2024.2.20 13:29
Olvasási idő 1:21
Masszi-Rigó Csilla

Veszélyes lehet a gyerekekre a TikTok, az Európai Unió vizsgálatot indít a videómegosztó ellen

UROPE EURÓPAI UNIÓ FÜGGŐSÉG TIKTOK

Fókuszban a kiskorúak védelme.

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály alapján eljárást indított a TikTok ellen az Európai Bizottság, derül ki a testület hétfői bejelentéséből.

A bizottság azt vizsgálja, megsértette-e a videómegosztó a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt a kiskorúak védelmével, a hirdetések átláthatóságával, a kutatók adatokhoz való hozzáférésével, valamint az addiktív kialakításhoz és a káros tartalmakhoz fűződő kockázatok kezelésével kapcsolatban.

A brüsszeli végrehajtó testület úgy fogalmaz, hogy az előzetes vizsgálatok értékelése, valamint a vállalat által 2023 szeptemberében megküldött kockázatértékelési jelentés elemzése szerint a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok „feltételezhetően nem tesz eleget a kiskorúakat érő negatív hatások kezelésére“.

Az Európai Bizottságban már betiltották a TikTok használatát. Forrás GettyImages / Jonathan Raa/NurPhoto

Az Európai Unió korábban külön digitális szolgáltatásokról szóló rendelettel állt elő azokat az oldalakat illetően, amelyeknek legalább 45 millió felhasználójuk van (Google, Facebook, Tiktok), ezeknek pedig külön követelményrendszerben kell megfelelnie a megszabott feltételeknek, a cégeknek pedig évente jelentést kell tenniük a bizottság felé arról, milyen veszélyek fenyegetik a felhasználókat. 

Kiemelt tartalom
A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? 2024.4.24 18:45

Ahogy az Atv.hu híréből kiderül, a bizottság szerint a legnagyobb aggodalmat az alkalmazás használata közben esetlegesen kialakuló nyúlüreghatás okozza, amely akkor jelentkezik, amikor a felhasználókat egy algoritmus alapján olyan kapcsolódó, folyamatosan frissülő tartalommal látják el, amely könnyen függőséghez vezet.

Nemcsak emiatt vannak kétségei az Európai Bizottságnak a TikTokkal szemben, közleményük szerint ugyanis „nem feltétlenül ésszerű, arányos és hatékony” az az életkor-ellenőrző rendszer, amelyet az applikáció a kiskorúak nem megfelelő tartalmakhoz való hozzáférésének megakadályozására használ.

Thierry Breton belső piacért felelős biztost azt mondta: a kiskorúak védelme a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály egyik legfontosabb prioritása. A TikToknak mint a gyermekek és tizenévesek millióit elérő platformnak teljes mértékben meg kell felelnie a jogszabálynak, és különleges szerepet kell játszania a kiskorúak online védelmében. Az eljárást az Európai Bizottság annak biztosítására indítja el, hogy arányos intézkedésekkel biztosítsák az európai fiatalok fizikai, szellemi és érzelmi jólétét. 

Mindent meg kell tennünk gyermekeink védelme érdekében

– mondta az uniós biztos. 

A hivatalos elindítást követően az Európai Bizottság folytatja a bizonyítékok gyűjtését, ehhez meghallgatásokat és különböző vizsgálatokat tart. Az uniós testület további végrehajtási lépéseket is tehet, például ideiglenes intézkedéseket és meg nem felelési határozatokat hozhat, ugyanakkor elfogadhatja a TikTok azon kötelezettségvállalását, hogy orvosolja az aggodalmakat az eljárás tárgyát képező ügyekben.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.