtak egy jelet Jurij Gagarin űrhajójáról. Oberg szerint az ő hajója is végig Olaszország hatótávolságán kívül volt, sőt egy ponton még le is lassult az adás, és plazma blokkolta azt. De szerinte könnyen lehet, hogy valójában maga a Szovjetunió áll az elveszett űrhajós elmélet egész terjedése mögött.

A felelősség azért, hogy ezek a történetek elterjedtek és virágoztak az 1960-as évek elején, egyértelműen azoké, akik a szovjet híreket irányították. Kitérő, dicsekvő, elferdítő és egyenesen hazugságokból álló sajtópolitikájuk a titkolózás és a titoktartás légkörét teremtette meg, amelyből mindenféle szenzációs és felháborító történetek nőttek ki.

– kommentálja Oberg.

Sven Grahn kutató szerint a felvételek és az azokat körülvevő egész elmélet kétes értékű, és inkább az akkori „űrkorszak mitológiájának“ részét tükrözik, mint a valóságot. Bár elismeri, hogy a technológiájuk csodálatra méltó volt, még a nagyfokú improvizációt és a nagyon alacsony költségvetést figyelembe véve sem lett volna elegendő ilyen részletes titkos adások rögzítéséhez.

Kiemelt tartalom
Bemutatta a NASA az új űrruhát, amiben ismét a Holdra léphet az ember Bemutatta a NASA az új űrruhát, amiben ismét a Holdra léphet az ember 2023.3.16 15:13

Az eltűnt űrhajósok története a mai napig ott van a közbeszédben, és ezt valószínűleg még mindig táplálja a Szovjetunió titkolózása, amely számos filmben, tévésorozatban és könyvben tükröződik – ez a titkolózás az, ami a számos összeesküvés-elméletet megalapozta.

A Torre Bert-felvételek szinte mitikus státuszt értek el, és vitathatatlanul a legnagyobb legendák és a legijesztőbb képzelgések közé tartoznak. Az emberi fantázia pedig nem ismer határokat. Persze, nem nehéz elképzelni, hogy a Szovjetunió űrkutatási projektjeinek eredményei tele vannak titkokkal, hogy rengeteg kudarcot, tragédiát eltitkolhattak, de az nem biztos, hogy közelebb visz minket az igazsághoz, ha mérsékelten megalapozott összeesküvés-elméleteken maradunk rajta.