2024.5.17 9:22
Olvasási idő 0:57
Krajnyák Petra

Kirúgott és felmondott tanáraiknak adtak szerenádot volt diákjaik a Radnóti Színház előadásának végén

KULTÚRA KÖZÉPOKTATÁS OKTATÁS SZÍNHÁZ

A zártkörű díszelőadásra olyan tanárokat hívtak meg, akik nem kísérhettek végig a diákjaikat a ballagás felé vezető úton.

Az Istentelen ifjúság című előadás köré épült Az utolsó osztálykirándulás, a Radnóti Színház és a Publicis Groupe Hungary közös projektje. A szervezők így szerették volna ismét egyesíteni a szétszakított iskolai közösségeket, lehetőséget adva a diákoknak, hogy méltóképpen vegyenek búcsút volt tanáraiktól.

Ödön von Horváth harmincas években született kisregényeiben egy német tanár hányatott sorsát mutatja be a világháborúk közti rövid békeidőben. Miután szembeszáll kora ideológiájával és az oktatási rendszer igazságtalanságaival, elveszíti a hivatását, morális tartását azonban megőrizheti.

„Nem véletlenül az Istentelen ifjúság előadás köré épült az ötlet, hiszen a színdarabban erős párhuzam fedezhető fel a korabeli és a mai magyar viszonyok között, legyen szó az oktatás helyzetéről, a fiatalok morális dilemmáiról vagy a tanárok megbecsültségéről” – mondta Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója.

A 444 cikke szerint a zártkörű díszelőadásra olyan kirúgott vagy felmondott tanárokat hívtak meg, akik nem kísérhettek végig a diákjaikat a ballagás felé vezető úton. Miután az előadás véget ért, és a függöny harmadszor is felment, az egykori pedagógusokat több mint 150 diák várta a színpadon, akik Presser Gábor és Adamis Anna Valaki mondja meg című dalával búcsúztak el tőlük.

Kiemelt tartalom
A Harmadik Hullám: egy iskolai kísérlet a fasizmusról, ami rosszul is végződhetett volna  A Harmadik Hullám: egy iskolai kísérlet a fasizmusról, ami rosszul is végződhetett volna 2024.6.8 10:17

„Szerettünk volna visszaadni a kapcsolatok fontosságának élményét azoknak, akiknek nem adatott meg, hogy közös útjukon együtt menjenek végig: diákoknak és kirúgott, felmondott tanároknak“ – áll a színház YouTube-csatornáján megosztott videó alatti leírásban. A rendhagyó szerenádhoz a nézőtéren maradt diákok és a színészek is csatlakoztak.

Az Istentelen ifjúság ebben az évadban már csak egyetlen alkalommal, május 22-én, jövő szerdán, tekinthető meg.