2023.5.23 12:24
Olvasási idő 0:46
Szöllősi Anna

Aggasztó statisztika: az öngyilkosság a második leggyakoribb halálok az európai serdülőknél

TÁRSADALOM ÖNGYILKOSSÁG UNICEF

Egy kutatás szerint az európai serdülők körében a második leggyakoribb halálok az öngyilkosság. Sürgős cselekvésre van szükség, hogy időben felismerjük az ide vezető jeleket, és ebben az óvoda- és iskolapszichológusok is nélkülözhetetlenek.

A lelki egészségtudatosság hetének első napján az UNICEF Magyarország súlyos problémára hívja fel a figyelmet a köznevelésben dolgozók jogállásáról szóló törvénytervezet és a kapcsolódó törvények módosítását illetően. A szervezet szerint különösen aggasztó a módosítások óvoda- és iskolapszichológusi ellátásra gyakorolt lehetséges hatása. 

A jelenlegi szabályozás szerint a gyermekek pszichológiai ellátásának megszervezése az óvodákban és iskolákban törvényileg garantált, és irányszámokhoz kötött. A módosítási javaslat szerint ez a létszámhoz kötött ellátási garancia kerülne kivezetésre a törvényből, ami valós kockázatot jelenthet arra, hogy a jövőben még ennél is kevesebb óvoda - és iskolapszichológus lesz elérhető, pedig egyre több gyermek és fiatal szorul ellátásra.

A mentális egészséggel összefüggő problémák fele 14 éves korig, háromnegyede pedig a 20-as évek közepéig elkezdődik.

Ennek a korosztálynak a támogatásában az iskolapszichológusok nélkülözhetetlenek, ugyanis az esetek többsége, bár kezelhető lenne, mégis felderítetlenül és kezeletlenül marad, ami az egész életpálya során tartós egészségügyi és társadalmi-gazdasági következményekkel jár. A problémát csak súlyosbítja, hogy világszerte 4 gyermekből 1 olyan szülővel él együtt, aki mentális zavarral küzd. 

Ha öngyilkossági gondolataid vannak és segítségre van szükséged, hívd a 116-123-as lelki elsősegély telefonszámot
Ha öngyilkossági szándékod van, hívd a 112-t!
Amennyiben valaki másért aggódsz, ezen az oldalon találsz tanácsokat, hogy mit tudsz tenni ilyen helyzetben.