2023.3.25., szombat

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Életmód
Szécsi Krisztián
2023.2.8 10:53
Olvasási idő  0:58

Hivatalosan is gyógyszer lett a varázsgomba: elsőként nyitnak ebben az országban a pszichedelikum felé

A döntést nem mindenki fogadta kicsattanó örömmel, de az ország orvosi elitje mégis bizakodva tekint a jövő felé.

Szécsi Krisztián
2023.2.8 10:53 Olvasási idő  0:58
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

A pszichedelikus szerek orvosi célú felhasználása még a legnagyobb szaktekintélyek között is megosztó téma, és sokan kételkednek hatásosságában, illetve, hogy a későbbiekben nem alakulhat-e ki függőség a páciensekben, azonban a kenguruk földjén, most mégis meglépik azt, ami már évtizedek óta csupán egy haladószellemű, kósza gondolat: az ausztrál egészségügyi hatóság hivatalosan is engedélyezi egyes pszichedelikus anyagok használatát pszichiátriás kezelésekben.

 

„Ez egy kis lépés a helyes irányba“ – nyilatkozta a The Guardiannek Vinay Lakra, az Ausztrál és Új-Zélandi Pszichiáterek Királyi Tudományegyetemének (Royal Australian and New Zealand College of Psychiatrists) munkatársa kihangsúlyozva, hogy a szigorú protokollon és továbbképzésen túl, a szakorvosoknak speciális engedélyre lesz szükségük a szerek terápiás felhasználásához és az olyan anyagok behozatalához, amelyek helyben nem állnak rendelkezésre. A terápiában használt szerek közé tartozik többek között az MDMA, valamint a varázsgombákban is megtalálható pszichedelikus vegyület, a pszilocibin.

 

Forrás: Bloomberg / Contributor

 

„A kábítószereket évtizedeken át ördögtől valónak tekintettük egy rosszul átgondolt, ideológiai háború részeként“ – fejtette ki véleményét Dr. David Caldicott, az Ausztrál Nemzeti Egyetem sürgősségi orvoslással foglalkozó vezető oktatója a legújabb rendelkezések kapcsán. Azonban nem mindenki ennyire bizakodó a változásokkal kapcsolatban: a szakvélemények ellenére is az ausztrál hatóságok nyilatkozatban adtak hangot kételyeiknek, hiszen még „korlátozott bizonyítékunk van arra vonatkozóan, hogy a pszichedelikus szerek hasznosak-e a mentális betegségek kezelésében“.

Bár Ausztrália az első nemzet, ahol a varázsgomba orvosi felhasználása engedélyezetté vált, hamarosan szélesebb körben is foganatosíthatják a döntést, hiszen a kannabisz terápiás használata is már egyre több országban legalizált, például az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Portugáliában, de még a kőkemény keresztényi értékeken nyugvó Lengyelországban is.

 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: theguardian.com Thumbnail:  The Washington Post / Contributor
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában életmód
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra