2024.5.17 10:24
Olvasási idő 1:06
Krajnyák Petra

Az Európai Bizottság ismét eljárást indított a Facebookot és az Instagramot üzemelő techóriás ellen

FACEBOOK INSTAGRAM INTERNET KÖZÖSSÉGI MÉDIA META

A Meta ismét megsérthette a kiskorúak védelmét biztosító digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály rendelkezéseit.

Az Európai Bizottság csütörtökön eljárást indított annak értékelése céljából, hogy a Facebook és az Instagram mögött álló Meta megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály rendelkezéseit a kiskorúak védelmével kapcsolatos kérdésekben, írja a Média1.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete az oldalhoz eljuttatott csütörtöki közleménye szerint a Bizottságot aggasztja, hogy mind a Facebook, mind az Instagram rendszerei és algoritmusai függőséget alakíthatnak ki a gyerekeknél, melyet az alkalmazás használata közben könnyen kialakuló nyúlüreghatás okoz. Utóbbi akkor jelentkezik, amikor a felhasználókat folyamatosan frissülő, egymáshoz kapcsolódó tartalommal látják el. A Bizottságot emellett a Meta életkor-ellenőrzésére szolgáló módszerei is aggasztják.

Social Media Forrás Getty Images / Artur Debat

A jelenlegi eljárás során többek között megvizsgálják, hogy megfelel-e a Meta a DSA (Digital Services Act) előírásainak a kiskorúak magas szintű adatvédelme és biztonsága tekintetében, és elég hatékonyak-e a vállalat intézkedései, amelyekkel a fiatalok nem megfelelő tartalmakhoz való hozzáférését gátolják meg. Azonban a mélyreható vizsgálat indítása még nem jelenti, hogy jogsértés történt, az Európai Bizottság még további bizonyítékokat gyűjt.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire vagy képben az internet hőskorával? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire vagy képben az internet hőskorával? 2024.7.6 9:10

Az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló rendeletének, a Digital Services Act (DSA) előírásainak minden online platformnak, webáruháznak és keresőnek meg kell felelnie. A kötelezettségek közé tartozik többek között a felhasználóbarát mechanizmusok biztosítása, a szigorúbb moderálás, egy belső panaszkezelő rendszer biztosítása és a tartalomeltávolítás megindoklása a felhasználónak. Ezen felül tilos a felhasználók önálló döntőképességét torzító „sötét megoldások” (dark pattern) alkalmazása, mint a megtévesztés vagy egy előfizetés indokolatlanul nehéz lemondása.

Nem ez az első alkalom, hogy az uniós testület kétségbe vonja a vállalat jogszerű működését. Az Európai Bizottság május elején szintén a Meta tevékenységével kapcsolatban megtévesztő reklámok és politikai hirdetések miatt indított eljárást, továbbá Mark Zuckerberg vállalatának panaszkezelési rendszerét és az átláthatóság hiányát is kifogásolták. Idén februárban a TikTok ellen is vizsgálat indult szintén a nyúlüreghatás generálásának gyanújával.