2023.12.21 10:05
Olvasási idő 0:52
Krajnyák Petra

Három pornóoldalt is szigorúbb felügyelet alá von az EU

UROPE EURÓPAI UNIÓ PORNÓ SZEX UROPE

Szigorúbb kötelezettségeket írt elő a Pornhub, a Stripchat és az XVideos oldalak üzemeltetőinek az Európai Unió.

Az Európai Unió a digitális szolgáltatásokról szóló rendelettel külön követelményrendszert állított fel a minimum 45 millió felhasználóval rendelkező, ún. „Nagyon Nagy Online Platfromokkal“ (Very Large Online Platforms, VLOP) szemben. Az Európai Bizottság szerdán három pornográf tartalmú oldallal, a Pornhub, a Stripchat és az XVideos felületekkel bővítette a szigorúan ellenőrizendő oldalak listáját.

Az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló rendeletének, a Digital Services Act (DSA) előírásainak minden online platformnak, webáruháznak és keresőnek meg kell felelnie. A kötelezettségek közé tartozik többek között a felhasználóbarát mechanizmusok biztosítása, a szigorúbb moderálás, egy belső panaszkezelő rendszer biztosítása és a tartalomeltávolítás megindoklása a felhasználónak. Ezen felül tilos a felhasználók önálló döntőképességét torzító „sötét megoldások” (dark pattern) alkalmazása, mint a megtévesztés vagy egy előfizetés indokolatlanul nehéz lemondása.

Forrás Unsplash / charlesdeluvio

A VLOP-nak minősített oldalaknak a DSA előírásain kívül egy speciális szabályrendszernek is meg kell felelniük. A Pornhubnak, az XVideosnak és a Stripchatnek a besorolást követő négy hónapon belül kell megtenniük a szükséges intézkedéseket az online felhasználók, különösen a kiskorúak védelme érdekében. A szolgáltatásaikból eredő rendszerszintű kockázatok csökkentése érdekében kötelesek kockázatértékelési jelentéseket végezni, majd azokat nyilvánosságra hozni. További kockázatcsökkentő intézkedések bevezetése mellett publikálniuk kell a felületen megjelenő összes hirdetést tartalmazó nyilvántartásukat.

Kiemelt tartalom
A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? 2 nappal ezelőtt

Ha egy szolgáltatásnak nem sikerül négy hónap alatt megfelelnie az előírásoknak, az éves – uniós vagy globális – forgalmának hat százalékára is megbírságolhatják. A kiszabható legszigorúbb büntetés az EU-ból való kitiltás.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.