2024.5.15 17:51
Olvasási idő 2:03
Szöllősi Anna

Néhány jótanács, hogy túléld az allergiaszezont

Néhány jótanács, hogy túléld az allergiaszezont
Forrás GettyImages / Facundo Diaz Montes
ÉLETMÓD ALLERGIA BETEGSÉG EGÉSZSÉG

Beköszöntött a tavasz és a szép idő, aminek mindenki örül, kivéve az allergiások. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, hogy könnyebb legyen átvészelni az allergiaszezont.

Orr- és szemviszketés, masszív orrfolyás, könnyezés és légzési nehézségek: az allergia kellemetlen tünetek egész sorát hozhatja magával. Összeszedtük, mitől alakul ki, hogyan védekezhetünk ellene hatékonyan, és vannak-e olyan ősi praktikák, amik valóban működnek.

Mi egyáltalán az allergia? 

Allergiának azt nevezzük, amikor az immunrendszer rosszul reagál olyan anyagokra, amik normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki (például egy bizonyos élelmiszer, virágpor vagy gyógyszer), harcolni kezd ez ellen, és megpróbálja kilökni a szervezetből.

A leggyakoribb allergének közé tartoznak a pollenek, a penészgombák, a gombák, a poratkák, a parlagfű, de a cigarettafüst, a hőmérséklet- és páratartalom-változás is irritálóan hathat egyesekre. Az allergia diagnózisát és a kiváltó allergén feltárását allergológus végzi, és ő javasol kezelést is. 

Immunterápia

Allergénspecifikus immunterápiát jellemzően parlagfű és poratka allergiával kapcsolatban kérnek a páciensek, de az eljárás többféle allergénnél is alkalmazható. A kezelés lényege, hogy az immunrendszer megtanulja elviselni a betegséget kiváltó allergén jelenlétét, és az immunreakció lefolyásának megváltoztatásával részben megakadályozza, hogy újabb dolgokra váljunk allergiássá, emellett nagy mértékben csökkenti az allergiás asztma kialakulását.

Az immunterápiánál vagy injekcióval, vagy szájon át – nyelv alatt – alkalmazható készítményekkel kezelik az allergiás beteget, amit az adott allergén szezonja előtt kell megkezdeni: a parlagfűnél általában a nyári-kora őszi időszakban jelentkeznek a tünetek, ezzel ellentétben a poratka-allergia nincsen szezonhoz kötve, így abba az év bármely szakaszában érdemes lehet belevágni.

Pollennaptár 

Egy 2023-as felmérés szerint a magyarok 49 százaléka allergiás valamilyen virágporra, vagyis pollenre. Az ő segítségükre lehet a pollennaptár, ami jelzi a panaszokat kiváltó növények allergenitását és intenzitási időszakát, így csekkolhatjuk, mikor és milyen típusú pollenek vannak a levegőben.

A pollennaptár segíthet az allergének leszűkítésében, de akkor is hasznos lehet, ha már tudjuk, hogy mely növények pollenjei váltanak ki allergiás reakciót, így hatékonyabban védekezhetünk ellenük, és felkészülhetünk olyan allergiaellenes készítményekkel, mint az orrspray vagy a szemcsepp.

Az sem mindegy, hol lakik az ember, a pollenerősség ugyanis minden országrészben más és más, a pollentérképpel azonban aktuális információkat tudsz gyűjteni arról, mennyire erős a szennyezettség arra, amerre élsz.

Hogyan védekezhetünk az allergia ellen?
Forrás bhc.hu

Ezekben az időszakokban hasznos lehet még, ha sűrűbben cseréljük az ágyneműt, és gyakrabban mossuk a ruhákat.

Milyen gyógyszerek után nyúljunk? 

Gyakran hallani, hogy bizonyos gyógynövények potenciálisan csökkentik az allergia okozta tüneteket, például a csalánt, a páfrányfenyőt (Ginkgo), a kamillát, a bodzavirágot, a citromfüvet és szegfűszeget is szokás hatékony alternatív kezelésként emlegetni. A szlovák Refresher megkérdezett egy allergológust, hogy tényleg csodaszerként működnek-e a házi praktikák, amikben nagymamáink megingathatatlanul hittek. 

Kiemelt tartalom
A vegánok nevetségesek, a testnek szüksége van húsra, és egyébként is: avokádó – Ezek a húsfogyasztók leggyakoribb kifogásai A vegánok nevetségesek, a testnek szüksége van húsra, és egyébként is: avokádó – Ezek a húsfogyasztók leggyakoribb kifogásai 2024.7.8 17:56

„Egyes fitofarmakonok, melyek gyógynövények kivonatát tartalmazzák (például kakukkfű, bodza, útifű) valóban hatásosak lehetnek például légúti panaszoknál és köhögésnél“ – magyarázza a Szlovák Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság orvosa, Miloš Jeseňák. A csalánról és a páfrányfenyőről azonban a szakértő azt gondolja, hogy nemhogy alkalmasak lehetnek az allergia kezelésében, de még allergénként is jelen lehetnek. 

Miloš Jeseňák szerint allergiás nátha esetén az antihisztamin, a szemcsepp vagy orrcsepp jól tudja enyhíteni a tüneteket, azonban érdemes vigyázni, mert ha túl sokáig használunk orrnyálkahártya-lohasztú hatású, vagyis dekongesztáns összetevőt tartalmazó orrcseppet, könnyen függőség alakulhat ki, és paradox módon a tüneteket is csak felerősíti. 

Kiemelt tartalom
A magyar lakosság kilenc százaléka volt már orrspray-függő – De miért olyan veszélyes ez a látszólag veszélytelen készítmény? A magyar lakosság kilenc százaléka volt már orrspray-függő – De miért olyan veszélyes ez a látszólag veszélytelen készítmény? 2024.1.18 18:10
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!