2022.12.29 14:29
Olvasási idő 5:53
Kovács M. Dávid

Csak jól szerették volna magukat érezni, de soha nem tértek haza – a könnyűzene történetének legmegrázóbb koncerttragédiái

Csak jól szerették volna magukat érezni, de soha nem tértek haza – a könnyűzene történetének legmegrázóbb koncerttragédiái
Forrás NurPhoto / Getty Images
ZENE FESZTIVÁL KONCERT PARTY

Ariana Grande, az Eagles of Death Metal és a Pearl Jam pályáját is beárnyékolja egy-egy tragikus fellépés, amelyen több rajongó is életét vesztette.

Bár a kedvenc előadóink koncertjei többnyire a szórakozásról és a bulizásról szólnak, időnként – szerencsére nagyon ritkán – előfordul, hogy egy-egy ilyen esemény tragikus véget ér, és nem a zene, hanem valamilyen súlyos dráma miatt válik emlékezetessé. Ebben a cikkünkben hét plusz egy ilyen este történetét idézzük fel a könnyűzene történetéből.

Terrorista mészárlás a párizsi Bataclanban

„Mivel egy kaliforniai sivatagi közösségből származom, jól ismerem a lövések hangját. Tudtam, hogy a halál közeleg“ – mondta idén Jesse Hughes, az Eagles of Death Metal frontembere a zenekar párizsi koncertjén elkövetett mészárlásért felelős halálosztag egyetlen túlélőjének májusi tárgyalásán.

Az Eagles of Death Metal frontembere, Jesse Hughes (jobbra) és dobosa, Julian Dorio pár héttel a párizsi merénylet után visszatért a koncert helyszínére, illetve felkereste a terrortámadások áldozatainak emlékművét. Forrás David Wolff - Patrick / Getty Images

2015. november 13-án iszlamista terroristák több különböző helyszínen követtek el merényleteket, a támadásokban 130 ember halt meg összesen, illetve több százan megsebesültek. A legtöbben – szám szerint kilencvenen – a Bataclan klubban haltak meg, ahol egy koncert nézőire támadtak az iszlám szélsőségesek.

Kiemelt tartalom
Fiatal dobfenomén hódítja meg Budapestet, a Dürer Kertben lép fel ZEP Fiatal dobfenomén hódítja meg Budapestet, a Dürer Kertben lép fel ZEP 2024.2.15 16:30

Az elkövetők közül egyedül Salah Abdeslam élte túl a tragikus estét, akinek ugyan sikerült elmenekülnie a városból, de négy hónappal később, a következő év márciusában egy országhatárral arrébb, Brüsszelben, elfogták. A 33 éves férfit idén – azaz hét évvel az eset után – életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a francia hatóságok.

Ariana Grande belebetegedett a manchesteri terrortámadásba

2017. május 22-én egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Ariana Grande teltházas koncertjének végén, Európa egyik legnagyobb fedett koncerthelyszínénél, a Manchester Aréna egyik kijáratánál. A robbantásban 22 ember meghalt, 59-en megsebesültek, az áldozatok zömében tizenéves lányok voltak.

Fiatal lányok a manchesteri Szent Anna téren emlékeznek az Ariana Grande koncertjén elkövetett merénylet áldozataira a robbantás első évfordulóján. Forrás Christopher Furlong / Getty Images

Az akkor 22 éves Ariana Grande nem sebesült meg, de azonnal lemondta turnéjának további állomásait, majd szó szerint belebetegedett a történtekbe. Két évvel a merénylet után az agyvizsgálatáról osztott meg felvételeket az Instagram-oldalán, amelyek egyértelműen PTSD-re (poszttraumás stresszbetegségre) utalnak.

Egy jelentés nemrég megállapította: a mentők és a tűzoltók aznapi teljesítménye „messze elmaradt a várt színvonaltól“, nem megfelelően látták el a feladataikat, akár több áldozat élete is megmenthető lett volna. Egy korábbi, tavaly nyári jelentés pedig arra jutott, hogy a biztonságiak és a rendőrök legalább hét alkalommal megállíthatták volna a 22 éves merénylőt.

 A merényletért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

A Great White a gitárosát is elvesztette a koncerttűzben

2003 februárjában mintegy száz ember vesztette életét egy Rhode Island-i, The Station nevű szórakozóhelyen, ahol a hetvenes években alakult Great White játszott éppen. Csakhogy a zenekar stábja által használt pirotechnikai eszközök meggyújtották a színpad körüli falakra és mennyezetre erősített habszivacs hangszigetelő anyagot.

George Solitro, a Station klubban keletkezett tűzvész egyik túlélője, aki a tragédia estéjén két legjobb barátját is elvesztette, mindketten 22 évesek voltak. Forrás Suzanne Kreiter / The Boston Globe / Getty Images

Az épület szinte pillanatok alatt lángokba borult, a tömeg pedig egyetlen vészkijáraton keresztül próbálta elhagyni a koncerttermet. A pánikhelyzetben több mint kétszázan megsérültek és mintegy száz ember vesztette életét – köztük az együttes gitárosa, Ty Longley is. A klub két tulajdonosát – egy testvérpárt – és a zenekar turnémenedzserét gondatlanságból elkövetett emberölésért ítélték el.

Kiemelt tartalom
Budapestre érkeznek a brit indie rókák, a Dürer Kertbe hív minket melankolikus utazásra a Black Foxxes Budapestre érkeznek a brit indie rókák, a Dürer Kertbe hív minket melankolikus utazásra a Black Foxxes 2024.2.11 9:57

A leégett komplexum helyén később emlékparkot létesítettek, amelyet öt évvel ezelőtt – tehát közel másfél évtizeddel a tragédia után – nyitottak meg az áldozatokra emlékezni kívánók előtt.

The Who: drámába torkollt a színpadi bemelegítés

Noha 1979-ben összesen több mint 18 ezer jegyet adtak el az óceán túlpartjáról érkező The Who koncertjére az ohiói Cincinnati arénájába, a rendelkezésre álló információk szerint a helyszínt alig két tucat rendőr biztosította. Mivel ez volt a zenekar első turnéja a dobosuk, Keith Moon 1978-as elvesztése után (a koncertkörúton a Small Facesből ismert Kenney Jones helyettesítette), feszült figyelem és óriási várakozás övezte a bulit.

Romok és törmelékek a londoni The Who együttes Cincinnatiben adott koncertje után, amelyen 11 embert tapostak halálra. Forrás Bettmann / Getty Images

Csakhogy az eladott jegyek többsége nem helyre szólt, ezért a rajongók korán megjelentek a helyszínen, hogy időben bejussanak és a legjobb helyekről élvezhessék a show-t. A koncert hivatalosan este nyolckor kezdődött volna, ám a kapuk negyedórával korábban még mindig zárva voltak, ezért amikor a Who bemelegített a színpadon, azt a felcsigázott tömeg a fellépés nyitányának hitte, és az ajtók felé tódult. A tülekedés 11 rajongó halálát okozta, a zenekart pedig csak a koncert vége után értesítették minderről.

Kiemelt tartalom
Új dalt droppolt a Nothing But Thieves, éppen budapesti fellépésük előtt Új dalt droppolt a Nothing But Thieves, éppen budapesti fellépésük előtt 2024.2.9 16:35

Négy évtizeddel később a Who bejelentette, hogy visszatér a városba, ahol a tragikus esemény történt: a fellépésüket eredetileg 2020 áprilisára tervezték, de ezt a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani, és végül idén májusban került sor a nagyszabású, megemlékezéssel egybekötött koncertre – amelyen például az áldozatok neveit és fényképeit is kivetítették.

A Pearl Jam dalban emlékezett meg az elveszített rajongóiról

„Elvesztettünk kilenc barátot, akiket már soha nem fogunk megismerni“ – énekli Eddie Vedder a Pearl Jam 2003-as, Love Boat Captain című számában. A seattle-i zenekar 2000-ben a Roskilde Fesztiválon játszott, amikor a közönség egy része megrohanta a színpadot, többen a földre kerültek, a tömeg azonban tovább nyomult – összesen kilenc rajongó vesztette életét a fellépés közben, és többen súlyosan megsérültek.

"How fragile we are" – hirdeti a felirat Lars Skov Nielsen emlékművén, amelyet a tragédia emlékére állítottak a fesztivál helyszínén. Forrás Louise Wilson / Getty Images

A Pearl Jam 45 perc után felfüggesztette a koncertet, mihelyst megtudták, mi megy a nézőtéren. A rendőrség közlése szerint az egész napos esőzés sárossá, illetve csúszóssá tette a nézőteret, a tömeg mozgolódása miatt sokan megcsúsztak és elestek, a színpad előtti korlátokhoz préselődtek. A zenekar hiába kérte a rajongókat, hogy húzódjanak hátrébb, ekkor már késő volt.

Kiemelt tartalom
Az elsüllyedt tengeralattjáró, Barbenheimer, és az ellentmondásos Azahriah - Ezek voltak 2023 legfontosabb popkult pillanatai Az elsüllyedt tengeralattjáró, Barbenheimer, és az ellentmondásos Azahriah - Ezek voltak 2023 legfontosabb popkult pillanatai 2023.12.29 15:49

A történtek után a Pearl Jam nem volt hajlandó olyan fesztiválokon fellépni, amelyek nem írtak részletes biztonsági intézkedéseket a szerződésükbe. A zenekar a tragédia huszadik évfordulóján – 2020. júniusában – közleményt adott ki, amelyben újra bocsánatot kértek az áldozatoktól, azok hozzátartozóiktól, valamint a koncert további résztvevőitől.

Az egész világot megrendítette a közel kétszáz fiatal halála

2004. december 30-án csaknem kétszáz fiatal vesztette életét abban a tűzvészben, amely egy Buenos Aires-i, República Cromañón nevű rockklubban tört ki, ahol egy helyi zenekar, a Callejeros játszott éppen. Mint kiderült, közel négyezer ember zsúfolódott össze az 1500 férőhelyes koncerthelyszínen, ahol szintén pirotechnikai eszközök okozták a tragédiát.

Rögtönzött emlékmű a Buenos Aires-i tragédia közel kétszáz áldozatának. Forrás Thanos / Wikipedia

A lángok helyi idő szerint hajnali egy körül csaptak fel, a tűz pedig gyorsan terjedt. A szemtanúk beszámolója szerint a szórakozóhely fölé sűrű füstoszlop emelkedett, amire óriási pánik és zűrzavar tört ki. A káoszt csak fokozta, hogy a klub több ajtaja, illetve vészkijáratai zárva voltak, a szervezők így próbálták megakadályozni a potyázni szándékozókat.

A tragikus éjszakán összesen 194 ember vesztette életét, és további közel 1500 ember sérült meg – az áldozatok többségének halálát füstmérgezés okozta.

Travis Scott Astroworld fesztiválja maga volt a pokol

Tavaly novemberben több tízezer ember gyűlt össze a houstoni Astroworld fesztiválon, hogy részt vegyenek az alapító Travis Scott koncertjén, ami nem sokkal a kezdés után katasztrófába fulladt. A rajongók hiába könyörögtek segítségért, a rapper (és a többi szervező) mégsem állította le időben a bulit: nyolc ember halt meg aznap este, a következő napokban pedig további kettő. Ezen felül 25 embert kellett kórházba szállítani, és kb. 300 sérültet a helyszínen láttak el.

Olyan volt, mintha a pokolban lettünk volna. Nem kaptunk levegőt és nem láttunk semmit. (...) A VIP-szektorból kiemelték az ájultakat, és igyekeztek újraéleszteni azokat, akiknek nem volt pulzusuk. Akiknek erre nem reagált a szervezetük, azokat otthagyták, és mentek a következő sérülthöz. Az egész tömeg segítségért üvöltött, de Travis Scott folytatta tovább a zenélést

– idézte fel emlékeit a koncert egyik résztvevője a Twitteren.

Utólag rengetegen kifogásolták, hogy Travis Scott a káosz beállta után még negyven percig zenélt, annak ellenére, hogy közben egy mentőautó is begurult a tömeg közepére, hogy kiemeljék és ellássák az ájult rajongókat, akiket maga alá sodort a tömeg. Sokakat megrázott az a felvétel is, amelyen két fiatal sokkos állapotban kéri az egyik operatőrtől, hogy értesítse az illetékeseket, de az csak letessékeli őket az emelvényről.

Az első napon lefújt fesztivál után Travis Scott közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy ő szeretné állni az áldozatok temetésének költségét, továbbá a fesztiválbelépők árát is visszatérítené. Néhány nappal később kiderült, hogy egy kilencéves kisfiú a botrányos fellépés tizedik halálos áldozata, a többiek 14 és 27 év közöttiek voltak.

+1: az egész országot megrázó West-Balkán tragédia

Sajnos, nekünk, magyaroknak is van egy több halálos áldozatot követelő, a hazai partiszervezés történetében pedig szomorú mérföldkőnek számító bulitragédiánk: a Nyugati téri West Balkánban 2011. január 15-én három fiatal halt meg, további 14 pedig megsérült. Az áldozatok 17 és 24 év közöttiek voltak: két lány a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumba járt, a huszonéves nő pedig Gyömrőn élt.

Gyertyák a budapesti West-Balkán előtti téren, néhány nappal a tragédia után. Forrás Beroesz / Wikipédia

A szervezők aznap este csaknem háromezer embert engedtek be a maximális létszámát 1500 főben meghatározó szórakozóhelyre, a már korábban is rosszhírű Noise Night Life tinibulijára. A tömeg kialakulásához az is hozzájárult, hogy a kapunyitás több mint egy órát késett, majd kezdetben a beléptetés is lassan ment, majd amikor tíz óra körül ezt felgyorsították, a második emeleti ruhatárhoz vezető lépcsőn tumultus alakult ki.

A jelenlegi tudásunk szerint az összetorlódott tömegben valaki késelést kiáltott, ami miatt többen lefelé kezdtek menekülni, szemben a felfelé igyekvő tömeggel. A két irányból érkező emberáradat találkozása okozta a tragédiát, a három fiatal lányt gyakorlatilag eltaposták, halálukat fulladás okozta. Egy rövid ideig élt egy olyan elmélet, hogy valóban késelés történt, de a rendőrség kezdettől fogva cáfolta ezeket az információkat.

A főleg elektróbulikban utazó, akkoriban tényleg elképesztően népszerű Noise Night Life hosszú idő után először tudott havonta stabilan több ezer főt megmozgatni a fővárosi partiszíntéren – igaz, ezeken az eseményeken a 14 év körüli korosztály dominált, ezért egy idő után 16 év felettieknek hirdették a bulikat.

Kiemelt tartalom
Skandinávia jéghideg fuvallataival tér vissza a Lust for Youth Skandinávia jéghideg fuvallataival tér vissza a Lust for Youth 2023.12.19 16:25

A bulisorozat bázisa egy ideig az akkori Dürer Kert volt, de hamar kinőtték a helyet, gyakran tömegek álltak az utcán, a Dürer működtetője akkoriban azt mondta, azért is szakítottak a szervező Kecskés Tamással, mert el akarták kerülni a tragédiát, megkönnyebbülten vették tudomásul, amikor a Noise Night Life odébbállt.