2023.4.13 11:17
Olvasási idő 2:41
Kremmer Magdi

5+1 szobanövény, amit még a legbénább növénykedvelők is életben tudnak tartani

ÉLETMÓD NÖVÉNY

Szeretnéd feldobni az otthonodat növényekkel, de mindeközben potenciális növénygyilkosnak tartod magad? Segítünk, hogy jól válassz!

Imádom a szobanövényeket. Gyönyörűek, változatosak és még a legcsúnyább lakást is fel tudják dobni. A levegőt is tisztítják, nekem pedig egyszerűen jobb kedvem lesz attól, hogy van egy darabka természet a közelemben. Egy gond van csak: mindig megölöm őket.

Mutatunk pár növényt, amit nem lehet tönkre tenni! Forrás GETTY IMAGES

Van egy elméletem. Szerintem vannak emberek, akik természetüknél fogva értenek a növényekhez és vannak, akik egy érintéssel és ki tudják nyírni őket. Angolban van egy kifejezés, a “green thumb”, azokra az emberekre, akik kertésznek születtek. Ők valahogy maguktól tudják, hogy hova a legjobb elhelyezni a növényt a lakásban, nem felejtik el soha meglocsolni a kis csemetéket és jól választják ki a virágföldet, a megfelelő kaspót és a növényvédő szereket.

Ezzel szemben az olyan “brown thumbok”, mint én képtelenek hosszú távon életben tartani bármit is. Hiába nézünk meg minden létező YouTube videót, olvastuk az összes kapcsolódó cikket és kaptunk már ezerszer telefonos segítséget, a növényeink egyszerűen meghalnak. Kiszáradnak, elrohadnak, elkapnak valamilyen betegséget, tetvesek lesznek, és még sorolhatnám. Egy ideig szomorú voltam amiatt, hogy sosem leszek igazi plant lady, aztán rájöttem, hogy egyszerűen csak stratégiát kell váltanom. Ahelyett, hogy bonyolult eszközökkel próbálom megmenteni az igényes növénykéimet, beszereztem néhány olyan növény-barátot, akik szinte teljesen igénytelenek és még nálam is képesek a túlélésre.

Ha te is nehezen boldogulsz a növény neveléssel, vagy még új növény szülő vagy, a következő szobanövényekkel tuti nem fogsz mellélőni!

Kaktuszfélék

A kaktuszfélék hálásak maradnak akkor is, ha önjelölt növénygyilkos vagy. Forrás GETTY IMAGES

Nem véletlen, hogy kaktuszokat még kisgyerekeknek is szoktak ajándékozni. Ezek a szúrós kis szépségek a napfényen és egy kis vízen kívül semmi mást nem igényelnek. A kavicskaktusz az egyik legigénytelenebb fajta, ő hónapokig eléldegél öntözés nélkül. Ha látványosabb kaktuszfélére vágysz, szerezz be egy karácsonyi kaktuszt, ami gyönyörű virággal hálálja meg a rendszeres locsolást. A kaktuszoknál tényleg csak arra figyelj, hogy száraz, napos helyen tartsd őket és pár hetente azért adj nekik egy kis vizet is.

Majomfa

Majomfa Forrás GETTY IMAGES

Imádom a pozsgásokat, mert nagyon jól mutatnak, gyorsan nőnek és baromi igénytelenek. A majomfa nagy kedvencem, a sajátomat már számtalanszor elfelejtettem meglocsolni és még mindig bírja a strapát. Napfényes, levegős helyen érzi jól magát, öntözni csak akkor kell, amikor már száraz a talaja. Szép, fehér virágot is hozhat (bár ez nekem még sosem jött össze) de a zöld kis levelei is feldobják a szobát. Egy letört hajtásból is könnyen tud gyökeret ereszteni, szóval ha nagyra nő a majomfánk még szaporítani is tudjuk! 

Anyósnyelv

Anyósnyelv Forrás GETTY IMAGES

Az anyósnyelv nagy kedvencem, különleges kinézete miatt a tapasztalatlan növénynevelők azt is hihetnék az anyósnyelvemet látva, hogy én egy igazi profi vagyok. Valójában ő is egy igen egyszerű növényke, sajnos szintén gyakran megfeledkezem az öntözéséről, de kitartóan zöldell és még új leveleket is hozott nekem! Az anyósnyelv szereti a meleget, télen is igényli a minimum 15 fokot. Alulöntözni nem igazán tudjuk, túlöntözni viszont igen, így a legjobb, ha csak akkor locsoljuk, amikor már kiszáradt a földje. Nyáron pár hetente tápoldatot is adhatunk neki, ha igazán komolyan akarjuk venni a gondozását. 

Zámia

Bírja a sötétet, könnyen lehet kezelni! Forrás GETTY IMAGES

A zámia másik neve agglegénypálma, ami nem véletlen. Ezt a szobanövényt tényleg bármelyik egyedül élő fiatal fel tudja nevelni. A többi bemutatott növényhez hasonlóan a zámia is jól tűri a szárazságot. A meleget kedveli, de a fényhiányt is jól bírja, így őt helyezheted a szoba sötétebb sarkába is. Gyorsan szaporodik, gyönyörű, sötétzöld leveleket hoz.

Kroton

Kroton Forrás GETTY IMAGES

 A krotonomat csak dínótalpnak hívom, szerintem ez a növény olyan, mintha egy másik korból vagy egy másik bolygóról került volna ide. Imádom a különleges kinézete miatt és azért is, mert nem egy túl igényes növény. A félárnyékos helyeket kedveli, a huzatra érzékeny, ezért ne tedd ablak vagy légkondi mellé. Ő már rendszeresebb öntözést igényel, földje legyen mindig nedves, de ne öntözd túl, télen 3-4 naponta, nyáron akár 2 naponta is szüksége lesz vízre. Egyébként strapabíró növény, szóval ha egy kis kihívásra vágysz, hidd el, vele még meg fogsz tudni birkózni.

+1 műnövények vagy szárított dísznövények

Tudom, tudom a műnövények ízléstelenek és nem szépek. De ha a legigénytelenebb növényeket sem sikerült életben tartanod, nem bűn beszerezni néhány művirágot. Ma már egész élethű műnövényeket készítenek, amelyeket valóban nem kell majd gondoznod. Ha a műanyag nem szimpatikus számodra, vegyél szárított növénydíszeket vagy csokrokat. Bár nem élő növény, fel tudod dobni velük a lakást!