A magyar gasztronómiába átültetett receptek néha köszönöviszonyban sincsenek a olasz hagyományokkal, elég a sonkás-tejszínes carbonarára vagy a bolognaira gondolni, amit csak nálunk tálalnak spagettivel... Teszteld, te mennyire ismered az olasz tésztákat!
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered az olasz tésztaféléket?
Forrás
GettyImages / lisegagne
110
Mi az alábbi tészta neve, amit általában mártással nyakon öntve sütnek össze?
Cannoli
Cannelloni
Fusilli
Farfalle
Magyarázat
A canellonit főleg spenóttal, ricottával vagy darált marhahússal töltik, és besamellel vagy paradicsomszósszal sütik össze.
Forrás
Unsplash / Yoav Aziz
210
Mi a neve ennek a töltött tésztának?
Fettuccine
Ravioli
Cavatelli
Makaróni
Magyarázat
A ravioli négyzet alakú, de kör és félkör alakú változata is létezik, és általában levesek betétjeként, vagy mártással tálalják.
Forrás
Unsplash / Bozhin Karaivanov
310
Hogyan nevezik ezt az itthon is népszerű, dugóhúzó alakú tésztát?
Penne
Gnocchi
Fusilli
Pappardelle
Magyarázat
A fusillo, a fusilli egyes számú formája olaszul "kis orsót" jelent, és hagyományosan úgy készítik, hogy tésztát tekernek egy orsó köré. Az Egyesült Államokban és Kanadában "rotini" néven is ismerik.
Forrás
GettyImages / Chris Stringfellow
410
Mi az olasz neve ennek a kagyló alakú tésztának?
Penne
Rigatoni
Orecchiette
Conchiglie
Magyarázat
A conchiglie, másnéven kagylótészta gyakran színes formában található meg az olasz boltok polcain, amihez természetes színezéket, például paradicsomkivonatot, a tintahal tintáját, vagy spenótkivonatot használnak.
Forrás
GettyImages / VeselovaElena
510
És ez micsoda? Annyit segítünk, hogy nem penne...
Fusilli
Rigatoni
Linguine
Gnocchi
Magyarázat
A Rigatoni különösen kedvelt étel Dél-Olaszországban, Szicíliában. Valamivel nagyobb, mint a penne, és a felülete barázdált.
Forrás
GettyImages / Joff Lee
610
Na és ez micsoda? A kulcs itt a vastagság!
Spagetti
Tagliatelle
Pappardelle
Capellini
Magyarázat
A tagliatelle hosszú, lapos szalag formájúra vágott tészta, ami leginkább a fettuccinéhoz hasonlít. A bolognai szószt az olaszok autentikusan nem spagettivel, hanem tagliatellével tálalják.
Forrás
GettyImages / Olga Mazyarkina
710
Hogyan hívják ezt a fülre hasonlító tésztát?
Orecchiette
Strozzapreti
Fusilli
Cavatelli
Magyarázat
Az olasz orecchia szó szerint 'fület' jelent, innen kapta a nevét az orecchiette, ami főleg az olaszországi Puglia régióra jellemző nemzeti étel.
Forrás
GettyImages / al62
810
És ez milyen tésztafajta?
Penne
Makaróni
Paccheri
Bucatini
Magyarázat
Ez a nagy, cső alakú tészta Campania régiójából származik. A paccheri nevét annak a csattanó hangnak tulajdonítják, amit fogyasztása közben kiadunk.
Forrás
Unsplash / Marion DAUGA
910
Mi a masnitészta olasz neve?
Fusilli
Farfalle
Organetti
Gemelli
Magyarázat
A tészta elnevezése az olasz farfalle ('pillangók') szóból származik. Nagyobb változata farfalloni néven ismert, míg a miniatűr változatot farfalline-nak hívják.
Forrás
GettyImages / Irina Kozmova
1010
Hogyan hívják az egyik legkisebb tésztafajtát?
Gemelli
Casarece
Rizottó
Risoni
Magyarázat
A risonit itthon és Amerikában orzónak nevezik, ami olaszul árpát jelent. A risoni, vagy orzo egy rizs alakú tészta, ami kedvelt alapanyaga leveseknek és salátáknak is.