2024.4.25 9:58
Olvasási idő 0:47
Maier Péter

Hivatalosan is betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban

TECH-TUDOMÁNY AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK EGYESÜLT ÁLLAMOK TIKTOK

Joe Biden aláírta a TikTok betiltását célzó törvényjavaslatot. A kínai cégnek két választása van, jó eséllyel egyik sem ízlik nekik.

Joe Biden amerikai elnök szerdán aláírta az egy nappal korábban, a szenátus által megszavazott törvényjavaslatot, így az Egyesült Államokban hivatalosan is betiltják a TikTokot.

Az alkalmazást fenntartó kínai cégnek, a ByteDance-nek ezzel két választása maradt: elengedni 170 millió felhasználót, vagy eladni a platformot egy amerikai tulajdonosnak – írja az Interesting Engineeringre hivatkozva a 24.hu.

Az FBI többször is figyelmeztetett, hogy a ByteDance megoszthatja a felhasználók érzékeny adatait a kínai kormánnyal, a techcég ezt következetesen tagadta, és állították, akkor se tennének ilyet, ha a kormány kérné őket erre.

A kínai vállalatnak kilenc hónapja és opcionális plusz három hónapja van arra, hogy amerikai vevőt találjon az alkalmazásra. Amennyiben ez nem sikerül, a TikTok 2025 januárjára teljes kitiltással szembesülhet az USA-ban. A cég minden bizonnyal bíróságon támadja majd meg a törvényt, ami meghosszabbíthatja az amerikai törvényhozók által kitűzött határidőt.

TikTokerek tüntetnek a Capitolium előtt a platform betiltása ellen 2024. április 23-án
TikTokerek tüntetnek a Capitolium előtt a platform betiltása ellen 2024. április 23-án Forrás Anna Moneymaker/Getty Images

A ByteDance következetesen hangoztatja, hogy nincs köze a kínai állampárthoz, amit azzal igyekszik bizonyítani, hogy egy szingapúri vezérigazgató, egy amerikai operatív igazgató, valamint egy írországi biztonsági vezető dönt a cég ügyeiről. Szerintük a betiltás 170 millió amerikai állampolgár szólásszabadságát sérti, 7 millió vállalkozást tenne tönkre, és egy olyan platformot végezne ki, amelyik évente 24 milliárd dollárral járul hozzá az Egyesült Államok gazdaságához.