2023.3.27 17:14
Olvasási idő 2:54
Kremmer Magdi

Ezzel a módszerrel csekkolhatod, szexista-e a kedvenc filmed – Itt az idő, hogy megtudd, mi a Bechdel-teszt

Ezzel a módszerrel csekkolhatod, szexista-e a kedvenc filmed – Itt az idő, hogy megtudd, mi a Bechdel-teszt
Forrás Kill Bill
FILMEK + SOROZATOK BECHDEL-TESZT FILMEK GYŰRŰK URA HARRY POTTER SZEXIZMUS

A Bechdel-teszt három egyszerű lépésben mondja meg, szexista-e a kedvenc filmed?

Hollywoodban a nők szerepe sokáig kimerült abban, hogy a filmekben biodíszletként állhattak a macsó férfiak mellett. Bár a képernyőn ma már sokkal több nőt láthatunk, a filmiparra még mindig jellemző a férfidominancia. A Bechdel-teszt néhány egyszerű kérdése segít felismerni, hogy mennyire nincs rendben néhány műsor, ami elénk kerül a Netflixen.

2023-ban, abban az évben, amikor először nyerte el a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat ázsiai színésznő, amikor egy évekig feketelistásnak számító színészt újra visszafogad a filmvilág és amikor egy független filmstúdió viszi el a legnagyobb díjakat, azt gondolnánk, hogy a filmipar végre már nem csupán a befolyásos férfiak játszótere.

Ennek ellenére 2022-ben a legtöbb bevételt hozó filmek csupán 33%-ában volt női főszereplő látható. A kulisszák mögött még rosszabb a helyzet, a 250 legnagyobb film stábjának mindössze 24%-a volt nő.

A forgatókönyvírók, rendezők, operatőrök, producerek zömében még mindig férfiak és ez az elkészült filmeken és sorozatokon is meglátszik. A női szereplők gyakran egyáltalán nem hitelesek, nincs személyiségük és csak a férfi szereplők kiegészítőiként jelennek meg.

Kiemelt tartalom
Eddie Murphy megint visszatér, és milyen jól teszi – Megnéztük a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley című filmet Eddie Murphy megint visszatér, és milyen jól teszi – Megnéztük a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley című filmet 2024.7.5 19:09

Alison Bechdel amerikai képregényíró már a 80-as években problémásnak tartotta a nők hollywoodi reprezentációját. Bechdel hetente megjelenő Dykes to Watch Out For című, leszbikusokról szóló képregénye korszakalkotó volt a maga nemében. A képregény egy 1985-ös számában az egyik karakter arról beszél, hogy csak akkor hajlandó megnézni egy filmet, ha abban van legalább két női karakter, akik beszélnek egymással, nem csak férfiakról. Ez a három kritérium azóta a Bechdel-tesztként vált ismertté, egy film akkor megy át a teszten, ha mindhárom kikötésnek eleget tesz. Nem tűnik túl nagy elvárásnak, hogy egy filmben vagy sorozatban egymással értelmesen beszélgető női karakterek legyenek, sokak szerint alapnak kellene lennie, hogy minden film átmenjen a teszten, mégis sajnos nem egy alapfilm bukik meg csúnyán rajta.

A Gyűrűk Ura 

A Gyűrűk Ura megbukott a teszten. Forrás Facebook/ The Lord of The Rings

A Gyűrűk Ura gyerekkorunk meghatározó filmsorozata volt és bár a főszereplők mind férfiak, akadnak benne erős női karakterek is. A tündekirálynő Galadriel az egyik legnagyobb hatalommal rendelkező szereplője a filmeknek, a legyőzhetetlennek hitt boszorkánykirályt pedig egyedül egy nő képes legyőzni. Bár a fantasy rajongók gyakran dícsérik ezért Tolkien munkásságát, a Gyűrűk Ura filmek mégsem  mennek át a Bechdel-teszten, mivel egy olyan jelenet sincs a 12 órányi mozikban, ahol két nő egymással beszélgetne.

Bosszúállók (2012) – Megbukott

Bosszúállók Forrás Imdb/ Avengers

A Marvel-moziverzum alapköve, a Bosszúállók 2012-ben jelent meg és a filmkészítők már ekkor gondoltak arra, hogy az öt férfi szuperhős mellé kellene egy nő is. Igaz, hogy Scarlett Johansson karaktere testhezálló bőrszerkóban tett eleget a male gaze-nek, azért az akcióból is kivette a részét és hősiesen helyt állt a férfi szuperhősök mellett. Sajnos a filmben viszont egy olyan jelenetet sem láthatunk, ahol női karakterek egymással beszélgetnek, így a Bosszúállók is megbukik a Bechdel-teszten.

Harry Potter és a Tűz serlege – Megbukott

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Will Giffard (@will.giffard) által megosztott bejegyzés

A Harry Potter könyvek gyerekek millióival szerettette meg az olvasást, a filmekben megjelenített varázsvilágba pedig mind elvágyódunk néha. Rowling műve olyan fontos értékekre tanítja a gyerekeket, mint a bátorság, a kitartás, a hűség és az összetartás. A Harry Potter sorozatból a női karakterek sem hiányoznak, Hermione eszét és Ginny vakmerőségét bárki megirigyelhetné. A filmsorozat negyedik részéből viszont kimaradtak az olyan jelenetek, amiben lányok egymással beszélgetnek másról, mint Viktor Krum.

Dűne – Átment!

Denis Villeneuve filme siker a Bechdel-teszt híveinek! Forrás Facebook/ Dune

A 2021-es Dűne nem bővelkedik párbeszédekben, többször látunk a filmben homokdombokat, mint Zendaya-t beszélni. Az 1965-ös sci-fi modern feldolgozása nagy sikert aratott, ami egyaránt köszönhető Denis Villeneuve kiváló rendezésének, Hans Zimmer zseniális zeneszerzésének és a színészek játékának. De a Dűne nem csak minőségi mozifilm, a Bechdel-teszten is átmegy!

Kill Bill 1 és 2 – Átment!

Végre egy film! Forrás Facebook/ Kill Bill

Tarantino legtöbb filmjében a férfiaknak jut az akció és a főszerep. Persze megszokhattuk a rendezőtől, hogy kidolgozott női karakterei vannak, de ők legtöbbször csak mellékszerepekben tűnnek fel. A Kill Bill filmek az Uma Thurman által alakított Menyasszony brutális bosszúhadjáratát mutatják be, Thurman mellett számos központi női szereplővel. A filmek csont nélkül mennek át a Bechdel-teszten is, ami sajnos nem mondható el minden Tarantino filmről.

Amerikai Pite 2 – Átment!

Átmegy a teszten, de vajon helyénvaló módon reprezentálja a nőket az Amerikai Pite? Forrás Facebook/ American Pie

Az, hogy egy film átmegy a Bechdel-teszten, önmagában még nem biztosíték arra, hogy megfelelően reprezentálja a nőket. Az Amerikai Pite második része például mindhárom kritériumnak megfelel, mégsem gondolnánk azt, hogy az amerikai egyetemista srácok szexuális életéről szóló filmsorozat női karakterei rendben lennének.

Kiemelt tartalom
Villám Buddha, falból kinövő csecsemők és rap-musical bandaháború: pszichedelikus japán filmek, amik álmodban is kísérteni fognak Villám Buddha, falból kinövő csecsemők és rap-musical bandaháború: pszichedelikus japán filmek, amik álmodban is kísérteni fognak 2024.6.30 10:17

A Bechdel-teszt jó emlékeztető arra, hogy még a 21. században is alulreprezentáltak a nők a filmvásznon és a filmiparban. Ha nem is vagyunk olyan szigorúak a filmválasztásban, mint Bechdel karaktere, nem árt, ha időről időre elgondolkozunk rajta, hogy milyen szerepet töltenek be a nők azokban a művekben, amiket nap-mint nap nézünk.