2023.1.7 14:39
Olvasási idő 3:01
Maier Péter

7 elég jónak ígérkező zenei album, amit várhatunk 2023-ban

7 elég jónak ígérkező zenei album, amit várhatunk 2023-ban
Forrás REFRESHER
ZENE A$AP ROCKY MACKLEMORE METALLICA RIHANNA TRAVIS SCOTT ZENE

2022 erős év volt a könnyűzenének, de az idei sem ígérkezik rossznak: vajon lesznek váratlan nagy visszatérések?

A$AP Rocky: Don't Be Dumb (?)

Azért a kérdőjel, mert – habár a zenei sajtó ezen a címen hirdeti az új Rocky-lemezt – alapvetően ezt csak így elejtette az Amazon Music Live koncertjére menet egy videóban, és nem teljesen egyértelmű, hogy ebben a „Album finished. Don't Be Dumb. Let's go.“ kijelentésben benne van-e az érkező lemez címe, vagy csak arra bíztat minket, hogy ne legyünk ostobák. Mindenesetre, mindenki így kezeli, szóval várhatóan Don't Be Dumb címen érkezik a friss apuka új lemeze. Az utóbbi hónapokban Rocky két dallal jelentkezett (D.M.B., Shittin' Me), de nem tiszta, hogy ezek már a lemezen is rajta lesznek-e, utóbbi esetében azért nem valószínű, mert a Need for Speed: Unbound játék soundtrackjéhez készült. A lényeg, hogy az album kész, és nemsokára jön – ezt szégyenlősködés nélkül kijelenthetjük. 

A$AP Rocky az Amazon Music Live koncertjén Forrás Jerritt Clark/Getty Images for Amazon Music

Macklemore: BEN

Hiába az elmúlt évtized egyik legnagyobb slágergyárosa, Macklemore egyáltalán nem igyekszik minden áron alkalmazkodni a modern zeneipar elvárásaihoz, utoljára 2017-ben adott ki albumot. Mondjuk az, hogy nem a „szabályok“ szerint játszik, némileg vissza is vetette a hallgatottsági adatait, és a nagy fesztiválokon sem a headliner-kategória már. Az új albumának előzetesen érkezett dalai nem lettek slágerek, de ki tudja, talán a BEN című albumon, amellyel turnéra is indul idén, régi fényében pompázik majd a rapper. A lemez március 3-án érkezik.

Macklemore: BEN Forrás Macklemore

Rihanna: [TBA]

Januárban lesz hét éve, hogy megjelent Rihanna nagysikerű, ANTI című lemeze, azóta egyre feszültebben várják a rajongói, hogy történjen már valami értékteremtés az énekesnő körül – ez tulajdonképpen a tavalyi év végén meg is érkezett a Fekete párduc második részéhez készült dalokkal. De azért valljuk be, ez nem az, amire úgy igazán szüksége van a Rihanna-fanoknak. Cserébe jó előjel lehet arra, amit már egyébként is pletykálnak egy-két helyen: hogy 2023-ban érkezik a visszatérő album. Persze, sok minden történik most körülötte, ami miatt lehet, hogy kevés ideje marad stúdiózni, de ahogy mások pénztárcájában, úgy mások naptárjában se turkáljunk. Ráadásul a tény, hogy a februári Super Bowl-félidőben ő lesz a fellépő, azt jelzi, hogy ismét aktív szereplője kíván lenni a zeneiparnak. Legyen így.

Rihanna a Fekete párduc második részének bemutatóján 2022 októberében Forrás Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

Travis Scott: Utopia

A houstoni rapper legutóbbi szólóalbuma, az ASTROWORLD a trap műfaj egyik ikonikus, nagyhatású lemeze lett, és már régóta várható a folytatás is. Valószínűleg érkezett is volna már a sokat ígérgetett Utopia (vagy Dystopia), ha Scottnak nem kellett volna visszavonulót fújnia egy időre az Astroworld-fesztiválon történt tragédia után: 2021 novemberében az ő saját fesztiválján és koncertjén kitört pánik következtében tíz ember vesztette életét, a történtekért a rappernek és a szervezőknek kellett felelősséget vállalniuk, ugyanis a szervezés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ekkora tragédia történt. Travis Scottnak a történteket követően értelemszerűen háttérbe kellett vonulnia egy időre, de úgy tűnik, hogy van még esélye a karrierje megmentésére. Nemrég Pharrell Williams hívta be egy közös számra, és egyre több helyen hallani arról, hogy 2023-ban tényleg megérkezik a Utopia. Érdekes lesz látni, hogy milyen visszhangot kap majd a lemez azok után, hogy 2021 végén sokan azt gondolták, Scottnak nincs tovább a szórakoztatóiparban. 

Travis Scott 2022 májusától ismét koncertezik, tavaly novemberben a Sao Pauló-i Primavera Sound fesztiválon is fellépett Forrás Mauricio Santana/Getty Images

100 Gecs: 10,000 gecs

Az utóbbi évek egyik legfeltűnőbben terjedő internetes zenei hullámának, a rengeteg alműfajt összefogó hyperpopnak a vezéralakjai, Laura Les és Dylan Brady a stílus egyik legmeghatározóbb albumát hozták létre a 2019-es 1000 gecs-szel. A „folytatást“, avagy a 10,000 gecs-et már évek óta nagy várakozás övezi, és idén meg is érkezik az új lemez, amelyen olyan közreműködők kaptak helyet, mint Charli XCX, a Fall Out Boy vagy a hyperpop-világban ikonikusnak számító A.G. Cook és Dorian Electra. Azt egyelőre nem tudni, hogy az utóbbi hónapokban megjelent single-ök közül melyek lesznek a lemezen, ellenben a 10,000 gecs megjelenési dátumát a decemberi, Snake Eyes című meglepetés-kislemezük érkezésekor már az Instagramon megerősítették: március 17.

100 gecs: 10,000 gecs Forrás 100 gecs

Metallica: 72 seasons

A Metallica abszolút Gen Z-komapitibilis zenekarrá vált a Stranger Things-nek köszönhetően, ahol – ki ne emlékezne – Eddie legendássá vált gitározós jelenetében a Master of Puppets című daluk szólt. A zenekarnak kapóra jöhet, hogy ezáltal friss bázisuk épült, nem beszélve arról a mainstream érdeklődésről, amely a metal zene felé irányul a sorozatnak köszönhetően (is). Az ikonikus banda 2016 után hoz ki új albumot, a 72 Seasons-ről eddig egy dalt hallhatott a közönség: ez a Lux Æterna.

Metallica: 72 Seasons Forrás Q Prime

Paramore: This Is Why

Hayley Williams-ék több nagy visszatérést is megéltek már, ezek alkalmával pedig újra és újra meg tudták reformálni saját hangzásukat. Az egykori emo bandaként indult Paramore 2017-ben az After Laughteren a szintipop felé kacsintgatott, azt akkor nagyon ünnepelték a kritikusok, és az új lemezük előzetes dalai is pozitív fogadtatásra leltek. A This Is Why az előzőnél jóval gitárosabb, posztrock-hatásokat mutató projektnek ígérkezik, társadalmi-közéleti kérdéseket érintő dalszövegekkel. Egy biztos, van miért izgatottnak lenni, és nem is kell sokat várni, mert a megjelenést február 10-re tűzték ki.

Paramore: This Is Why Forrás Paramore Twitter