2024.3.12 15:11
Olvasási idő 1:21
Masszi-Rigó Csilla

A párizsi Picasso Múzeumban állítják ki Françoise Gilot munkáit, akit a festő megpróbált tönkretenni

KULTÚRA FRANCIAORSZÁG FRANCOISE GILOT KÉPZŐMŰVÉSZET KIÁLLÍTÁS PABLO PICASSO PÁRIZS

A tavaly elhunyt festő munkásságát nemrég a budapesti Műcsarnok is bemutatta, a "Felszálló Főnix" című kiállítást február közepéig lehetett látogatni.

A párizsi Picasso Múzeumban nyílik kiállítás a tavaly elhunyt Françoise Gilot francia festőnő munkáiból, derül ki a Guardian keddi cikkéből.

Francoise Gilot Forrás GettyImages / PL Gould/IMAGES

Gilot mindössze 21 évesen, 1943-ban találkozott az akkor 61 éves Picassóval, akivel több mint egy évtizeden keresztül éltek meglehetősen viharos kapcsolatban. Gilot végül két gyerekével együtt hagyta el a festőt, amire az akkor már idős Picassónak meglehetősen bosszúéhes válasza volt: megsemmisítette egykori élettársa személyes tárgyait, követelte, hogy a Louise Leiris Galéria ne képviselje őt, és ragaszkodott ahhoz, hogy ne hívják meg többé a híres Salon de Mai-kiállításra.

Picasso később többször be is perelte egykori kedvesét, hogy megakadályozza memoárja, az Életem Picassóval című könyv megjelenését, de még ennyi sem volt elég. A könyv betiltását követelte csaknem 80 neves művész, akik petíciót jelentettek meg a Les Lettres Françaises nevű kommunista lapban.

Kiemelt tartalom
Mona Lisának saját postaládája van, a Sikolyon pedig különös mondat van elrejtve: fun factek híres festményekről Mona Lisának saját postaládája van, a Sikolyon pedig különös mondat van elrejtve: fun factek híres festményekről 2024.4.14 9:53

A Guardian híre szerint Françoise Gilot végre „megkaphatja megérdemelt helyét” – ezt Cécie Debray, a párizsi Picasso Múzeum igazgatója nyilatkozta a lapnak.

Nem úgy mutatjuk be, mint Picasso múzsáját vagy ihletőjét. Nincsenek róla készült képei vagy fotói; ehelyett Françoise Gilot-ra mint művészre koncentrál. Ez az első alkalom, hogy ez megtörtént, és ez nagy érdeklődést váltott ki

– közölte a múzeum szóvivője. 

Joanne Snrech, a Picasso Múzeum kurátora szerint fontos volt, hogy Gilot festményeit is kiállítsák, így eloszlatva azt az elképzelést, hogy ő „csak Picasso partnere” volt. „Önálló művész volt nagyon hosszú karrierrel, amely során munkássága fejlődött. Amit itt megmutatunk, az a munkásságának sokszínűsége” – mondta Snrech. Hozzátette: különösen fontosnak tartották, hogy Gilot-t ne csak a Picasso életében elfoglalt szerepe alapján ismerje a közönség, elvégre „a több mint száz évéből mindössze tíz évet töltött vele.”

Françoise Gilot 101 évesen hunyt el 2023-ban egy New York-i kórházban. Életének második felét jórészt Amerikában töltötte, ide menekült azt követően, hogy a francia művészvilág kitagadta őt a Picassóval való szakítását követően. Munkásságából a Műcsarnok nemrég Felszálló Főnix címmel rendezett kiállítást, amelyről akkoriban Kovács Krisztina kurátor azt mondta, hogy az alkotó Európában valaha megrendezett legátfogóbb bemutatkozása lehet. „Gilot nemcsak Picasso egykori múzsájaként érdemes a figyelemre, hanem saját jogán is fantasztikus művész, aki elképesztő életutat járt be“ – magyarázta a Kultúra.hu-nak Kovács Krisztina.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk márciusban? – 7 kiállítás, amivel átsegítheted magad a tavaszba Hová menjünk, miket nézzünk márciusban? – 7 kiállítás, amivel átsegítheted magad a tavaszba 2024.3.2 9:30