2023.12.8 8:47
Olvasási idő 1:10
Szöllősi Anna

Budapesten kap kiállítást Francoise Gilot, Picasso múzsája

KULTÚRA FRANCOISE GILOT KIÁLLÍTÁS PABLO PICASSO

A Műcsarnok válogatása Francoise Gilot műveiből az alkotó Európában valaha megrendezett legátfogóbb bemutatkozása lehet.

Felszálló Főnix címmel nyílik meg csütörtökön Francoise Gilot francia festőművész megközelítőleg nyolc évtizedet felölelő, mintegy 70 alkotását bemutató életműkiállítása a Műcsarnokban.

A kiállítás kurátora, Kovács Krisztina szerint a Műcsarnok tárlata a művész Európában valaha megrendezett legátfogóbb bemutatkozásának tekinthető, melyen nemcsak a festményei láthatók, hanem többek között egyedi papírmunkáit, akvarell- és tustechnikával készült alkotásait, sokszorosított grafikai eljárásokkal készített műveit, litográfiáit és monotípiáit is megtekinthetik az érdeklődők.

A korai, még a pályaindulást reprezentáló művektől kezdve az életmű kései szakaszát jelentő 2016-os papírmunkákig Gilot művészetének főbb korszakai, témái és sorozatai mind felvonulnak a kiállításon. A kiállításon különös hangsúlyt kap a művész táj, alak és mozgásábrázolása. 

Francoise Gilot Hegyi vízesés című műve a Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásáron a budapesti Bálnában 2023. szeptember 21-én. Forrás MTI/Hegedüs Róbert

A tárlat a művész Rozsda Endre festőművészhez fűződő barátságának is emléket állít, hiszen ennek a szoros kapcsolatnak köszönhető Gilot Magyarország iránt érzett szeretete, kötődése és az elmúlt évtizedekben a magyar művészeti színtéren való jelenléte. Utóbbinak méltó bizonyítéka, hogy a Műcsarnok szinte teljes kiállítási anyaga magyar magángyűjteményekből kölcsönzött művekből jött létre.

Gilot magába szívta az egész világot, és ebből létrehozott egy saját univerzumot, amely hol figurálisabb, hol absztraktabb, de mindenhol megjelenik az elképesztő dinamizmus a képeiben

– fogalmazott Kovács Krisztina, hozzátéve, hogy Gilot soha nem akart senkinek megfelelni, sem művészeti csoportokhoz kapcsolódni, hanem a saját útját járta.

Franciose Gilot nyolc évtizedet felölelő festészeti munkássága mellett több művészetelméleti könyvet írt, versesköteteket publikált és illusztrált, valamint táncelőadásokhoz készített díszlet- és jelmezterveket. 2023-ban 101 éves korában egy New York-i kórházban hunyt el.

Francoise Gilot 1921-ben született a Párizs melletti Neuilly-sur-Seine-ben. Filozófiai, irodalmi, jogi, képzőművészeti tanulmányait a Párizsi Képzőművészeti Egyetemen folytatta, mestere Jean Souverbie volt. Rozsda Endrével 1939-ben, Pablo Picassóval pedig 1943-ban találkozott először. Első önálló kiállítása 1952-ben a Galeria Louise Leiris-ben nyílt meg. 1964-ben megjelent több nyelven az Életem Picassóval című könyve, majd több tárlata nyílt Angliában és Amerikában.


A kiállítás 2024. február 4-ig látható a Műcsarnokban.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk decemberben? – művészeti szenzációk és kiállítások az ünnepi roham elé Hová menjünk, miket nézzünk decemberben? – művészeti szenzációk és kiállítások az ünnepi roham elé 2023.12.2 9:25