2024.4.2 16:41
Olvasási idő 1:44
Masszi-Rigó Csilla

J. K. Rowling újabb transzellenes posztokkal teszi próbára a skót hate crime törvényt

TÁRSADALOM J.K. ROWLING LMBTQ TRANSZNEMŰ

A Harry Potter-könyvsorozat szerzője egy új, Skóciában életbe lépett gyűlölet-bűncselekményeket szankcionáló törvény miatt kezdett posztolgatásokba, és megint beleállt a transznemű közösségbe.

J. K. Rowling új erőre kapott az X-en, miután április 1-től életbe lépett Skócia új, gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó törvénye. Az író szerint „a skót gyűlölet-bűncselekményekről szóló törvény elfogadásakor a skót törvényhozók, úgy tűnik, nagyobb hangsúlyt fektettek a nőiségről alkotott elképzelésüket – akármilyen nőgyűlölő vagy opportunista módon – megvalósító férfiak érzéseire, mint az igazi nők és lányok jogaira és szabadságára”. Rowling nemcsak megkérdőjelezte a törvényt, hanem egyúttal cinikusan úgy fogalmazott: alig várja, hogy letartóztassák őt, amennyiben úgy vélik, bűncselekményt követett el. 

A szerző immáron több éve folyamatosan hangot ad annak, milyen ellenérzései vannak a transznemű közösséggel szemben. Az Edinburgh-ben élő Rowling több transznemű nőt is férfinak nevezett, a BBC összefoglaló cikke szerint április 1-én több posztot is annak szentelt, hogy nőket (például egy gyermekjótékonysági központ vezetőjét, egy műsorvezetőt, egy skót nemi erőszakkal foglalkozó krízisközpont vezetőjét, egy ismert sportolót és mellettük szexuális bűncselekmények miatt elítélt bűnözőket) mutasson be. Posztjai zárásaként azt írta: „Csak vicceltem. Nyilvánvaló, hogy a fenti tweetekben említett emberek egyáltalán nem nők, hanem férfiak, mindannyian.”

Kiemelt tartalom
B*zizni vagy nem b*zizni? – Útmutató, mit és mit nem illik mondani, hogy ne légy egy tapló paraszt B*zizni vagy nem b*zizni? – Útmutató, mit és mit nem illik mondani, hogy ne légy egy tapló paraszt 2024.2.4 10:38

Április 1-től Skóciában bűncselekményt követ el az, aki úgy viselkedik vagy nyilvánul meg, amit egy személy fenyegetőnek vagy sértőnek tartana, és aki olyan, védett tulajdonságokon alapuló gyűlöletet szít, amely korra, bármilyen fogyatékosságra, vallásra vagy szexuális irányultsága (ideértve a transznemű identitásra vagy interszexualitásra célzó gyűlöletbeszédet is) utal. Aki megsérti a törvényt, az akár hét év börtönt is kaphat.

Az új jogszabályt rendkívül könnyű lesz kihasználnia azoknak az aktivistáknak, akik el akarnak hallgattatni minket, akik szót emelünk a nők és lányok tereinek eltörlése ellen, akik felszólalunk a nők és a lányok egynemű tereinek felszámolásának veszélyeiről, akik tiltakoznak az ellen, hogy a férfiak által elkövetett erőszakos és szexuális zaklatásokat női bűncselekményként könyveljék el, és szót emelnek a férfiak női sportokban való versenyeztetésének groteszk igazságtalanságával szemben. A szólásszabadság és a meggyőződés szabadsága véget ér Skóciában, ha a biológiai nem pontos leírását bűncselekménynek minősítik

– véli Rowling, aki azt is elmondta, jelenleg nem tartózkodik az országban, de ha a tweetjeiben leírtak az új törvény nevében bűncselekménynek minősülnek, akkor alig várja, hogy letartóztassák, amikor visszatér a „skót felvilágosodás szülőhelyére”.

Humza Yousaf, Skócia első minisztere nem hagyta szó nélkül Rowling X-en tett egyszemélyes tüntetéssorozatát, és azt üzente az írónak, hogy „amennyiben az ön viselkedése nem fenyegető vagy sértő, és nem szándékozik gyűlöletet szítani, akkor nincs miért aggódnia az új bűncselekmények miatt.” A BBC szerint a skót rendőrséghez eddig nem érkezett panasz a posztokkal kapcsolatban.