2023.5.25 15:50
Olvasási idő 2:21
Maier Péter

Kamusúlyokat emelgetnek a testépítő influenszerek, még Silvester Stallone is – De miért?

Kamusúlyokat emelgetnek a testépítő influenszerek, még Silvester Stallone is – De miért?
Forrás Sylvester Stallone IG
SPORT FITNESZ

A közösségi médiában való flexelés történelmében új fejezet nyílt: külön időt szánni arra, hogy kamusúlyokkal eddzél videón, hogy úgy tűnjön, te nyomod ki a legtöbbet.

A férfi az alapján kerülhet a saját kasztjába, hogy mennyit nyom ki – ez a világunk alaptörvénye (nem), ezek után nem csoda, hogy emberek még csalni is képesek azért, hogy a világ úgy higgye, ők bármennyit kitolnak. 

Még 2021 júniusában került fel egy videó Sylvester Stallone Instagram-oldalára, amin a 74 éves színész két 45 fontos (nagyjából 20 kilós) súlytárcsával térdelő pozícióból áll fel úgy, hogy maga elé emeli azokat. Mindezt rendkívül teátrálisan, a „nehézsúly okozta grimaszokkal“ végzi, de nem mindenkit győzött meg vele.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Sly Stallone (@officialslystallone) által megosztott bejegyzés

A profi testépítő és világrekordot is döntő súlyemelő, Greg Doucette YouTube-videóban cáfolta, hogy az ilyesmi tényleg lehetséges. Mivel a súly folyamatosan előrehúzza az embert, a negyvenes évei közepén járó Doucette alig tudta megcsinálni a gyakorlatot 25 fontos tárcsákkal. „Ha szerinted ezt így tényleg meg tudja csinálni, hülye vagy“ – mondja a testépítő, akivel a Stallone-fanok nem igazán értettek egyet. 

Ahogy a GQ írja, nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor fellángolt a diskurzus esetleges kamusúlyokkal kapcsolatban. Hasonló helyzet állt elő 2017-ben Gracyanne Barbosa fitneszmodell körül, Brad Castleberry influenszer 2018-ban, Jeff Cavaliere online személyi edző 2020-ban, a nyolcszoros Mr. Olympia, Ronnie Coleman idén bukott le azzal, hogy hamis súlyokkal edz videókon.

Kiemelt tartalom
Az ősi fitneszvita: reggel vagy este jobb edzeni? Az ősi fitneszvita: reggel vagy este jobb edzeni? 2024.4.12 17:32

A probléma annyira elterjedt, hogy az NFL-sztár J.J. Watt is felhívta a figyelmet rá egy videóval, amelyen indokolatlanul nagy súlymennyiséggel guggol, majd leveszi az egyik tárcsát, és feldobja, mintha egy flakon lenne. A videóhoz azt írta: „óvakodj a baromságtól“.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

JJ Watt (@jjwatt) által megosztott bejegyzés

A szélhámoskodást azért nem nehéz észrevenni: emberek világcsúcsközeli súlyokkal guggolgatnak öv- vagy térdtekercs nélkül úgy, hogy nem is nyögnek vagy vesznek mély levegőt. 

De van, akit viszont nehéz elkapni, főleg, ha nem tudjuk mit kell ilyenkor nézni. Ezekben az esetekben azt érdemes figyelni, hogy a sportoló milyen könnyedséggel emeli a súlyt, mielőtt magát a gyakorlatot elkezdené, vagy nem ott küszködik, ahol valójában kéne, esetleg a súlytárcsák máshogy néznek ki, mint a többi az edzőteremben, ellenben kifejezetten hasonlítanak azokra a hamis súlyokra, amiket az interneten lehet kapni. 

De mi értelme van ennek?

Az ok valószínűleg a közösségi média működésében keresendő. Elvégre, ha valamilyen szakmában válsz influenszerré, simán lehet, hogy egy közepesen lenyűgöző teljesítményért is már kritizálni fognak: ugyanis ha valaminek az influenszere vagy, abban neked kell lenni a legjobbnak. Mindez, persze, mondanunk sem kell, mekkora hülyeség, de ez van. Szóval, ha te egy ikonja vagy valaminek, legyen az zene, színészmesterség vagy éppen kondizás, akkor neked abban császárnak, hibátlannak kell lenni. Nem arról van szó, hogy ezek az emberek valójában nem erősek, hanem, hogy olyan irracionálisak az elvárások feléjük, hogy végül a csaláshoz folyamodnak. 

Stallone 2022-ben New Yorkban Forrás James Devaney/GC Images

Persze, emellett még ott van az, hogy figyelmet mindenképpen generálni fogsz, elvégre vagy az lesz a narratíva, hogy eszméletlen súlyokat nyomsz ki, vagy az, hogy csalsz. A lényeg, hogy bármelyik esetben médiazajt generálsz. Stallone videója négymillió megtekintést és közel 19 ezer megjegyzést kapott, ami tökéletes bemelegítés volt az azt követő bejegyzéséhez: az 1985-ös Rocky IV újrakiadásának bejelentéséhez.

Kiemelt tartalom
Így pakolt magára több mint tíz kiló izmot Austin Butler a Dűne 2 forgatásához Így pakolt magára több mint tíz kiló izmot Austin Butler a Dűne 2 forgatásához 2024.4.2 19:51

Miért csinálják tehát? Talán a legmeggyőzőbb magyarázat az, hogy úgy tűnik, nincs hátránya. Vegyük például Brad Castleberry esetét, aki 2017-ben 675 fontot (nagyjából 306 kilót) nyomott ki a fekve elég könnyedén. Ez nagyjából 275 fonttal több volt, mint amit néhány évvel korábban egy erőemelő találkozón padon nyomott, Castleberry pedig több ajánlatot is visszautasított, hogy újra versenyezzen, és bebizonyíthassa, hogy a számok valódiak. A vádakat is tagadta, bár kanyargós, önimádó módon. A bizonyítékok ereje ellenére azonban úgy tűnik, nem szenvedett semmilyen hátrányt. Hat évvel később közel egymillió Instagram-követője van.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Bradly Castleberry (@castleberryclothing) által megosztott bejegyzés