2023.3.22., szerda

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Életmód
Szécsi Krisztián
2023.1.10 18:10
Olvasási idő  0:57

Napi pozitív: gyógyul az ózonréteg

Egészen derülátó természeti hírekkel kezdhetjük az új esztendőt!

Szécsi Krisztián
2023.1.10 18:10 Olvasási idő  0:57
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Ha nem is a globális felmelegedés megállításáról, de mégis kedvező hírekről számolt be az ENSZ legújabb természetvédelmi jelentésében, mi szerint, bár lassú ütemben, de határozottan gyógyul a Földet védelmező ózonréteg, így akár 43 év múlva teljesen beforrhat az Antarktisz feletti ózonlyuk.

 

Az ózonréteg rendkívül fontos a földi élet fenntarthatósága érdekében. Ez a réteg bolygónk légkörének egy vékony része, amely elnyeli a Nap káros ultraibolya fényének szinte teljes mennyiségét. Akkor beszélhetünk ózonlyukakról, amikor a légkör ezen része sérül, ám ez egy igen pontatlan elnevezés, hiszen nem direkt szakadást, inkább légköri vékonyodást jelöl a jelenség. Az ózonréteg véd a bőrrák ellen, valamint óvja a növények és termések egészséges fejlődését gátló sugárzások ellen.

 

Az Antarktisz feletti ózonlyuk jelenlétéről először 1985-ben tudósítottak, ami gyors és egyezményes fellépésre sürgette a világ összes országát. Így született meg 1987-ben a montréali jegyzőkönyv, amelyben 46 ország tett ígéretet a káros vegyi anyagok fokozatos kivonására. Ez a megállapodás lett később az első olyan ENSZ-szerződés, amelyet mindenki ratifikált, és mára a betiltott ózonlebontó anyagok közel 99%-át ennek a döntésnek az értelmében sikerült kivonni a forgalomból.

Az antarktiszi ózonlyuk 2000-ig folyamatosan táguló fázisban volt, majd területe és mélysége lassan javulni kezdett.

 

A diagram az ózonlyuk zsugorodását mutatja be. Forrás: Fotó: bbc.com

 

Az ózonréteg védelmére tett lépések előzményként szolgálnak a klímavédelemhez. Az ózonevő vegyi anyagok megszüntetésében elért sikerünk arról tanúskodik, hogy tehetünk – és sürgősen tennünk is kell – a fosszilis üzemanyagok felváltása, az üvegházhatás csökkentése érdekében, és így korlátozhatjuk a felmelegedést (Telex)

 

– írta az ENSZ negyedévente elkészített természetvédelmi közleményében Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszövetség főtitkára.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: telex.hu Thumbnail:  Fotó: Andreas Rentz / Staff
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában életmód
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra