tegnap 2024.9.26 13:07
Olvasási idő 1:20
Masszi-Rigó Csilla

Rosszul teljesít az Erasmust helyettesítő Pannónia program

TÁRSADALOM EGYETEM ERASMUS FELSŐOKTATÁS OKTATÁS

Idén nyolcezer hallgató vehetne részt a Pannónia programban, eddig azonban még ennek 10 százalékát sem sikerült elérni.

Jócskán alulmúlja a kormány várakozásait az Erasmust helyettesítő Pannónia program, írja a Népszava, miután megtudta, idén alig 700 hallgató él a lehetőséggel, hogy nemzetközi tapasztalatokra tegyen szert egy másik országban.

A programot kezelő Tempus Közalapítvány közlése szerint: augusztusban több mint 200, szeptemberben pedig több mint 500 magyar egyetemi hallgató kelt útra, hogy külföldön tanuljon.

A Pannónia program azután jött létre, hogy az uniós kormányok képviselőiből álló EU Tanács hozott egy határozatot, amely felfüggesztett 6,3 milliárd eurót a Magyarországnak megítélt fejlesztési forrásokból a közösségi pénzekkel elkövetett rendszerszintű korrupció miatt.

Brüsszel összeférhetetlennek minősítette, hogy az irányító testületekben ülő fideszes és kormányközeli politikusok, valamint üzletemberek dönthetnek az uniós támogatások felhasználásáról is. Bár a kormány próbált néhány lépést tenni a vita rendezésére, a jelek szerint nem teljesült minden elvárás, az idei tanévtől 21 egyetem hallgatói egyáltalán nem vehetnek részt az Erasmus programban.

Tavaly decemberben a kormány bejelentette a 10 milliárd forintos keretösszeggel rendelkező Pannónia program indulását, amelyben idén összesen nyolcezer  felsőoktatásban tanuló diák vehet részt, ám a Tempus adatai alapján egyelőre a tíz százalékot sem éri el a jelentkezők száma. Az Erasmus+ programban tavaly tízezer magyar egyetemi hallgató vett részt. 

A Népszava szerint azért is meglepőek az alacsony számok, mert a Tempus tájékoztatása szerint a Pannónia program keretében már több mint négyezer egyetemközi együttműködés jött létre a hazai modellváltó egyetemek és külföldi intézmények között. A program weboldalán több mint száz célország van megjelölve az Egyesült Királyságtól kezdve Dél-Koreáig.

Kiemelt tartalom
A rendszer bedarál minket, mégis lehajtott fejjel tűrjük: A Fekete pont az iskola világán keresztül tart elénk görbe tükröt A rendszer bedarál minket, mégis lehajtott fejjel tűrjük: A Fekete pont az iskola világán keresztül tart elénk görbe tükröt 2024.9.7 10:08

Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter szerint év végéig megoldást kell találni arra, hogy a 21 modellváltó egyetem hallgatói, oktatói és kutatói ismét részt vehessenek az uniós programokban. A Tempus Közalapítvány szerint a kormány már több mint tíz hónapja elküldte szabályozási javaslatát az Európai Bizottságnak, de erre azóta sem érkezett válasz.

Az Európai Bizottság szóvivője, Ujvári Balázs viszont leszögezte, hogy a brüsszeli testület rendkívül átláthatóan és egyértelműen elmondta, hogy mit vár Magyarországtól, mi jelentené a megoldást az Erasmus-problémára. Elmondása szerint a magyaroknál pattog a labda, mert amíg a kormány nem tesz megfelelő javaslatokat és lépéseket, addig az emlegetett intézkedések maradnak érvényben.