2023.3.20., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Közélet
2022.12.22 18:55
Olvasási idő  2:42

Spanyolország és Skócia is elfogadta a 16 éven felüliek nemváltoztatását megkönnyítő jogszabályt

A spanyol és a skót parlament is megszavazta csütörtökön a nemváltoztatást megkönnyítő törvényt, mely egyebek mellett lehetővé teszi a 16 évesnél idősebbeknek, hogy orvosi diagnózis nélkül megváltoztathassák hivatalosan bejegyzett nemüket.

2022.12.22 18:55 Olvasási idő  2:42
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
  • 18+
Érzékeny tartalom
  • A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Vissza a nyitóoldalra

A kormánykoalícióban is helyet foglaló Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) baloldali párt által támogatott törvényjavaslat elfogadását másfél évnyi parlamenti vita előzte meg. Ahhoz azonban, hogy jogerős legyen, még a törvényhozás felsőházának is el kell fogadnia, ami várhatóan még az idén megtörténik.

 

A szavazás után Irene Montero esélyegyenlőségi miniszter üdvözölte az alsóház döntését.

 

Egyes érdekvédelmi csoportok szerint az új jogszabály mérföldkőnek számít a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség jogainak terén, feminista aktivista szervezetek azonban aggodalmukat fejezték ki, amiért szerintük a nem egyéni meghatározása a biológiai nemekről alkotott kép elmosódásához vezethet.

 

Az érintetteknek mindeddig több orvos által jóváhagyott diagnózisra volt szükségük ahhoz, hogy megváltoztassák nemüket. Néhány esetben bizonyítaniuk kellett azt is, hogy legalább két éve a sajátjuknak gondolt nemi identitással élnek, esetleg azt, hogy korábban hormonkezelésen estek át.

Az új törvény érvényteleníti azt a korábbi rendelkezést is, amely nem tette lehetővé a leszbikus párok számára, hogy mindkettejüket regisztrálják gyermekeik gondviselőjeként.

 

A jogszabály továbbá megtiltja az olyan terápiákat, melyek célja a szexuális orientáció vagy a nemi identitás megváltoztatásának megakadályozása, emellett pénzbírság és egyéb büntetések kiszabását teszi lehetővé azokra, akik bármilyen módon támadják az LMBTQ-közösséghez tartozókat.

 

Hívd a magyar Háttér Társaság információs és lelkisegély szolgálatát, ha

- szexuális irányultsággal vagy nemi identitással kapcsolatos életvezetési nehézségeid vannak (önelfogadás, identitásválság, problémák a környezeted elfogadókészségével);
- családodban, környezetében bántalmazás, hátrányos megkülönböztetés ér;
- szexuális irányultsággal vagy nemi identitással kapcsolatos jogi kérdéseid/problémáid vannak;
- információt szeretnél kapni kulturális eseményekről, ismerkedési lehetőségekről, más egyesületek, csoportok elérhetőségéről, leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű fórumokról;
- párkapcsolatodban gondokkal, akár bántalmazással vagy erőszakkal küzdesz;
- kérdéseid vannak a HIV-fertőzésről, az AIDS-ről és egyéb nemi úton terjedő betegségekről;
- családtagként/hozzátartozóként érintett vagy hasonló kérdésekben;
- bármilyen más témában névtelenségedet megőrizve beszélgetni szeretnél 
Információs és Lelkisegély Szolgálat elérhetőségei:

ingyenesen elérhető zöld szám mobilról és a legtöbb szolgáltatótól: 137-37
normál díjas vonal: +36 1 329 33 80
SKYPE mindennap 18-23 óráig: "segelyvonal"
Chat: http://chat.hatter.hu, hétfőn és szerdán 18-23 óráig
Email: lelkisegely@hatter.hu
Anonim szolgálatuk mindennap (hétvégén és ünnepnapokon is) 18-tól 23 óráig fogadja a hívásokat, hétfőnként és szerdánként 18-tól 23 óráig a chat-megkereséseket elsősorban LMBTQI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális) témájú kérdésekben. 

 

Szintén csütörtökön nagy többséggel elfogadta a skót parlament is azt a törvénymódosítást, amely megkönnyíti a nemi önazonosság megváltoztatását - és amely várhatóan jövőre lép érvénybe. A legnagyobb horderejű módosítás az, hogy a kérelmezőknek a törvény életbe lépése után semmiféle orvosi igazolással nem kell alátámasztaniuk arra irányuló folyamodványukat, hogy a továbbiakban születési - biológiai - nemüktől eltérő neműként kívánják bejegyeztetni magukat.

A nemi önazonosság megváltoztatása hivatalosan már 2005 óta lehetséges Skóciában, ám a jelenleg érvényes szabályozás értelmében a kérelmezőknek két, egymástól független orvosi jelentést is be kell nyújtaniuk a hatóságoknak. Az egyiknek azt kell tartalmaznia, hogy a kérelmező alávetette-e magát bármilyen sebészeti vagy másféle kezelésnek külső nemi jellemzői megváltoztatására. Ugyancsak bizonyítani kell jelenleg, hogy a kérelmező legalább két éve választott nemének megfelelő életmódot folytat, például hivatalosan megváltoztatta a nevét, vagy biológiai nemével ellentétes neműként azonosította magát jogosítványában vagy útlevelében. Mindemellett esküt is kell tenni arra, hogy az illető további egész életében megtartja választott és jogilag megváltoztatott nemét. Az edinburghi parlamentben 86-39 arányban csütörtökön elfogadott új törvény mindezeket a megkötéseket eltörli Skócia területén, emellett 18 évről 16 évre módosítja azt az alsó életkori határt, amely felett a nemi önazonosság jogilag megváltoztatható.

 

Jelentősen, a mostani két évről három hónapra - a 16-18 év közöttiek esetében hat hónapra - rövidül az az időszak is, amelyről a folyamodvány benyújtójának bizonyítania kell, hogy választott jogi nemének megfelelő életmódot élt.

 

Ugyancsak jelentős módosítás, hogy a jövőben a kérelmezők hasonló jogi procedúra után visszatérhetnek korábbi nemükhöz.

 

Forrás: Kyle / Unsplash

 

A törvénymódosítási tervezet előkészítési időszaka nem volt vitamentes. Komoly feltűnést - és tiltakozásokat - keltett, amikor J. K. Rowling, a példátlan sikerű Harry Potter-regényfolyam Skóciában élő szerzője nyilvánosan kifogást emelt a törvénymódosítás ellen. A konzervatív párti brit kormány kilátásba helyezte, hogy bírósági úton megtámadja a skóciai törvénymódosítást.

 

Alister Jack, a skóciai ügyekért felelős miniszter csütörtöki nyilatkozata szerint London elsősorban a nők és a gyerekek biztonságát érintő esetleges hatások miatt tartja aggályosnak az új jogszabályt. A Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette skót kormány szerint azonban a nemi önazonosság hivatalos megváltoztatásának megkönnyítésére azért volt szükség, mert a jelenlegi eljárás a magánéleti jogok szempontjából túlságosan sértő és lelkileg felkavaró a kérelmezők számára.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: MTI Thumbnail:  Kyle / Unsplash
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában közélet
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra