2023.3.27 17:14
Olvasási idő 2:54
Kremmer Magdi

Ezzel a módszerrel csekkolhatod, szexista-e a kedvenc filmed – Itt az idő, hogy megtudd, mi a Bechdel-teszt

Ezzel a módszerrel csekkolhatod, szexista-e a kedvenc filmed – Itt az idő, hogy megtudd, mi a Bechdel-teszt
Forrás Kill Bill
FILMEK + SOROZATOK BECHDEL-TESZT FILMEK GYŰRŰK URA HARRY POTTER SZEXIZMUS

A Bechdel-teszt három egyszerű lépésben mondja meg, szexista-e a kedvenc filmed?

Hollywoodban a nők szerepe sokáig kimerült abban, hogy a filmekben biodíszletként állhattak a macsó férfiak mellett. Bár a képernyőn ma már sokkal több nőt láthatunk, a filmiparra még mindig jellemző a férfidominancia. A Bechdel-teszt néhány egyszerű kérdése segít felismerni, hogy mennyire nincs rendben néhány műsor, ami elénk kerül a Netflixen.

2023-ban, abban az évben, amikor először nyerte el a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat ázsiai színésznő, amikor egy évekig feketelistásnak számító színészt újra visszafogad a filmvilág és amikor egy független filmstúdió viszi el a legnagyobb díjakat, azt gondolnánk, hogy a filmipar végre már nem csupán a befolyásos férfiak játszótere.

Ennek ellenére 2022-ben a legtöbb bevételt hozó filmek csupán 33%-ában volt női főszereplő látható. A kulisszák mögött még rosszabb a helyzet, a 250 legnagyobb film stábjának mindössze 24%-a volt nő.

A forgatókönyvírók, rendezők, operatőrök, producerek zömében még mindig férfiak és ez az elkészült filmeken és sorozatokon is meglátszik. A női szereplők gyakran egyáltalán nem hitelesek, nincs személyiségük és csak a férfi szereplők kiegészítőiként jelennek meg.

Kiemelt tartalom
A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé 3 nappal ezelőtt

Alison Bechdel amerikai képregényíró már a 80-as években problémásnak tartotta a nők hollywoodi reprezentációját. Bechdel hetente megjelenő Dykes to Watch Out For című, leszbikusokról szóló képregénye korszakalkotó volt a maga nemében. A képregény egy 1985-ös számában az egyik karakter arról beszél, hogy csak akkor hajlandó megnézni egy filmet, ha abban van legalább két női karakter, akik beszélnek egymással, nem csak férfiakról. Ez a három kritérium azóta a Bechdel-tesztként vált ismertté, egy film akkor megy át a teszten, ha mindhárom kikötésnek eleget tesz. Nem tűnik túl nagy elvárásnak, hogy egy filmben vagy sorozatban egymással értelmesen beszélgető női karakterek legyenek, sokak szerint alapnak kellene lennie, hogy minden film átmenjen a teszten, mégis sajnos nem egy alapfilm bukik meg csúnyán rajta.

A Gyűrűk Ura 

A Gyűrűk Ura megbukott a teszten. Forrás Facebook/ The Lord of The Rings

A Gyűrűk Ura gyerekkorunk meghatározó filmsorozata volt és bár a főszereplők mind férfiak, akadnak benne erős női karakterek is. A tündekirálynő Galadriel az egyik legnagyobb hatalommal rendelkező szereplője a filmeknek, a legyőzhetetlennek hitt boszorkánykirályt pedig egyedül egy nő képes legyőzni. Bár a fantasy rajongók gyakran dícsérik ezért Tolkien munkásságát, a Gyűrűk Ura filmek mégsem  mennek át a Bechdel-teszten, mivel egy olyan jelenet sincs a 12 órányi mozikban, ahol két nő egymással beszélgetne.

Bosszúállók (2012) – Megbukott

Bosszúállók Forrás Imdb/ Avengers

A Marvel-moziverzum alapköve, a Bosszúállók 2012-ben jelent meg és a filmkészítők már ekkor gondoltak arra, hogy az öt férfi szuperhős mellé kellene egy nő is. Igaz, hogy Scarlett Johansson karaktere testhezálló bőrszerkóban tett eleget a male gaze-nek, azért az akcióból is kivette a részét és hősiesen helyt állt a férfi szuperhősök mellett. Sajnos a filmben viszont egy olyan jelenetet sem láthatunk, ahol női karakterek egymással beszélgetnek, így a Bosszúállók is megbukik a Bechdel-teszten.

Harry Potter és a Tűz serlege – Megbukott

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Will Giffard (@will.giffard) által megosztott bejegyzés

A Harry Potter könyvek gyerekek millióival szerettette meg az olvasást, a filmekben megjelenített varázsvilágba pedig mind elvágyódunk néha. Rowling műve olyan fontos értékekre tanítja a gyerekeket, mint a bátorság, a kitartás, a hűség és az összetartás. A Harry Potter sorozatból a női karakterek sem hiányoznak, Hermione eszét és Ginny vakmerőségét bárki megirigyelhetné. A filmsorozat negyedik részéből viszont kimaradtak az olyan jelenetek, amiben lányok egymással beszélgetnek másról, mint Viktor Krum.

Dűne – Átment!

Denis Villeneuve filme siker a Bechdel-teszt híveinek! Forrás Facebook/ Dune

A 2021-es Dűne nem bővelkedik párbeszédekben, többször látunk a filmben homokdombokat, mint Zendaya-t beszélni. Az 1965-ös sci-fi modern feldolgozása nagy sikert aratott, ami egyaránt köszönhető Denis Villeneuve kiváló rendezésének, Hans Zimmer zseniális zeneszerzésének és a színészek játékának. De a Dűne nem csak minőségi mozifilm, a Bechdel-teszten is átmegy!

Kill Bill 1 és 2 – Átment!

Végre egy film! Forrás Facebook/ Kill Bill

Tarantino legtöbb filmjében a férfiaknak jut az akció és a főszerep. Persze megszokhattuk a rendezőtől, hogy kidolgozott női karakterei vannak, de ők legtöbbször csak mellékszerepekben tűnnek fel. A Kill Bill filmek az Uma Thurman által alakított Menyasszony brutális bosszúhadjáratát mutatják be, Thurman mellett számos központi női szereplővel. A filmek csont nélkül mennek át a Bechdel-teszten is, ami sajnos nem mondható el minden Tarantino filmről.

Amerikai Pite 2 – Átment!

Átmegy a teszten, de vajon helyénvaló módon reprezentálja a nőket az Amerikai Pite? Forrás Facebook/ American Pie

Az, hogy egy film átmegy a Bechdel-teszten, önmagában még nem biztosíték arra, hogy megfelelően reprezentálja a nőket. Az Amerikai Pite második része például mindhárom kritériumnak megfelel, mégsem gondolnánk azt, hogy az amerikai egyetemista srácok szexuális életéről szóló filmsorozat női karakterei rendben lennének.

Kiemelt tartalom
Imádják a rajongók a Deadpool & Rozsomák trailereit, de hogy lehet a káromkodó szuperhős a megoldás a Marvel összes problémájára? Imádják a rajongók a Deadpool & Rozsomák trailereit, de hogy lehet a káromkodó szuperhős a megoldás a Marvel összes problémájára? 4 nappal ezelőtt

A Bechdel-teszt jó emlékeztető arra, hogy még a 21. században is alulreprezentáltak a nők a filmvásznon és a filmiparban. Ha nem is vagyunk olyan szigorúak a filmválasztásban, mint Bechdel karaktere, nem árt, ha időről időre elgondolkozunk rajta, hogy milyen szerepet töltenek be a nők azokban a művekben, amiket nap-mint nap nézünk.