2023.2.8 10:53
Olvasási idő 0:58
Szécsi Krisztián

Hivatalosan is gyógyszer lett a varázsgomba: elsőként nyitnak ebben az országban a pszichedelikum felé

ÉLETMÓD DROG EGÉSZSÉG MENTÁLIS EGÉSZSÉG ORVOS PSZICHEDELIKUM TUDOMÁNY

A döntést nem mindenki fogadta kicsattanó örömmel, de az ország orvosi elitje mégis bizakodva tekint a jövő felé.

A pszichedelikus szerek orvosi célú felhasználása még a legnagyobb szaktekintélyek között is megosztó téma, és sokan kételkednek hatásosságában, illetve, hogy a későbbiekben nem alakulhat-e ki függőség a páciensekben, azonban a kenguruk földjén, most mégis meglépik azt, ami már évtizedek óta csupán egy haladószellemű, kósza gondolat: az ausztrál egészségügyi hatóság hivatalosan is engedélyezi egyes pszichedelikus anyagok használatát pszichiátriás kezelésekben.

„Ez egy kis lépés a helyes irányba“ – nyilatkozta a The Guardiannek Vinay Lakra, az Ausztrál és Új-Zélandi Pszichiáterek Királyi Tudományegyetemének (Royal Australian and New Zealand College of Psychiatrists) munkatársa kihangsúlyozva, hogy a szigorú protokollon és továbbképzésen túl, a szakorvosoknak speciális engedélyre lesz szükségük a szerek terápiás felhasználásához és az olyan anyagok behozatalához, amelyek helyben nem állnak rendelkezésre. A terápiában használt szerek közé tartozik többek között az MDMA, valamint a varázsgombákban is megtalálható pszichedelikus vegyület, a pszilocibin.

Forrás Bloomberg / Contributor

„A kábítószereket évtizedeken át ördögtől valónak tekintettük egy rosszul átgondolt, ideológiai háború részeként“ – fejtette ki véleményét Dr. David Caldicott, az Ausztrál Nemzeti Egyetem sürgősségi orvoslással foglalkozó vezető oktatója a legújabb rendelkezések kapcsán. Azonban nem mindenki ennyire bizakodó a változásokkal kapcsolatban: a szakvélemények ellenére is az ausztrál hatóságok nyilatkozatban adtak hangot kételyeiknek, hiszen még „korlátozott bizonyítékunk van arra vonatkozóan, hogy a pszichedelikus szerek hasznosak-e a mentális betegségek kezelésében“.

Kiemelt tartalom
A féregdiéta nem csak a viktoriánus nők körében volt népszerű, még ma is hódít a beteg fogyókúra A féregdiéta nem csak a viktoriánus nők körében volt népszerű, még ma is hódít a beteg fogyókúra 2024.4.10 18:35

Bár Ausztrália az első nemzet, ahol a varázsgomba orvosi felhasználása engedélyezetté vált, hamarosan szélesebb körben is foganatosíthatják a döntést, hiszen a kannabisz terápiás használata is már egyre több országban legalizált, például az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Portugáliában, de még a kőkemény keresztényi értékeken nyugvó Lengyelországban is.