ma 2024.10.1 13:13
Olvasási idő 1:48
Kovács M. Dávid

Két és fél év börtönt kért az ügyészség a kisfiút felrúgó jászberényi karateedzőre

KÖZÉLET GYERMEKBÁNTALMAZÁS MAGYARORSZÁG ÜGYÉSZSÉG

A Szolnoki Járási Ügyészség vádat emelt és szabadságvesztést indítványozott a jászberényi Yakuzák SE elnöke és edzője, Agócs Tibor ellen, aki júliusban a szolnoki kalandparkban rúgott fel egy rá bízott nyolcévest.

Védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés bűntettének kísérlete és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség azzal a karateedzővel szemben, aki idén nyáron egy gyerektáborban felrúgott egy rábízott nyolcéves kisfiút, ezzel gyakorlatilag a teljes országot magára haragította.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség keddi közleménye szerint két és fél év börtönt és három év közügyektől eltiltást kértek a férfira, továbbá indítványozták, hogy véglegesen tiltsák el bármely olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását vagy gyógykezelését végzi.

Az Ügyészség.hu oldalon megjelent közleményből az ügy több, korábban nem ismert részlete is kiderült. Az edző július 11-én – négy gyermekfelügyelővel együtt – összesen 38 gyermeket táboroztatott a Szolnoki Kalandparkban. A sértett kisfiú aznap egy társával összeveszett, majd a földre ült, sírni kezdett. Amikor ezt a férfi észrevette, odalépett hozzá, és felszólította, hogy hagyja abba a sírást.

Miután a gyerek nem tett ennek eleget, a hóna alá nyúlva felállította, és a közelben lévő futópálya közepére kísérte azért, hogy megfenyítse: megfogta a gyermek vállát, a föld felé tolta, és a fiú lábait hátulról, nagy erővel kirúgta. A gyerek ennek következtében gyakorlatilag megpördült a levegőben, majd a kezét és a fejét is a futópályába ütötte. Mikor a kisfiú a földön fekve folytatta a sírást, az edző odalépett hozzá, és azt mondta:

Hisztizzél, hisztizzél, ahogy a kislányok szoktak!

A férfi ekkor a futópályáról álló helyzetbe rántotta, majd egy vizes palackkal a kezében lépett oda hozzá, a vizet többször a fiú arcába locsolta, miközben azt mondta: „mi van, kislány vagy? Sírjál!” Ezután a fejét hátra hajtva arra is vizet öntött, ezt a táborban részt vevő többi gyerek is látta.

Az ügyészség szerint az edző a kiskorú érzelmi fejlődését veszélyeztette, továbbá a testi adottságaik közötti különbségek és a bántalmazás módja miatt a nyolc napon túl gyógyuló, maradandó fogyatékosságot is eredményező sérülés bekövetkezésének lehetősége is fennállt.

Több volt tanítványa is erőszakkal vádolja

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, Agócs először a Facebookon ismerte be tettét, azonban a bocsánatkérő bejegyzés, amiben lemondott a Yakuzák SE elnöki pozíciójáról, rövidesen eltűnt. A Magyar Karate Szakszövetség is eljárást indított ellene, minden oktatási tevékenységtől eltiltotta.

Kiemelt tartalom
Agócs Tibor volt barátnője fotóval bizonyítja, hogy a jászberényi karateedző verte őt Agócs Tibor volt barátnője fotóval bizonyítja, hogy a jászberényi karateedző verte őt 2024.7.22 8:53

A férfiről később kiderült, hogy korábban több tanítványát is bántalmazta. Négy, ma már felnőtt tanítvány név nélkül nyilatkozott az RTL-nek, egyikük felidézte, hogy egy véletlen rúgásért úgy gyomorszájon rúgta az edző, hogy elrepült, és a földön maradt. A jászberényi karateedzőről korábban a TV2 is készített riportot, abban egy nevét és arcát vállaló nő, Nádasi Adrienn nyilatkozta azt, hogy a férfi 17 évvel ezelőtt megerőszakolta őt.

Agócs Tibor az életrajza szerint a botrány kirobbanásáig negyven éven át foglalkozott kjokusin karatéval. Munkáját 2020-ban “Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” Életműdíjjal jutalmazták, amit az akkori család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Novák Katalin adott át.

Kiemelt tartalom
Novák Katalin kitüntette a karateedzőt, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban Novák Katalin kitüntette a karateedzőt, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban 2024.7.18 8:58