2024.9.11 16:59
Olvasási idő 0:56
Szécsi Krisztián

SOTE: Egyre több az allergiás beteg a géllakkozás miatt

ÉLETMÓD MANIKŰR MŰKÖRMÖS SOTE SZÉPSÉGÁPOLÁS

A géllakozás több veszélyt is magában rejthet, ha nem megfelelő körülmények között végzik, a legtöbb allergiás megbetegedés mögött azonban az úgynevezett akrilátorok állnak.

Világszerte egyre több embernél okoz allergiát a géllakozás, ami leggyakrabban a folyton változó összetevőkkel, az újabb termékek megjelenésével és a nem szakszerű felhelyezéssel magyarázható – hívja fel a figyelmet szerdai közleményében a budapesti Semmelweis Egyetem.

A géllakk okozta allergiás reakciók következtében viszkető érzés, pirosság és apró vízhólyagok is kialakulhatnak a köröm körül és az ujjbegyeken. A szimptómák gyakran nem is azonnal jelentkeznek, hanem akár több évvel az első használat után is kialakulhatnak.

A körömszépészeti vegyianyagok közül a legtöbbször az ún. akrilátorok állnak az allergia kialakulása mögött. Ezek felelnek azért, hogy az UV-lámpa hatására a köröm felszínén a géllakk megkeményedjen.

A problémát leggyakrabban az okozza, ha a lakk nem szilárdul meg teljesen, és a körömszéleknél a folyékony anyagból valamennyi a bőrbe jut, amely úgynevezett allergiás kontakt dermatitiszt (bőrgyulladást) okoz

– mondta dr. Lőrinc Kende, a Semmelweis Egyem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika adjunktusa. Ilyenkor a leggyorsabban el kell távolítani a géllakkot, hogy ne okozzon további gyulladást, így minimalizálhatjuk a tartós gyulladás lehetőségét.

Kiemelt tartalom
„A szépség hitelességgel kezdődik” – Interjú Bauer Évivel, a megújult Krémmánia főszerkesztőjével „A szépség hitelességgel kezdődik” – Interjú Bauer Évivel, a megújult Krémmánia főszerkesztőjével 2024.8.12 8:16

A géllakk viselése nem csak allergiás reakciókat és gyulladást okozhat, hanem a körömszerkezetet is megváltoztathatja: csíkossá, puhává, sérülékennyé teheti a körmöket, akár baktérium is bekerülhet a körömlemezek alá.

Az egyik leggyakoribb körömbetegség a zöldköröm-szindróma, amelyet a körmön megjelenő kicsi zöld foltokól ismerhetünk fel, amelyekből akár súlyosabb gyulladás is kialakulhat, illetve másodlagos gombás felülfertőződésre is hajlamosíthat.

A géllakkallergia megelőzésének érdekében forduljunk mindig szakképzett manikűröshöz, győződjünk meg róla, hogy a kezünkön nincsenek sérülések és ne használjunk ellenőrizhetetlen termékeket – javasolja dr. Lőrinc.