2024.6.15 9:31
Olvasási idő 2:11
Szöllősi Anna

ADHD, Stockholm-szindróma, kényszerbetegség: 5 Disney-hercegnő, akik valamilyen mentális zavarban szenvedhettek

ADHD, Stockholm-szindróma, kényszerbetegség: 5 Disney-hercegnő, akik valamilyen mentális zavarban szenvedhettek
Forrás IMDB / Disney / Hamupipőke (1950)
FILMEK + SOROZATOK DISNEY MENTÁLIS BETEGSÉGEK MENTÁLIS EGÉSZSÉG ÖSSZEÁLLÍTÁS

Még a Disney-hercegnők mesébe illőnek tűnő élete sem mindig olyan rózsás, nekik is számtalan traumával és magánéleti küzdelemmel kell megbirkózniuk. Összeszedtünk néhány karaktert a teljesség igénye nélkül, akiknél mentális zavarok jelei mutatkoztak.

1. Anna: ADHD

Elza testvére, Anna a Jégvarázs című Disney-rajzfilmben az ADHD, azaz a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar tüneteit mutatja. Az ADHD-s betegeket impulzív viselkedés, krónikus figyelmetlenség, a nyugodt ülésre való képtelenség, hiperaktivitás és elhamarkodott döntések jellemzik. 

Forrás Disney

A mesében Anna az ADHD jeleit mutatja, például amikor rendszeresen megbotlik, bútorokon ugrál vagy gyorsan beszél, és olyan dolgok miatt válik szuperizgatottá, mint egy mezei tányér. A betegségre utaló jeleket ad azzal a döntésével is, hogy néhány órával azután, hogy megismerkedett a herceggel, feleségül megy hozzá.

2. Ariel: kényszerbetegség

Az OCD kényszerbetegség (obszesszív-kompulzív zavar) olyan hosszú távon fennálló mentális zavar, ahol az elszenvedő személy kontrollálhatatlan és ismétlődő gondolatokat (rögeszméket), ismétlődő viselkedéseket (kényszereket) vagy ezek együttesét tapasztalja. A kényszerbetegség jelentős szorongást okozhat, és akadályoztathat a mindennapi teendők elvégzésében is. 

Kiemelt tartalom
Maladaptív álmodozás: miért lehet rossz vége, ha túlságosan távol kerülsz a valóságtól? Maladaptív álmodozás: miért lehet rossz vége, ha túlságosan távol kerülsz a valóságtól? 2024.6.11 18:11

A kis hableány megmagyarázhatatlanul vonzódik az emberek világához, és ő maga is arra vágyik, hogy emberré váljon, és a szárazföldön élhessen. Ariel az OCD, azaz a kényszerbetegség jeleit mutatja, ami ismétlődő gondolatokban és újra elvégezendő rituálékban nyilvánul meg. A kis hableánynál az OCD másik, árulkodó tünete, hogy tárgyakat gyűjtöget és halmoz fel a szárazföldről, és sosem válik meg azoktól. 

Forrás Disney

3. Rapunzel: Stockholm-szindróma

A mentális állapot egy stockholmi túszdráma után kapta a nevét. Lényege, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek – például a túszok – esetenként szimpátiát és kötődést kezdenek érezni kínzóik, fogvatartóik iránt.

A hosszú hajú Rapunzel hercegnőt az Aranyhaj és a nagy gubanc című mesében gyermekként elrabolja a gonosz Nyanya Banya, aki saját lányaként neveli fel, mégpedig a hajáért, ami sokáig fiatalon tartja. A hercegnő így egész gyermek- és kamaszkorát egy toronyba zárva, emberektől távol tölti. Rapunzel viszont gondoskodni kezd „anyjáról”, amivel a Stockholm-szindróma jeleit mutatja. 

Forrás IMDB / Disney / Aranyhaj és a nagy gubanc

4. Hamupipőke: dependens személyiségzavar

A dependends (függő) személyiségzavar (DSD) a szorongásos személyiségzavar egyik típusa. A DSD-ben szenvedő emberek, főleg nők gyakran érzik magukat tehetetlennek, alárendeltnek és képtelennek arra, hogy gondoskodjanak magukról, és nehézséget okozhat számukra a legegyszerűbb döntések meghozatala is. Az állapot pszichoterápiával kordában tartható, de a gyógyszeres kezelés is segíthet. 

Kiemelt tartalom
5+1 sorozat, amit még azelőtt elkaszáltak, hogy igazán befuthatott volna 5+1 sorozat, amit még azelőtt elkaszáltak, hogy igazán befuthatott volna 2024.5.26 9:26

A DSD-t konyhanyelven Hamupipőke-komplexusként is szokás emlegetni, és általában a nők függetlenségtől való félelmének leírására használják. Ebben a kontextusban a mentális zavar azon az elgondoláson alapul, hogy sok nő alárendelődik, nem hiszi el, hogy képes gondoskodni magáról, és férfiak által van kiszolgáltatva – legyen az egy társ vagy apa –, aki ezt megteszi helyette. 

Hamupipőke is dependens személyiségzavarral küzdött.
Forrás IMDB / Disney / Hamupipőke (1950)

Hamupipőke a mesében elveszíti szeretett apja támogatását, és egy kegyetlen mostoha házában találja magát. Hamupipőke nem tud a saját sorsának kovácsa lenni, a szorgos kis állatbarátai és a tündérkeresztanya segítségével képes csak eljutni a happy endig. A mese azzal ér véget, hogy a lány férjhez megy a herceghez, aki szintén gondoskodni kezd róla.  

5. Hófehérke: poszttraumás stressz zavar (PTSD)

A poszttraumás stressz zavar (PTSD) olyan mentális állapot, amelyet egy múltbéli, traumatikus esemény – például a háború – vált ki. A veterán katonáknál nagyon gyakran jelentkező tünetek közé tartozhatnak a visszaemlékezések, rémálmok és súlyos szorongás, valamint az eseményre vonatkozó kontrollálhatatlan gondolatok.

Hófehérke hercegnőnek született, és a szülei halála után a gonosz mostohaanyjánál kötött ki, ahol számtalan traumatikus eseménynek volt kitéve. A mostoha féltékeny Hófehérkére, fenyegetőnek tartja a szépségét, ezért cselédjévé teszi őt, majd meg akar tőle szabadulni: elküldi a vadászt, hogy ölje meg Hófehérkét, és ráparancsol, hogy trófeaként hozza vissza a szívét. 

Hófehérke Forrás © 1937 Disney.
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!